Lybra - głośna praca na zimnym silniku
Lybra - głośna praca na zimnym silniku
Od kilku dni zauważyłem, że gdy rano odpalam auto silnik pracuje bardzo głośno na wolnych obrotach. jak tylko przekroczę 1100-1200 obr wszystko jest ok. w miare jak się rozgrzewa głośne stuki zanikają. wszystko kończy się jeszcze zanim silnik osiągnie 50stopni, więc nie wiem jaka jest graniczna temperatura. poza tym jak już stuki zanikną czasem przy włączonych wielu odbiornikach też trochę słychać te stuki. Trafił się wam komuś podobny problem?
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 23:26 przez Taz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
lybra 2.4 glosno pracuje na zimnym silniku
Zdejmij pasek wielorowkowy i sprawdź czy dalej stuka. Jeśli nie, to do sprawdzenia wszystkie rolki, jak dalej stuka to trzeba szukać dalej 

Sprawdź koło pasowe, a dokładniej jego tłumik (taka guma w środku).
Na włączony silniku spójrz czy po prostu nie lata na boki - powinno pasek niszczyć również.
Jeżeli lata to później jeszcze warto zdjąć prawe przednie koło + osłonkę i się upewnić czy to ten tłumik się już wykończył czy masz poluzowane śruby.
Na włączony silniku spójrz czy po prostu nie lata na boki - powinno pasek niszczyć również.
Jeżeli lata to później jeszcze warto zdjąć prawe przednie koło + osłonkę i się upewnić czy to ten tłumik się już wykończył czy masz poluzowane śruby.
Koło pasowe, miałem to , jak dodasz troche gazu to zanika klekot.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
jutro mam wymianę koła pasowego i łożyska spr. klimy, zobaczymy napiszę czy to pomogło-musi innej opcji nie ma"STOD" pisze:Koło pasowe, miałem to , jak dodasz troche gazu to zanika klekot.

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
U mnie też było to powiązane z klima.Otóż skończył się czynnik chłodzący i sprężarka się nie uruchamiała.Była zima i jeźdzłem bez klimatyzacji aż dokwietnia.Kiedy "nabiłem" klimę i odpaliłem ją to zaraz zaczęło klekotać i poszło właśnie koło pasowe...
Taka sympatyczna przypowieść
Taka sympatyczna przypowieść

Lybra 2.4JTD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: lybra 2.4 glosno pracuje na zimnym silniku
Witam
Ostatnio zaobserwowałem w mojej Lybrze podobną przypadłość z tym że głośniejszą pracę silnika powoduje nie tylko włączenie klimatyzacji, ale również skręcenie kołem kierownicy podczas parkowania i gdy kierownica osiągnie tzw. opór to wyraźnie zmienia się praca silnika na głośny "klekot". Dzieje się tak przy zimnym i rozgrzanym silniku, Czy w tym przypadku też odpowiada za to zużyte koło pasowe ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio zaobserwowałem w mojej Lybrze podobną przypadłość z tym że głośniejszą pracę silnika powoduje nie tylko włączenie klimatyzacji, ale również skręcenie kołem kierownicy podczas parkowania i gdy kierownica osiągnie tzw. opór to wyraźnie zmienia się praca silnika na głośny "klekot". Dzieje się tak przy zimnym i rozgrzanym silniku, Czy w tym przypadku też odpowiada za to zużyte koło pasowe ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Lancia Lybra 2.4 JTD SW 2001
Re: Lybra - głośna praca na zimnym silniku
Akurat to było u mnie objawem zużycia się pompy wspomagania.Grzegorz77 pisze:Witam
gdy kierownica osiągnie tzw. opór to wyraźnie zmienia się praca silnika na głośny "klekot". Dzieje się tak przy zimnym i rozgrzanym silniku, Czy w tym przypadku też odpowiada za to zużyte koło pasowe ?
- BlackLybraSW
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Dzisiaj po przejechaniu 40km zatrzymaniu sie na rondzie silnik zaczął głośno pracować stukać klekotać nie wiem jak to nazwać dźwięk dochodzi od strony paska klinowego ( koło pasowe wymienione ) nawet miałem wrażenie że silnik się trzęsie !
Lybra 1,9 JTD Power
OBDII pisać na priv lub maila oczywiście okolice ZST

- BlackLybraSW
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Lybra 1,9 JTD Power

Sprawdź rozrząd.BlackLybraSW pisze:Dzisiaj po przejechaniu 40km zatrzymaniu sie na rondzie silnik zaczął głośno pracować stukać klekotać nie wiem jak to nazwać dźwięk dochodzi od strony paska klinowego ( koło pasowe wymienione ) nawet miałem wrażenie że silnik się trzęsie !
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- BlackLybraSW
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
To raczej coś z centralką lub świecami żarowymiFXX pisze:Sprawdź rozrząd.BlackLybraSW pisze:Dzisiaj po przejechaniu 40km zatrzymaniu sie na rondzie silnik zaczął głośno pracować stukać klekotać nie wiem jak to nazwać dźwięk dochodzi od strony paska klinowego ( koło pasowe wymienione ) nawet miałem wrażenie że silnik się trzęsie !
Lybra 1,9 JTD Power

Może być że nie pali na któryś cylinder
Lancia Lybra 1.8 131KM + LPG
Sprawdź jeszcze sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze. Diagnoza z youtube z uwagi na jakość jest trudna. Jak u mnie padło dźwięki były podobne. Potem zaczęły się głośne, metaliczne stuki jakby silnik kończył żywot.
Zdejmij pasek wielorowkowy i zobacz czy to wina osprzętu.
Zdejmij pasek wielorowkowy i zobacz czy to wina osprzętu.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
- BlackLybraSW
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Czy było by to spowodowane centralką lub świecami żarowymiRiGi pisze:Może być że nie pali na któryś cylinder
Lybra 1,9 JTD Power