[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: Hobbysta » 10 paź 2016, 20:06

"ZGŁASZAM DO PROKURATURY - Sprzątanie Salonu #31"
[youtube][/youtube]
"W dzisiejszym odcinku korzystam z narzędzia "HEJT Stop" i zgłaszam MOWĘ NIENAWIŚCI do prokuratury. Jestem pełen wiary w ten wspaniały wynalazek.

Już wkrótce (NA BANK) prokuratorskich aktów oskarżenia mogą spodziewać się: Komitet Obrony Demokracji, Mateusz Kijowski, Dorota Wellman, Nergal, Paweł Olszewski, #czarnyprostest i oczywiście Tomasz Samołyk"
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 11 paź 2016, 11:15

darbo pisze:
luka pisze:Jak tam darbo zaopatrujesz się na "wspaniały pomysł" zlikwidowania podatku liniowego??
Jedno usprawnią, drugie **** podwójnie, mam dość powoli, tak jak sądziłem to są jednak imbecyle w sprawach gospodarczych. :(
Przybliż temat albo podaj linka bo nie śledzę ostatnio polityki gospodarczej obecnego najjaśniejszego Rządu IV RP :)
Poszukaj w jakimś informatorze ekonomicznym, pomysły dotyczące jednolitego podatku, przy tym zamiast je obniżać, to pod przykrywką wyrównywania szans, będą podniesione, np. likwidacją podatku liniowego dla przedsiębiorców.

Pani premier Szydło niczym Putin w spódnicy na białym ogierze ( czyt. Macierewicz) wjechała do Mielca i nakazała wykonanie do końca roku kilka sztuk Black Hawków, następnie wujek z Ameryki ma dać offseta dużego, pewnie tak duży jak przy okazji efów szesnastych, oj gamonie to niesamowici, zamiast mieć 1 fabrykę więcej + pomoc w rozwoju dwóch następnych wybrali gówno, żeby się USA przypodobać. Teraz wiadomo jaka była cena stacjonowania wojsk USA w Polsce:
1. Udział polskich wojsk i samolotów w Syrii.
2. Kontrakt na śmigłowce wielozadaniowe.
3.. następne kontrakty zbrojeniowe???

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 11 paź 2016, 11:21

luka pisze:
darbo pisze:
luka pisze:Jak tam darbo zaopatrujesz się na "wspaniały pomysł" zlikwidowania podatku liniowego??
Jedno usprawnią, drugie **** podwójnie, mam dość powoli, tak jak sądziłem to są jednak imbecyle w sprawach gospodarczych. :(
Przybliż temat albo podaj linka bo nie śledzę ostatnio polityki gospodarczej obecnego najjaśniejszego Rządu IV RP :)
Poszukaj w jakimś informatorze ekonomicznym, pomysły dotyczące jednolitego podatku, przy tym zamiast je obniżać, to pod przykrywką wyrównywania szans, będą podniesione, np. likwidacją podatku liniowego dla przedsiębiorców.

Pani premier Szydło niczym Putin w spódnicy na białym ogierze ( czyt. Macierewicz) wjechała do Mielca i nakazała wykonanie do końca roku kilka sztuk Black Hawków, następnie wujek z Ameryki ma dać offseta dużego, pewnie tak duży jak przy okazji efów szesnastych, oj gamonie to niesamowici, zamiast mieć 1 fabrykę więcej + pomoc w rozwoju dwóch następnych wybrali gówno, żeby się USA przypodobać. Teraz wiadomo jaka była cena stacjonowania wojsk USA w Polsce:
1. Udział polskich wojsk i samolotów w Syrii.
2. Kontrakt na śmigłowce wielozadaniowe.
3.. następne kontrakty zbrojeniowe???
Ja to się dziwiłem, dlaczego bierzemy Caracale jak w tyłek wchodzimy USA, przecież system obrony rakietowej kupiliśmy dużo gorszy amerykański, pociski Jassm i tu nagle Caracale. Dlatego mnie nie dziwi, że Maciejka uwalił umowę z francuzami a BH już podobno są prawie gotowe i na święta BN będą u nas minimum w ilości 7 sztuk.
A finał będzie takie, że amerykańce i tak nie będą stacjonować u nas aby nie drażnić wujka Władka.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 11 paź 2016, 11:37

Uzupełniam do kompletu z powyższym!

