Lybra 2.4 JTD - niskie sprzęgło
- Robertoo
- Forumowicz/ka
- Imię: Robert
Lybra 2.4 JTD - niskie sprzęgło
Panowie czy w Lybrze jest możliwość regulacji sprzęgła bo coś mi ostatnio bardzo nisko bierze,pedał chodzi lekko i do samego dołu,dwumasy nie słychać..........chociaż ostatnio raz się coś stało jak wcisnąłem pedał sprzęgła,było słychalne takie chrupp na pedale,ale zdarzenie było jednorazowe i nigdy się nie powtórzyło.Nie wiem czy mam się szykować na wymianę sprzęgła bo to pewnie do tanich nie należy?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 1:57 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami. Poprawiłem./stabraf/
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami. Poprawiłem./stabraf/
Re: Lybra 2.4 JTD - niskie sprzęgło
To źle, że łapie nisko? Problem się pojawia, jak łapie wysoko:) Wedle instrukcji sprzęgło jest samoregulujące się, o możliwości ręcznej ingerencji nie słyszałem. Co do rzeczy które mogą się psuć przy pedale sprzęgła to te które mi przychodzą do głowy, gdyż wymieniałem niedawno wszystkie trzy:
1. Mały amortyzatorek, pęka w nim sprężyna i potem wypada taka metalowa część z białą plastikową końcówką.
2. Tulejka od cięgna.
3. Czujnik położenia sprzęgła w autach z Hill Holderem.
1. Mały amortyzatorek, pęka w nim sprężyna i potem wypada taka metalowa część z białą plastikową końcówką.
2. Tulejka od cięgna.
3. Czujnik położenia sprzęgła w autach z Hill Holderem.
Jest: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo Spider 2.0TS
Były: Lancia Lybra 2.4 jtd SW '04 (czarna) 185 KM,Lancia Lybra 2.4 jtd SW (granatowa), Lancia Ypsilon, Lancia Y, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
Były: Lancia Lybra 2.4 jtd SW '04 (czarna) 185 KM,Lancia Lybra 2.4 jtd SW (granatowa), Lancia Ypsilon, Lancia Y, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
zwróć uwagę na położenie pedału sprzęgła, musi być na równym poziomie z pedałem hamulca.Exocet pisze:1. Mały amortyzatorek, pęka w nim sprężyna i potem wypada taka metalowa część z białą plastikową końcówką
jeżeli jest niżej to pękła Ci sprężynka o której pisze kol.Exocet
możesz to sprawdzić zdejmując osłonę nad pedałami.

Lancia Lybra 1.9jtd 105KM
Robertoo pisze:Panowie czy w Lybrze jest możliwość regulacji sprzęgła bo coś mi ostatnio bardzo nisko bierze,pedał chodzi lekko i do samego dołu,dwumasy nie słychać..........chociaż ostatnio raz się coś stało jak wcisnąłem pedał sprzęgła,było słychalne takie chrupp na pedale,ale zdarzenie było jednorazowe i nigdy się nie powtórzyło.Nie wiem czy mam się szykować na wymianę sprzęgła bo to pewnie do tanich nie należy?
Jak nisko bierze?
Może określ miarą
Nisko "biorące" sprzęgło to najczęściej wynik zapowietrzonego układu.
Zazwyczaj winowajcą jest wysprzęglik.
Zazwyczaj winowajcą jest wysprzęglik.
Marcin
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "LKP2019".
e-mail : sklep@autosklep24.pl
tel : 792 465-368 , 42 688-01-49
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "LKP2019".
e-mail : sklep@autosklep24.pl
tel : 792 465-368 , 42 688-01-49
witam,
Panowie, za co odpowiada wspomniany amortyzator sprzęgła? dopadła mnie ta przypadłość. jak się to nazywa fachowo?
gdzie kupowaliście i za ile?
Mam problem z moją lybrą. uszkodził mi się ten amortyzator wspomniany kilka dni temu, a obecnie pojawiło się niskie branie sprzęgła i drgania przy ruszaniu.
drgania typowo sprzęgłowe w mojej ocenie nie dwumasa.
sprzęgło się nie ślizga, więc dlatego myślę czy w pierwszej kolejności nie naprawić amortyzatorka wspomnianego o raz ewetnualnie zainwestować w wysprzęglik.
Panowie, za co odpowiada wspomniany amortyzator sprzęgła? dopadła mnie ta przypadłość. jak się to nazywa fachowo?
gdzie kupowaliście i za ile?
Mam problem z moją lybrą. uszkodził mi się ten amortyzator wspomniany kilka dni temu, a obecnie pojawiło się niskie branie sprzęgła i drgania przy ruszaniu.
drgania typowo sprzęgłowe w mojej ocenie nie dwumasa.
sprzęgło się nie ślizga, więc dlatego myślę czy w pierwszej kolejności nie naprawić amortyzatorka wspomnianego o raz ewetnualnie zainwestować w wysprzęglik.
pozdrawiam, Bartek
Lancia Kappa Coupe 2.0 16VT
Lancia Y 1.4 '2008
Fiat 125 - w remoncie:)
była Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa
Była Lancia Y 1.2 '2002
Lancia Kappa Coupe 2.0 16VT
Lancia Y 1.4 '2008
Fiat 125 - w remoncie:)
była Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa
Była Lancia Y 1.2 '2002
Jestem świeżo po wymianie sprzęgła w tym modelu.
Sprawa rzeczywiście nie tania.
Wymienione razem z pompą sprzęgła (profilaktycznie).
Teraz dopiero pedał łapie nisko. Chyba tak jak powinno być.
Sprawdź tylko czy sprężynka od wysprzęglika przy pedale sprzęgła jest ok.
Sprawa rzeczywiście nie tania.
Wymienione razem z pompą sprzęgła (profilaktycznie).
Teraz dopiero pedał łapie nisko. Chyba tak jak powinno być.
Sprawdź tylko czy sprężynka od wysprzęglika przy pedale sprzęgła jest ok.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Chciałbym podbić jedno z pytań z wątku.
Czy jesteście w stanie podać jak nazywa się ta część, jak ją znaleźć w katalogach części? - Mały amortyzatorek, pęka w nim sprężyna i potem wypada taka metalowa część z białą plastikową końcówką.
Czy jesteście w stanie podać jak nazywa się ta część, jak ją znaleźć w katalogach części? - Mały amortyzatorek, pęka w nim sprężyna i potem wypada taka metalowa część z białą plastikową końcówką.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Łukasz
Nie chce Cię nie pokoić na Święta ale poczytaj mój wątek z 1.9 tdi o ciężkich biegach niby rozwiązanie. To chrupnięcie co słyszałeś identycznie było u mnie tylko u mnie raz i lucyna na sznurek. To był hałas zerwanych nitów na tarczy sprzęgła. U mnie 8naraz u Ciebie pewnie tylko część dlatego dalej jedzie. Tak przy okazji jak już będziesz robił sprzęgło i faktycznie zerwało Ci nity z tarczy to pamiętaj żeby mechanior je magnesikiem znalazł za dwumasem.