Lybra - ruda atakuje/APP-Rstop/co dalej?
Lybra - ruda atakuje/APP-Rstop/co dalej?
Ruda mi samochód próbuje zjeść. Robiłem już raz renowację progów, ale w jednym miejscu niestety po dwóch latach wyszło, na błotniku też wyszło, krawędź klapy była robiona-wyszło.
Wygląda to tak: jak zdjąć tę listwę: Szkoda mi się z tym samochodem rozstawać, pewnie i tak nikt nie kupi, a poza tą rudą mam go dobrze utrzymanego, zrobiłem nim już 200kkm (ma teraz 345kkm).
Poszukałem trochę info, i na stronce http://jaktozrobilemwgarazu.pl/category ... z-korozja/ trochę poczytałem o walce z korozją. Wyszło mi, że dobrze będzie:
1. zedrzeć szlifierką z tarczą Rapid Strip nie papierem ściernymdo w miarę gołej blachy
2. odtłuścić acetonem
3. pomalować APP R-stop
4. .... i co dalej? Piszą o jakimś epoksydowym podkładzie, da się to kupić w sprayu? (podobno są takie cuda, tylko mam Bolla nie kupować).
Jakieś inne pomysły jak sobie poradzić z rudą? Generalnie poza budą, to czuję, że ten samochód to by jeździł i jeździł...
Pozdrawiam
Toper
Wygląda to tak: jak zdjąć tę listwę: Szkoda mi się z tym samochodem rozstawać, pewnie i tak nikt nie kupi, a poza tą rudą mam go dobrze utrzymanego, zrobiłem nim już 200kkm (ma teraz 345kkm).
Poszukałem trochę info, i na stronce http://jaktozrobilemwgarazu.pl/category ... z-korozja/ trochę poczytałem o walce z korozją. Wyszło mi, że dobrze będzie:
1. zedrzeć szlifierką z tarczą Rapid Strip nie papierem ściernymdo w miarę gołej blachy
2. odtłuścić acetonem
3. pomalować APP R-stop
4. .... i co dalej? Piszą o jakimś epoksydowym podkładzie, da się to kupić w sprayu? (podobno są takie cuda, tylko mam Bolla nie kupować).
Jakieś inne pomysły jak sobie poradzić z rudą? Generalnie poza budą, to czuję, że ten samochód to by jeździł i jeździł...
Pozdrawiam
Toper
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Lybra - ruda atakuje,APP-Rstop i co dalej?
Tylko jak wyczyścisz to pewnie będą dziury na wylot, zwłaszcza, że początek tej korozji to zaczyna się po drugiej stronie blachy.
Może lepiej zainwestować w wymianę elementów czy ich fragmentów?
KAPPA TDS & JTD
Re: Lybra - ruda atakuje,APP-Rstop i co dalej?
ale czyszczenie kosztuje mnie trochę pracy i powiedzmy 100zł za chemię do tego.volf pisze:Tylko jak wyczyścisz to pewnie będą dziury na wylot, zwłaszcza, że początek tej korozji to zaczyna się po drugiej stronie blachy.
Wymiana to już będzie około 1500zł za obydwa progi

Pozdrawiam
Toper
Re: Lybra - ruda atakuje/APP-Rstop/co dalej?
Kolego ja dwa lata temu również robilem progi oraz tylne nadkola. Lakiernik usunął rdzę przez piaskowanie i pomalował. Dodatkowo wywaliłem z tylu te filce (które wiecznie są mokre i przyspieszają powstawanie korozji) i zastosowałem plastikowe nadkola od AR 156 (nie pasują idealnie ale idzie je dobrze dopasować). Polecam Ci zrobić w ten sam sposób. Dodatkowo od środka (po wyjęciu głośnika basowego oraz zmieniarki ) zakonserwuj tam środkiem do profili zamknietych i myslę że na parę lat będzie spokój.
,
Listwę z drzwi trzeba ostroznie podważyć, jest na trzech spinkach.
mam prośbę, jak u Ciebie tylna klapa jest zamocowana w stosunku do dachu. Wymienialem u siebie tylną klapę i podnioslem na podkladkach przy zawiasach całą klape aby licowala (na równo zdachem), ale teraz od środka uszczelka nie dotyka od góry klapy. Czy mozesz zrobić zdjęcia z boku jaka róźnica jest wizualnie oraz zmierzyć.
Z góry dziekuję.

Listwę z drzwi trzeba ostroznie podważyć, jest na trzech spinkach.
mam prośbę, jak u Ciebie tylna klapa jest zamocowana w stosunku do dachu. Wymienialem u siebie tylną klapę i podnioslem na podkladkach przy zawiasach całą klape aby licowala (na równo zdachem), ale teraz od środka uszczelka nie dotyka od góry klapy. Czy mozesz zrobić zdjęcia z boku jaka róźnica jest wizualnie oraz zmierzyć.
Z góry dziekuję.
Lancia Lybra 1.9jtd 105KM
Nie wiem czy o to Ci codzi, ale klapę mam zlicowaną z dachem, szpara pomiędzy dachem a klapą ma 7mm.mfan pisze:
Z góry dziekuję.
Przetłoczenia klapy i świateł też się licują. Wieczorem mogę zdjęcia porobić jak chcesz.
Oto mi chodziło. Zrób zdjecie zawiasów klapy od środka (chciałbym zobaczyć ile masz podlożone podkladek gdy klapa jest na równo.
Lancia Lybra 1.9jtd 105KM
poszło wczoraj na privmfan pisze:Oto mi chodziło. Zrób zdjecie zawiasów klapy od środka (chciałbym zobaczyć ile masz podlożone podkladek gdy klapa jest na równo.