"KOD IS IN THE AIR - Sprzątanie Salonu #30"
[youtube][/youtube]
"W sobotę odbył się marsz Komitetu Obrony Demokracji pod hasłem "Jedna Polska - dość podziałów". Mateusz Kijowski udzielił wywiadu, w którym mówi: "Próbujemy wytworzyć atmosferę, w której będziemy współdziałać. Możemy się spierać, mieć różne zdania ale nie chcemy nikogo obrażać, wykluczać czy poniżać"

Oto mój komentarz w tej sprawie."
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus :)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 11 paź 2016, 11:41

widziałem w polsacie news 2 jakiś dwóch faciów, którzy byli w temacie i konkretnie gadali. powiedzieli, że widocznie, bo helikopterów się na zapas nie składa, możliwe że ktoś nie odebrał (brak pieniędzy, zerwanie kontraktu itd itp) i wtedy jest możliwość kupna 2 w tym roku, a 5 w przyszłym. ale oczywiście golasów bez specjalistycznego uzbrojenia do np. zwalczania łodzi podwodnych, na co zgodę wyrazić musi senat USA... chyba że robi się to własnym sumptem i kombinuje...
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

DamianWarmia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Post autor: DamianWarmia » 11 paź 2016, 12:23

To "fajnie", że nie tylko u nas na giełdzie bessa. Ale dobra zmiana nie robi niczego byle jak. Jak działać, to z rozmachem. Dlatego WIG20 jest na pierwszym miejscu! Od końca... I to nie tylko w Europie, ale i na świecie.

http://wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,207 ... iecie.html

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 11 paź 2016, 19:17

DamianWarmia pisze:To "fajnie", że nie tylko u nas na giełdzie bessa. Ale dobra zmiana nie robi niczego byle jak. Jak działać, to z rozmachem. Dlatego WIG20 jest na pierwszym miejscu! Od końca... I to nie tylko w Europie, ale i na świecie.

http://wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,207 ... iecie.html

Widzisz Damian. Różnica pomiędzy mną a Tobą jest taka, że mi się chce sprawdzać informacje, którymi jesteśmy karmieni.

Oto obrazowy spadek wartości WIG20 z Twojego linka z Gazety Wyborczej
gpw.jpg
Mamy jak widać okres od pierwszego do ostatniego dnia września na WIG20. Wyborcza podaje, że w tym czasie WIG20 spadł o 4,7% i jest to najgorszy wynik na świecie.

Problem w tym, że WIG20 w dniu 01.09 nie miał wartości 1793 - jak podaje GW - tylko 1761,68.

Można to sprawdzić sobie na stronie:

https://www.gpw.pl/

Lub na innych jak wpiszesz w doktora googla hasło "GPW" lub "WIG20"

Tak więc zakładam się o flaszkę, że spadek we wrześniu wynosił nie 4,7% tylko 2,9%.

Zakładam się o dwie flaszki, że znajdę na świecie conajmniej kilka giełd, które miały większe spadki. Np. MILAN STOCK EXCHANGE spadła o 3,20% a nie ma tam dobrej zmiany.

I co? I nic, tylko teza Wyborczej idzie się paść. : czerwona :

Tak więc mamy do czynienia z kolejną maniuplacją GW, kolejnym ordynarnym kłamstwem, którym redaktorzy z Czerskiej nas karmią a Ty zupełnie bezrefleksyjnie to powtarzasz.

Założe się, że wiele tez, które tu są stawiane przez różnych kolegów pochodzi z czytania podobnie wiarygodnych źródeł i mają taka samą wartość.

Jeżeli po tym co napisałem, nie masz wrażenia, że Czerska bez Twojej wiedzy i zgody wkłada Ci coś obrzydliwego w d..., czyli mówiąc prostym żołnierskim językiem, dyma Cię, to ja już nic nie poradzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 11 paź 2016, 20:19

Interesujący punkt widzenia Darku i teraz ja mówię sprawdzam !

Wyborcza podała że WE WRZEŚNIU kurs spadł o 4,7 % z 1793 punktów a miesiąc sierpień właśnie takim się wynikiem zakończył (WIG 20 na zamknięciu ostatniego sierpnia) i POCZĄWSZY OD SAMEGO PORANKA dnia 1września zaczął spadać.
Więc proszę tu bez demagogii, bo w tym kraju różnica między końcem sierpnia a 1 września jest bolesna.

