Kappa - sprężyny/amortyzatory
- Wujek_2000
- Klubowicz
Wymiana sprężyn i amorków w Kappie to banalna sprawa tylko trzeba mieć narzędzia no i po wymianie ustawić zbierzność. CZy po wytłumieniu ww. elementów odczułeś różnice? Ciszej się zrobiło w kabinie?
Lancia Kappa 3.0 V6 24V 1995 r.
Audi A6 3.0 TDI Quattro 2006 r.
- norbiwolow
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
moze nie jest cisza jak w kościele ale jest ok - czy jest róznica - za krótko jeździłem przed wygłuszniem aby wyciągnąc wnioski - myśle że napewno nie zaszkodzi a koszt całej operacji to 60 złotych i sporo cierpliwości - a to akurat do aut mam 

- Wujek_2000
- Klubowicz
skoro polecasz to pewnie wezme się za to przy okazji wymiany tapicerki będzie kilka rzeczy na raz 

- norbiwolow
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
ostatnio wyciekł mi nowy amor ( na gwarancji ) tak wiec reklamuje go, a pomyslałem że wymienię jednak sprężyny bo tył mi strasznie siedzi a jak ktoś wsiądzie to masakra - aż autka żal - jakos tak na dobite wygląda - znalazłem i uzgodniłem cenę 200 złotych za 2 sztuki - nowe spręzyny. czy warto inwestowac te 200 złotych czy bedzie to zbedny wydatek - może ten nowy amortyzator padł przez stare sprężyny które były już weksploatowane ???
- Wujek_2000
- Klubowicz
Prawdopodobnie właśnie dlatego wyciekł ci amortyzator. Stare sprężyny nie trzymały już odpowiedniej wysokości i twardości i cały nacisk szedł na amory, które po prostu nie wytrzymały. Zakup nowych sprężyn to bardzo dobry pomysł.
- norbiwolow
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
też tak myslę
oby już bylo git !!!

Pozwolicie, że dołącze sie do tematu choc troszke z innym pytaniem.
Czytam wątek i zacząłem miec wątpliwości .. czy w sytuacji gdy kupuje amora to oddzielnie spreżcyny, amora wlasciwego i oddzielnie poduszki ?
Przyznam, ze okolo wrzesnia zeszlego rokiem kupilem amora, jednego.. wiem wiem, powinienem dwa, ale sytuacja byla podbramkowa, jeden byl naprawde martwy a drugi niemal jak z fabryki wiec po co sie pakowac w koszty.
Ale wracając do tematu.. kupilem używke amora za 210 pln i byl kompletny, ze tak powiem.. sprezyna, poduszka, teleskop... wiec jak to z nimi jest ?
Kupuje sie oddzielnie ?.. razem ?
Jakie sa koszty ?
Czytam wątek i zacząłem miec wątpliwości .. czy w sytuacji gdy kupuje amora to oddzielnie spreżcyny, amora wlasciwego i oddzielnie poduszki ?
Przyznam, ze okolo wrzesnia zeszlego rokiem kupilem amora, jednego.. wiem wiem, powinienem dwa, ale sytuacja byla podbramkowa, jeden byl naprawde martwy a drugi niemal jak z fabryki wiec po co sie pakowac w koszty.
Ale wracając do tematu.. kupilem używke amora za 210 pln i byl kompletny, ze tak powiem.. sprezyna, poduszka, teleskop... wiec jak to z nimi jest ?
Kupuje sie oddzielnie ?.. razem ?
Jakie sa koszty ?
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Kupuje się oddzielnie - sprężyna nie jest częścią amortyzatora, tylko osobnym elementem. Poduszka tak samo. Generalnie sprężyny wymienia się bardzo rzadko, poduszki w normalnej eksploatacji wogóle nie powinny się uszkodzić. Choć oczywiście duże obciążenie (też lpg) i polskie drogi potrafią wszystko - u nie jedna sprężyna po prosty się złamała :/"szarkiz" pisze: Kupuje sie oddzielnie ?.. razem ?
Jakie sa koszty ?
U siebie wymieniałem elementy już jakiś czas temu, ale z tego co pamiętam to ceny były mniej więcej takie (tył) - amortyzator (sachs) około 300zł, poduszka około 150, sprężyna nowa 250.
Krzysiek
V6
V6
Oryignalne za tyle załawiłeś, czy zamienniki? Można jakiś namiar gdzie w takiej cenie można dostac spręzynki?"norbiwolow" pisze:a pomyslałem że wymienię jednak sprężyny bo tył mi strasznie siedzi a jak ktoś wsiądzie to masakra - aż autka żal - jakos tak na dobite wygląda - znalazłem i uzgodniłem cenę 200 złotych za 2 sztuki - nowe spręzyny. czy warto inwestowac te 200 złotych czy bedzie to zbedny wydatek - może ten nowy amortyzator padł przez stare sprężyny które były już weksploatowane ???

Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM

Alfa Romeo 145 1.6 TS
heh.. a ja myslalem ze 210 za calosc to sporo 

Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Wymieniałem ostatnio w mojej Kappie poduszki w kolumnach z tyłu (Croma/Thema) po 44,00 zł za sztukę. Jezeli nikt nie przestawił licznika to jest przejechane 192000 km. Przed wymianą na większych nierównościach drogi dochodziły z okolic bagaznika /głośników odgłosy dudnienia. Po wymianie poduszek cisza
.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus 

- norbiwolow
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
oryginał - w BILEX Łodz - cena była 380 za 2 sztuki ale te moje to okazja
)
do Hobbysty - rozwiń temat - pasuję od Fiata Croma na tył ???? bezproblemowo ????
cena super !!!!! jestem przed wymianą to przy okazji to bym zmienił !!!

do Hobbysty - rozwiń temat - pasuję od Fiata Croma na tył ???? bezproblemowo ????
cena super !!!!! jestem przed wymianą to przy okazji to bym zmienił !!!
Tak jak napisałem powyżej. W sklepie mieli trudności znaleźć do Kappy i doszli do wniosku, ze to to samo co Fiat Croma (oczywiście stara Croma) i Lancia Thema. Na opakowaniu chyba z InterCarsu też pisało Croma/Thema. Stare poduszki się rozwulkanizowały tzn. wewnętrzna tulejka, która jest przykręcona do tłoczyska amortyzatora oddzieliła się od gumy. Chodzi oczywiście o poduszki do Kappy według eper część nr 7 (wkładka elastyczna nr katalogowy 82430666).
Poduszka wymiarowo identyczna tylko nieco inaczej guma ukształtowana, ale to chyba tylko chodzi o to, że wykonał je inny producent. Zero problemów przy wymianie
.
Pozdrawiam!
Poduszka wymiarowo identyczna tylko nieco inaczej guma ukształtowana, ale to chyba tylko chodzi o to, że wykonał je inny producent. Zero problemów przy wymianie

Pozdrawiam!
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus 

- norbiwolow
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
a do 95 rok bedzie pasować ??? cały czas rozmawiamy o tylnym zawieszeniu ??? może ktoś fotke zapoda poglądową ??
jaki producent tej poduszki ???
jaki producent tej poduszki ???
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c43 ... 3f817.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b4 ... f300b.html
Podaję linki do zdjęć. Jest to stara rozwulkanizowana poduszka. Mniejsza część oddzieliła się od gumy. Przed odkręceniem nakrętki trzeba ścisnąć sprzeżynę kolumny przyrządem, a nakrętkę tłoczyska amortyzatora najlepiej odkręcać kluczem pneumatycznym.
Oczywiście jest to tylne zawieszenie i sądzę, że do Kappy 95 też będzie pasować.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b4 ... f300b.html
Podaję linki do zdjęć. Jest to stara rozwulkanizowana poduszka. Mniejsza część oddzieliła się od gumy. Przed odkręceniem nakrętki trzeba ścisnąć sprzeżynę kolumny przyrządem, a nakrętkę tłoczyska amortyzatora najlepiej odkręcać kluczem pneumatycznym.
Oczywiście jest to tylne zawieszenie i sądzę, że do Kappy 95 też będzie pasować.