Lybra 1.9 JTD - sprzęgło
Re: Lybra - sprzęgło
Widzisz wszystko ma swoje parametry, ja staram się kupować takie samo. Nigdy nic nie przerabiałem żeby mi weszło, jak nie pasuje jadę wymieniam i mam ( tak miałem przy półosi lewej, kupiłem za 160 potem za 220 za 290 a weszła do mnie za 360 zł ).
Jeśli składał Ci to w miarę dobry mechanik to raczej nie podejrzewałbym złego złożenia nowego kompletu tarczy i dwumasy. Dwumasę byś czuł na pedale ale w inny sposób i w zależności od ilości km rocznie - rok po wymianie sprzęgła bez dwumasy pewno klękło by Ci łożysko.
Spróbuj na spokojnie to przeanalizować i jeśli wszystko robiłeś u mechanika to jak żeś zapłacił za robotę to wymagaj bo kasa na ulicy nie leży! zwłaszcza taka jaką się pakuje w Lybrę
Jeśli składał Ci to w miarę dobry mechanik to raczej nie podejrzewałbym złego złożenia nowego kompletu tarczy i dwumasy. Dwumasę byś czuł na pedale ale w inny sposób i w zależności od ilości km rocznie - rok po wymianie sprzęgła bez dwumasy pewno klękło by Ci łożysko.
Spróbuj na spokojnie to przeanalizować i jeśli wszystko robiłeś u mechanika to jak żeś zapłacił za robotę to wymagaj bo kasa na ulicy nie leży! zwłaszcza taka jaką się pakuje w Lybrę
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Właśnie wróciłem z Łodzi z warsztatu od chłopaków z Lancia Team dowiedziałem się, że to skrzypienie to nic poważnego tyle tylko, że dla ucha lipa, a przepuszczanie pedału może być spowodowane pompą sprzęgła. Radził wymienić na oryginalną w związku z tym mam pytanie jaką byście polecili tzn. jakiej firmy i za jaką cene ?
Poszukaj w EPER twój numer pompy i szukaj takiej ( zamiennika) po numerze. Nie ma co przepłacać ale też bez przesady w drugą stronę.
pozdrawiam
pozdrawiam
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
pompa 268 zł normalna cena >?
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Andrzej
Witam
Mam problem pedał sprzęgła chodzi normalnie ale żadnego biegu nie wrzuce czego może być to przyczyna. Lybra 1.9 JTD
Mam problem pedał sprzęgła chodzi normalnie ale żadnego biegu nie wrzuce czego może być to przyczyna. Lybra 1.9 JTD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Bartek
Lybra 1.9 JTD - jakie sprzęgło?
Witam. Wczoraj pierwszy raz poczułem co to znaczy, że sprzęgło się kończy. Potrzebuję dość szybko i w miarę możliwości tanio wymienić ten element. Tutaj też pojawiają się pytania...Podobno org to Valeo? Polecano mi też LUKa i SACHSa, są jakieś różnice? Przyznam, że mogę mieć w dobrej cenie Valeo, ale jestem ciekaw opinii kogoś, kto ma jakieś pojęcie w temacie. No i w sumie najważniejsze mój mechanik jest zawalony robotą i mógłby się tym zająć dopiero w czwartek, a ja potrzebuję auta na weekend! Czy ktoś z was jest w stanie polecić mi tani i rzetelny warsztat na terenie Warszawy?
Re: Lybra 1.9 JTD - SPRZĘGłO!!!
Co do firmy to jesli masz Valeo w dobrej cenie, to sie nie zastanawiaj tylko bierz 

Lancia Lybra Intensa SW 2,4 JTD 150KM
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Lybra 1.9 JTD - sprzęgło
no i Valeo jest na pierwszy montaż.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Re: Lybra 1.9 JTD - jakie sprzęgło?
A Ty chcesz tani, czy rzetelnybany88 pisze: tani i rzetelny warsztat na terenie Warszawy?

Możesz spróbować uderzyć do Argenty. Namiar znajdziesz na forum. Paweł ma na forum niewyparzoną gębę i z tego powodu aktualnie "pauzuje" u nas, ale masz dużą szansę na dobrą robotę. Większość osób jest zadowolona, choć są też i niezadowoleni. Wiadomo, nie wszystko każdemu musi się zawsze udawać, nie każdy może wszystko potrafi - poczytaj po prostu opinie. Ale żeby nie było że polecam - ja nie korzystałem z usług Argenty.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

-
Opinie poczytalem i tez mam mieszane uczucia... Lancia trafila wczoraj do Pawla z AutoMagic, z polecenia oczywiscie. Sprzeglo wyrwalem za650pln, a Pawel za wymiane sprzegla i oleju w skrzyni (razem z olejem) krzyknal pincet(chyba niema tragedii). Apropo myslalem ze w manualach sie nie wymienia oleju, a to podobno co 60tysi... dzisiaj kolo poludnia mam odbierac auto to zobaczymy...
Jak odbierzesz auto to chciej zobaczyć swoje stare części bo gdyby się okazało że poszło na docisku który pękł to nie ma powodu do radości, gdyż rozsypany docisk przeważnie jest sygnałem o zużytej dwumasie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Wlasnie mechanior twierdzil ze na 90% padl docisk.. naczy sie zaraz padnie mi dwumas? Jezeli nie daj Boze tak by sie stalo to przy wymianie kola sprzeglo once again? Wlasnie jade po auto.. da sie spr czy wymienil mi ten olej w skrzyni czy tylko skasowal?
-
Mam Lybre, a wiec: docisk byl pekniety, lozysko dogorywalo, tarcza tez juz nie najlepiej. Pawel (mechanior) obejrzal dokladnie dwumasa, tak jak go prosilem i powiedzial ze byl zaskoczony ze jest w tak dobrym stanie. Dobrze ze tak szybko wymienilem sprzeglo, bo jakbym pojezdzil z rozwalonym dociskiem to i kółko by oberwalo, a tak jest git - Pawel. Po wymianie zaczyna lapac gdzies ze 2cm od podlogi (musze sie przyzwyczaic).Jednym slowem wszystko tip top.
Ja też miałem akcję z wymianą sprzęgła i po ok 5000 tyś km padło ponownie, więc mam nadzieję że Ci dobrze sprawdził tę dwumasę, bo inaczej oszczędziłeś - na chwilę, dopóki zjerana dwumasa drganiami znowu nie rozwali docisku/łożyska.
pozdrawiam
pozdrawiam