Ja już zarobiłem na głupocie tego rządu który swoimi bezprecedensowymi deklaracjami rozbujał kurs KGHM, proponuję zakład o niższym wolumenie - butelczynę 10 letniego Ardberga, że do Krzywańca WIG dwudziesty będzie się zaczynał od 16....

Pan wchodzi, czy wierzy dalej tym popaprańcom ? :-)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 11 paź 2016, 20:28

maciej_ignys pisze:Interesujący punkt widzenia Darku i teraz ja mówię sprawdzam !

Wyborcza podała że WE WRZEŚNIU kurs spadł o 4,7 % z 1793 punktów a miesiąc sierpień właśnie takim się wynikiem zakończył (WIG 20 na zamknięciu ostatniego sierpnia) i POCZĄWSZY OD SAMEGO PORANKA dnia 1września zaczął spadać.
Więc proszę tu bez demagogii, bo w tym kraju różnica między końcem sierpnia a 1 września jest bolesna.

Ja już zarobiłem na głupocie tego rządu który swoimi bezprecedensowymi deklaracjami rozbujał kurs KGHM, proponuję zakład o niższym wolumenie - butelczynę 10 letniego Ardberga, że do Krzywańca WIG dwudziesty będzie się zaczynał od 16....

No... Maciej :) Ileż to trzeba się tu napisać, żeby wyciągnąć Cię z niebytu :lol:

Jeżeli wpiszesz sobie w jakąkolwiek graficzną analizę WIG20 dane za wrzesień 2016 to otrzymasz wartość początkową 1761,68 czyli kurs zamknięcia z dnia 01.09. Kurs zamknięcia z 31 sierpnia ( 1793) nie jest kursem otwarcia w dniu 01.09 więc nie można go podawać jako punkt wyjścia do analizy okresu 01.09 - 30.09

Sprawdź sobie - wartość wig20 w dniu 01.09 wyniosła 1761,68.

Niby różnica jednego dnia a jak pięknie wyszło na wykresie no i jest teza.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

DamianWarmia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: DamianWarmia » 11 paź 2016, 20:30

Cóż... Nie mam teraz możliwości weryfikacji tego, co napisałeś. Ale nie przeczę, że możesz mieć rację. Odniosę się do tego za dwa tygodnie (ot, uroki pracy), ok? Trafiłem na link, który tu wkleiłem i wyszedłem z założenia, że tak duże, ogólnopolskie medium nie może bezczelnie i bezkarnie manipulować danymi. I być może wygrasz te dwie flaszki, zobaczymy. Nie będę kruszył wirtualnych kopii za przegraną sprawę. Zatem - do napisania.

DamianWarmia
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: DamianWarmia » 11 paź 2016, 20:47

Nie będę edytował swojej poprzedniej wypowiedzi. Dzięki, Maciej. Jeśli chodzi o manipulację faktami, to tak, jeden dzień robi różnicę. Sierpień zamknięto wynikiem 1793, zatem wrzesień rozpoczął się od spadku. Cóż, mam nadzieję, że przy wspomnianych flaszkach łatwiej się z Tobą rozmawia, Panie Dariuszu ;)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 11 paź 2016, 21:03

DamianWarmia pisze:Nie będę edytował swojej poprzedniej wypowiedzi. Dzięki, Maciej. Jeśli chodzi o manipulację faktami, to tak, jeden dzień robi różnicę. Sierpień zamknięto wynikiem 1793, zatem wrzesień rozpoczął się od spadku. Cóż, mam nadzieję, że przy wspomnianych flaszkach łatwiej się z Tobą rozmawia, Panie Dariuszu ;)
Po alkoholu staje się niestety depresyjny ;)

Panowie tymi danymi można manipulować w obie strony. Dlaczego Wyborcza analizuje tylko WIG20?

Ano dlatego, że najgorzej wypada na tle innych indeksów naszej giełdy i pewnie na tle wielu giełd na świecie. Ale dlaczego nie analizować głównego indeksu WIG, który zawiera w sobie WIG20 a który wypada we wrześniu całkiem dobrze.

