Lybra - odczyty z komputera
Lybra - odczyty z komputera
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale jeśli nie proszę o przeniesienie. Chciałbym zapytać czy można jakoś na komputerze odczytać np. Ile mam paliwa w zbiorniku i inne pomiary? Niedawno coś przeczytałem o tym w internecie ale teraz nie mogę znaleźć. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2012, 20:28 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Re: Lybra - odczyty z komputera
Ile masz paliwa w zbiorniku to pokaże ci wskaźnik poziomu paliwa
Natomiast komputer ci powie,ile kilometrów w przybliżeniu zrobisz na paliwie które masz w baku,pokaże chwilowe i średnie zużycie paliwa,przejechany dystans,średnią prędkość itp.

Program multiecuscan lub fiatecuscan tam mozesz rózne rzeczy sprawdzic, ale akurat ilosci paliwa w zbiorniku nie ma .
ile przyblizeniu zrobie km? gdzie to bedzie?
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Zapoznaj się z przyciskiem Trip na konsoli środkowej (obok wyświetlacza). Tam masz cały komputer pokładowy.pejtrik pisze:ile przyblizeniu zrobie km? gdzie to bedzie?
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
W niektórych Lybrach działa tzw ukryte menu ICS. Naciskasz jednocześnie SOS oraz LIGHT i powinno się pojawić dodatkowe menu. Wtedy zmieniasz 3 pozycję od góry na RANGE DISPLAY i jak zatwierdzisz to wyborem najniższej opcji VERSIONS to pokaże Ci się menu, w którym chyba pierwsza wartość to jest ilość paliwa. Z mojego doświadczenia, jeżeli tankuje się do pełna to ta wartość jest bardzo dokładna, jak nie to gorzej,
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam, podpinając się pod wątek, u mnie 1,9 jtd odczyty są nieprawidłowe na pokładowym, oszukuje spalanie cały czas pokazuje między 8 a 10 litrów na 100km, średnia prędkość też jest oszukana, jak i reszta, zgadza się tylko pokonany dystans w km, co może być przyczyną oszukiwania, zastanawiam, może ktoś założył radio od benzyny?? jest jakaś różnica??
Jeśli możesz wejść do menu serwisowego z postu powyżej to tam można te wszystkie parametry poustawiać, tak żeby było dobrze
-
dzięki, pokombinujemyLechu pisze:Jeśli możesz wejść do menu serwisowego z postu powyżej to tam można te wszystkie parametry poustawiać, tak żeby było dobrze

Ostatnio zmieniony 05 sie 2013, 21:57 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ort.
Powód: Ort.
-
Lechu pisze:W niektórych Lybrach działa tzw ukryte menu ICS. Naciskasz jednocześnie SOS oraz LIGHT i powinno się pojawić dodatkowe menu. Wtedy zmieniasz 3 pozycję od góry na RANGE DISPLAY i jak zatwierdzisz to wyborem najniższej opcji VERSIONS to pokaże Ci się menu, w którym chyba pierwsza wartość to jest ilość paliwa. Z mojego doświadczenia, jeżeli tankuje się do pełna to ta wartość jest bardzo dokładna, jak nie to gorzej,
U mnie nie ma przycisku SOS - czyli brak otworzenia ukrytego menu ICS ??
-
- Imię: kamil
moje pytanie czy da się jakoś skalibrować wskazania komputera dotyczące spalania?
to co wyświetla jest dosyć mocno zaniżone, średnie realne spalanie wychodzi mi 7-7,2 l/100km

niestety przyciski SOS i LIGHT u mnie nie otwierają dodatkowego menu
to co wyświetla jest dosyć mocno zaniżone, średnie realne spalanie wychodzi mi 7-7,2 l/100km

niestety przyciski SOS i LIGHT u mnie nie otwierają dodatkowego menu
lancia lybra 2.4 jtd sedan 2000r
limak1231-ty mówisz o spalaniu średnim a komputer pokazuje spalanie chwilowe.Stąd różnica i nie ma co kalibrować.Jeśli chcesz widzieć spalanie średnie,to w menu przestaw sobie na trip.Jeśli chcesz widzieć spalanie chwilowe,to ustaw sobie na key.
-
- Imię: kamil
ale ja nie mam takich ustawień? mam ics z telefonem i navi i nigdzie nie mogę znaleźć opcji przestawienia z chwilowego na średnie
lancia lybra 2.4 jtd sedan 2000r
Więc tu musi pomóc ktoś inny,bo ja mam bez nav i nie znam menu twojego ICS.Ale szczerze mówiąc,to moim zdaniem spalanie chwilowe jest bardziej przydatne,bo możesz na bieżąco śledzić zużycie paliwa w zależności od stylu jazdy (pomijając niewielkie opóźnienie w obliczeniach kompa) i ewentualnie korygować ciężkość buta na bieżąco
A średnie spalanie i tak wychodzi przy każdym tankowaniu.No chyba,że nie lubisz tankować do pełna 

Wow, niezła teorialanciolet pisze:Ale szczerze mówiąc,to moim zdaniem spalanie chwilowe jest bardziej przydatne,bo możesz na bieżąco śledzić zużycie paliwa w zależności od stylu jazdy (pomijając niewielkie opóźnienie w obliczeniach kompa) i ewentualnie korygować ciężkość buta na bieżąco![]()

W Lybrze z navi ICS tak naprawdę nie pokazuje chwilowego spalania, bo i po co - opcja raczej zbędna, biorąc nawet pod uwagę "korygowanie ciężkości buta na bieżąco". Pierwsza opcja to spalanie od danego uruchomienia silnika (ta gdzie jest podana godzina), a druga to ogólne średnie spalanie, które liczy się od momentu zresetowania tej opcji.
Limak - jaki masz silnik w tej Lybrze?
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były: