Przymierzam się powoli do zaglądnięcia wymiany paska napędzającego alternator, wspomaganie oraz klimę.
Szukałem jakiś informacji co to za pasek, opis (manual) wymiany za wiele informacji nie mogę znaleźć.
Dodatkowo podczas przeszukiwania forum spotkałem się z takimi określeniami jak :
- padające sprzęgiełko alternatora - co za sprzęgiełko tam jest, rozbierałem już niejeden alternator i nigdy żadnego sprzęgła tam nie widziałem.Stojan, łożyska wirnik i koło pasowe na wirniku. Można prosić o jakieś zdjęcia, wyjaśnienia co to to jest?
Tak samo rzecz tyczy się koła pasowego klimatyzacji, czy to jest koło osadzone na wieloklinie z zabezpieczeniem czy jak? Gdzieś ktoś pisał że są tam jakieś zabieraki gumowe które hałasują.
Przyznam się że włączając latem klimę było słychać jakieś cykanie - czy to może właśnie to koło?
Chętnie zapoznał bym się z jakimś opisem (może być oryginalny włoski) wymiany i naciągu paska, oraz jak poznać czy któryś (ile ich tam jest) napinacz czy rolka jest do wymiany ?
Dotychczas miałem doczynienia z prostymi układami, naciąganie wszystkiego alternatorem - proste i skuteczne było to dla mnie