Jakiś zwolennik PISu mógłby napisać coś takiego:

"WE WRZEŚNIU 2016 POLSKA GIEŁDA LEPSZA OD AMERYKAŃSKIEJ. OTO EFEKT DOBREJ ZMIANY. INDEKS WIG STRACIŁ W TYM CZASIE -0,29% A AMERYKAŃSKA GIEŁDA (DJI) ZDOŁOWAŁA O 0,5% :lol: "

To są prawdziwe dane za wrzesień: WIG spadek o 0,29% a Dow Jones o 0,5%.

Jaki morał? Amerykanom szkodzi brak dobrej zmiany :)

Można? Można.

A jeżeli wzorem wyborczej rozciągnę wrzesień na zamknięcie DJI w dniu 31 sierpnia to mam spadek na poziomie 0,79%

I jest kolejna teza: AMERYKANIE POWINNI SIĘ UCZYĆ DOBREJ ZMIANY. CZY OBAMA NIE POWINIEN POROZMAWIAĆ Z KACZYŃSKIM??? : gafa :

ps. no i nikt mógłby nie zauważyć, że w obliczeniach jest błąd. WIG jest podawany od dnia do dnia a DJI w relacji max - min

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 12 paź 2016, 6:39

Co nie zmienia faktu, że w ciągu 31 dni WIG 20 spadł o te 7,9%. Akurat giełda nie jest idealnym przykładem na potwierdzenie dobrej zmiany, ale jeżeli spojrzeć na inwestycje, z tym już gorzej. Jak tam z liniowym Dariuszu? Korzystasz może?
Który pracodawca więcej zatrudni, ten który będzie miał 500 czy 1150 składki na ZUS?? Który więcej zainwestuje? Ten co prowadzi jednoosobową działalność, czy ten większy? Ciekawe czy kukizy z centrum Adama Smitha zagłosują za tym projektem?

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 12 paź 2016, 9:08

Niestety Darbo jednak nie masz racji, ale o to się kłócić nie zamierzam.
Zamierzam podać inne dane, począwszy od początku rządów tych nieudaczników:
WIG20 - spadek o 13,02 %
W tym samy czasie londyńska "footsee", mimo Brexitu i zagrożeń z nim związanych 11,5% w górę, niemiecki DAX 7 %, nie mówiąc już ojuesendej których S&P 500 bije co rusz kolejne rekordy.

I nie chodzi Darku wcale o żonglowanie liczbami tylko o fakty:

1. Zarzucasz manipulację GW, gdzie jej nie było, bo sposób (logiczny) doboru danych nie pasuje do założonej przez Ciebie tezy. Jest to retoryka którą stosują rządzący od samego początku, nieznośna i irytująca.
2. Realizacja obietnic wyborczych PiS idzie słabo albo wcale i całe to szczęście bo nie zdążyli dokumentnie rozpieprzyć naszego budżetu i wiarygodności (no dobra, to pół fakty, pół teza :D ). Używając zaś kalkulatora można jasno określić, że wprowadzenie nowej reformy podatkowej, powiązanej z podwyższeniem kwoty wolnej od podatku a zarazem realizacja sztandarowego hasła pana długopisa-Dudy, czyli obniżenia wieku emerytalnego skończy się piękną katastrofą.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 12 paź 2016, 21:21

maciej_ignys pisze:.
proponuję zakład o niższym wolumenie - butelczynę 10 letniego Ardberga, że do Krzywańca WIG dwudziesty będzie się zaczynał od 16....

Przyjmuję zakład :D

maciej_ignys pisze:Niestety Darbo jednak nie masz racji, ale o to się kłócić nie zamierzam.
Zamierzam podać inne dane, począwszy od początku rządów tych nieudaczników:
WIG20 - spadek o 13,02 %
W tym samy czasie londyńska "footsee", mimo Brexitu i zagrożeń z nim związanych 11,5% w górę, niemiecki DAX 7 %, nie mówiąc już ojuesendej których S&P 500 bije co rusz kolejne rekordy
OD LEWEJ NAZWA GIEŁDY / DANE ZA 3 MIESIACE / DANE ZA ROK

