Lybra 1.9 JTD - sprzęgło

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Lybra 1.9 JTD - sprzęgło

Post autor: redy19 » 18 mar 2011, 1:34

Witam ostatni czasy sprzęgło zrobiło mi się na samej górze bardzo luzne dopiero w połowie naciskania robi się takie twardsze wie ktoś jaka może być tego przyczyna ?

Awatar użytkownika
msmichalms
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Michał

Re: Lybra - sprzęgło

Post autor: msmichalms » 19 mar 2011, 16:06

No i stało się, sprzęgło kaput. biegi zmienia sie jak wiktoriańską zwrotnice, aż boje sie kosztów.
Moja Włoszka jest bardzo chora, Jakie sprzęgło polecacie tj. jakiej firmy i w miare rozsądną cene HELP!!!! :((((
Lancia Lybra SW 1,9 JTD 105 KM (srebrny)

Momok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marek

Post autor: Momok » 19 mar 2011, 16:11

Może to tylko zapowietrzone sprzęgło ? Kontrolowali stan płynu w zbiorniczku ?
Kappa 2.4 5.20 SW PB + LPG 1996r.
Lybra 2.4 5.10 SW ON 2001r.

Awatar użytkownika
msmichalms

Post autor: msmichalms » 19 mar 2011, 17:04

Wątpię w to, już od dawna szarpało przy ruszaniu a płynu jest ok

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Post autor: ESSOX » 19 mar 2011, 21:01

Sprzęgło do Lybry 2,4 jtd 136 KM na allegro rozrzut od 520 do 980. Ostatnio zmieniłem.
Lybra SW 2,4JTD

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 20 mar 2011, 1:41

Orientuje się ktoś co może mojej dolegać ?

KGB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KGB » 20 mar 2011, 1:47

wysprzeglik ! ,
od kiedy jest niby problem z rozsprzegleniem na zuzytym sprzegle ? musialaby sie sprezyna polamac by to uczynic

Codee

Post autor: Codee » 20 mar 2011, 11:10

Ja radzę wymienić sprzęgło razem z dwumasą. Wymieniłem samo sprzęgło i rok wytrzymało i znowu to samo + dwumasa. Potem to boli że się za jeden czas całej roboty nie zrobiło.

Awatar użytkownika
msmichalms

Post autor: msmichalms » 21 mar 2011, 20:52

dzisiaj oddałem autko mechanikowi. Diagnoza niezbyt owocna, komplet sprzęgła + dwumasa + wysprzeglik : beczy :
na pocieszenie dodano ze to koszt około 3 tysi razem z robotą. Boli, bardzi boli.
CODEE, jakiej firmy kupowałeś sprzęgło i dwumase jeśli można wiedzieć, bo ja sie skusze chyba na VALEO

Codee

Post autor: Codee » 21 mar 2011, 20:58

Ja kupiłem sprzęgło Valeo i dwumas też Valeo. Widzę że jesteś z Wieliczki czuli niedaleko Ciebie mieszka mój mechanik który mi za mniejsze pieniądze niż 3 tyś zrobił sprzęgło, dwumas, wymiana płynu hamulcowego, elektrozawór zmiennej geometrii nowy, klocki przód nowe.
Jak chcesz namiar to napisz na PW

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 07 lip 2013, 11:13

Witam ja mam wiecznie problem z tym sprzęgłem teraz dziwnie się zachowuje a mianowicie raz łapie przy samej podłodze raz po środku a innym znowu razem na samej górze wie ktoś o co chodzi ? Wina pompy sprzęgła , wysprzęglika a może samego sprzęgła ?? Dodatkowo wysprzęglik skrzypi jak wciskam sprzęgło słychać jak auto jest zgaszone

Codee

Post autor: Codee » 07 lip 2013, 12:20

U Ciebie kolego stawiałbym na system cieczy ( płynu hamulcowego) i urządzeń które obsługuje ta ciecz.
Przy ścierającej się tarczy sprzęgła - sprzęgło łapie coraz niżej ( i ślizgać zaczyna ) , przy problemie z łożyskiem czuć chrobotanie na sprzęgle i metaliczny zgrzyt i nagle sprzęgła brak - dociskowe łożysko się rozleciało ( powodem rozpadu dwóch łożysk u mnie była zużyta dwumasa ).
Obstawiam że masz zapowietrzony układ np. poprzez zużyty wysprzeglik.

Taka moja sugestia przy okazji tematu - płyn hamulcowy jest higroskopijny, wiem że większość się nie spuszcza nad autem bo skoro jeździ hamuje etc etc to po co wymieniać. Jednak polecam z własnego doświadczenia jeździć na płynie hamulcowym dwa sezony a przed trzecim ( wiosną ) wymienić płyn hamulcowy na nowy. Koszt nie wielki ale to na prawdę dużo daje, a i układ hamulcowy macie wtedy na 100% sprawny, bo to że wciskacie hamulec i auto zwalnia, nie znaczy że to jest tak jak być powinno. Ja robię tak dla własnego komfortu i bezpieczeństwa. Ostatnio zrobiłem tak w naszym nowym nabytku - PANDA

pozdrawiam

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 07 lip 2013, 16:44

Sprzęgło mam nowe wysprzęglik i pompę sprzęgła też to co twierdzisz żeby płyn wymienić? (jak go spuścić? )
Sprzęgło raczej zapowietrzone nie jest, poza tym czasami się płynnie wciska a czasami tak dziwnie nie płynnie nie wiem jak to opisać .

Codee

Post autor: Codee » 07 lip 2013, 22:24

płyn spuszczasz z zaworku odpowietrzającego wysprzęglik ( pompując pedałem) dolewasz normalnie do zbiorniczka z płynem hamulcowym, pompujesz pedałem sprzęgła tak jak się odpowietrza hamulce.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: redy19 » 09 lip 2013, 19:54

Wymiana płynu nic nie dała pedał nadal czuć jak by coś chrupało pod koniec i to skrzypienie wydobywające się z okolic łapy co się znajduje przy wysprzęgliku nikt nie wie co to może być ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”