----- --- 3 MIESIĄCE ---------- ROK
WIG ----- 6,80% ---------- - 7,32
WIG20 ------ 0,86% ---------- - 17,84
WIG30 ----- 4% ---------- -14,25
MWIG40 ----- 18,34% ---------- 7,31%
SWIG80 ----- 8,46% ---------- 0,13%
WIG BANKI ----- 7,59% ---------- -11,78%
CAC40 PARYŻ ----- 4,40% ---------- -5,30%
DJI ----- -0,49% ---------- 6,13%
DAX ----- 7,01% ---------- 4,22%
NIKKEI225 ----- 7,20% ---------- -8,67%
FTSE LONDYN ----- 5,10% ---------- 9,46%
OSE ALLSHARE OSLO ----- 1,91% ---------- 4,76%
IBEX35 HISZPANIA ----- 4,66% ---------- -26,78%
OMX KOPENHAGEN 20 ----- -9,35% ---------- -9,74%
PX CZECHY ----- 6,61% ---------- -10,87%
FTSE MIB WŁOCHY ----- 1,29 ---------- -26%
S&p ----- -0,02 ---------- 6,05%

Te dane pochodzą z portalu money.pl i obrazują dane indeksów za ostatnie trzy miesiące i za ostatni rok - co jest prawie równoznaczne z okresem od wygranych wyborów przez PIS. Jeżeli chodzi o ostatnie trzy miesiące to wszystkie indeksy naszej giełdy prezentują się na plusie. Należy dodać, że sam WIG jest lepszy od giełd w paryżu, nowojorskiego Dow Jones Industrial, FTSE, giełdy w OSLO, hiszpańskiego IBEX, giełdy Duńskiej ( -9,35%), czeskiej, włoskiej, i wspomnianego przez Ciebie S&P.

Przyznasz mam nadzieją, że lepiej porównywać ostatnie trzy miesiące niż wyrwany jeden - celowo, że by udowodnić tezę, że polska giełda jest najgorsza na świecie. Zapewniam Cię, że znajdę taki okres w którym nasza giełda będzie najlepsza na świecie :-P

CIEKAWE JEST TEŻ TO, ŻE TEN FATALNY, NAJGORSZY NA ŚWIECIE - ZDANIEM WYBORCZEJ MIESIĄC - JEST PRZECIEŻ CZĘŚCIĄ TYCH BARDZO DOBRYCH TRZECH MIESIĘCY : yesyes :

Patrząc na trzy miesiące nasza giełda wygląda całkiem dobrze a niektóre indeksy nawet bardzo dobrze.

np. MWIG40 wzrósł o 18,34% / SWIG80 O 8,46%

Przyznam, że w skali roku jest gorzej i szczególnie widać to na WIG20 - ten zdołował o 17,86% lecz sam WIG, który zawiera w sobie WIG20 już tylko spadł o 7,32%.

Nie twierdzę, że polska giełda jest w dobrej kondycji tylko twierdzę to, że nie jest najgorsza na świecie, jak twierdzi wyborcza. W skali roku od naszego WIG gorsze były: japoński Nikkei 225, hiszpański ibex35, duński omx, włoski ftse, czeski PX i inne których już mi się nie chce wymieniać.

Nasz WIG był zbliżony w spadku do francuskiego CAC.

Odpowiedz na pytanie co jest dla Ciebie jako inwestora bardziej miarodajne: dane za rok lub za trzy miesiące czy dziwne dane za jeden miesiąc plus jeden dzień wstecz.

Tak działa propaganda gównianej gazety dla debili. Dopasowanie danych do tezy - z góry założonej.
maciej_ignys pisze: I nie chodzi Darku wcale o żonglowanie liczbami tylko o fakty:

2. Realizacja obietnic wyborczych PiS idzie słabo albo wcale i całe to szczęście bo nie zdążyli dokumentnie rozpieprzyć naszego budżetu i wiarygodności (no dobra, to pół fakty, pół teza :D ). Używając zaś kalkulatora można jasno określić, że wprowadzenie nowej reformy podatkowej, powiązanej z podwyższeniem kwoty wolnej od podatku a zarazem realizacja sztandarowego hasła pana długopisa-Dudy, czyli obniżenia wieku emerytalnego skończy się piękną katastrofą.
Na ten moment wykonanie budżetu jest wyjątkowo dobre: większe przychody, mniejsze wydatki, mniejszy deficyt - gdzie ta katastrofa :?: :?: :?:

Ooo... tak sobie patrzę i widzę, że WIG 20 był dzisiaj najlepszy w Europie :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”