Lybra - LED zamiast żarówek żarnikowych

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - LED zamiast żarówek żarnikowych

Post autor: mallcin » 03 wrz 2010, 10:44

Obecnie mam zamontowaną "żarówkę" wynonaną na bazie LED, zakupioną w tesco. wchodzi w gniazdo jak zwykła żarówka, składa się stricte z 9 diod.
dołożenie rezystorów || nie jest problemem, można je po prostu wlutować na płytce, w którą wpina się żarówki.

btw,
ja również dopiero na schemacie zrozumiałem co oznacza równolegle bocznikując ;)

pozdr
M.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Codee

Post autor: Codee » 03 wrz 2010, 10:53

Panowie jak wiadomo będzie już za nie długo Linuks na ICS z navi, można byłoby tam zrobić ustawienia żarówek zwykłe/LED tak żeby ICS reagował jak trzeba, ale to już m.in. twórcy tego muszą zadziałać.

Z drugiej strony myślę nad rozwiązaniem typu za centralką podającą prąd na żarówki zapodać układ który zwraca prąd do akumulatora ( jego nadmiar ) natomiast w kablu zostawia go tyle ile dokładnie LED potrzebuje.

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 03 wrz 2010, 20:49

zdjęcia tego nie oddają dobrze, ale wygląda mnie więcej tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 03 wrz 2010, 21:28

Czyli LED'a widać duuużo lepiej niż zwykłą żarówkę. Czym ty robiłeś te zdjęcia??? :roll: ;)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
biela007
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: biela007 » 05 wrz 2010, 21:31

A jaki macie symbol żarówki świateł pozycyjnych w swoich Lybrach? Ja obecnie mam założone H6W ale alarm mi świeci cały czas:/

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 05 wrz 2010, 22:32

Witam
Przerabiałem już diody - najprościej kupić żaróweczki do systemu CAN BUS - powinno załatwić sprawę - cena na allegro ok. 20 pln/sztukę...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Post autor: markiz » 06 wrz 2010, 19:09

Kolego mallcin, widzę że nie tylko żarówki zmieniłeś ale również wygląd lamp :nono: :D
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Scott

Post autor: dr_scott » 06 wrz 2010, 22:41

No z tego co widzę, to LED na tych fotkach wygląda dużo gorzej niż zwykła żarówka. Zostawia wyraźny okrągły flek, czego przy żarówce nie widać. Jak na mój gust, a przecież z tego co pisaliście powyżej - chodzi głównie o kwestie estetyczne - żarówka wygląda lepiej. Ale gust to sprawa subiektywna.

A wracając do rzeczy istotnych... Większość żarówek LED dostępna na rynku to jakiś chiński szajs. Faktem jest, że prawidłowo zasilane LEDy mają wielokrotnie większą żywotność niż żarówki. Faktem jest również, że ten chiński szajs wytrzymuje mniej niż normalne żarówki. Przyczyn tego faktu może być wiele. Najpewniej producenci nie przewidzieli, że w instalacji 12V może być ponad 14V. Jak też nie przewidzieli różnego rodzaju zakłóceń.
Dodatkowo większości tych ledowych lampek nie widać gdy świeci słońce, jak również patrząc pod kątem (ledy są kierunkowe).

Żeby zabawa w LEDy miała sens, trzeba zabrać się za to profesjonalnie - tak jak robi to AUDI. Przede wszystkim trzeba zastosować PowerLEDy a nie zwykłe LEDy. Diody mocy - PowerLED mają moc nawet 10W! Tutaj przykład:
http://www.tme.eu/html/PL/dioda-led-moc ... pelny.html
Stosujemy diodę 10W lub 5W zamias żarówki 5W i kwestię poboru prądu mamy załatwioną. Problemem może natomiast stać się temperatura oraz... zbyt mocne światło ;) Nad temperaturą PowerLED trzeba panować, bo przekroczenie pewnego progu (chyba 90 stopni) niszczy diodę. Jeśli nie stosuje się rozbudowanego układu wystarczy zastosować duży radiator.
Myślę, że stosując odpowiednie diody, skierowane nie bezpośrednio na klosz, ale na lustro lampy można uzyskać super efekty. Do wyboru jest sporo diod PowerLED o różnych kolorach.
Tutaj cała kategoria diod http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=W724C ... meters%3D1
Warto też zastosować jakiś filtr bądź stabilizator napięcia do zasilania. Wystarczy 7812 o odpowiednim amperażu na każdą z lamp.

Co do rezystorów "bocznikujących". Zamiast nich można po prostu wstawić żarówkę do bagażnika ;) Tylko po co to wszystko skoro można ten prąd spożytkować na zasilenie dodatkowych LEDów... ??

Pozdro.

PS. Mam do sprzedania żaróweczki LED do kierunkowskazów. Składają się z 27 ledów każda. Ale to chiński szajs, dobrze widoczny jedynie w nocy.
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06

Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 07 wrz 2010, 15:15

kilka komentarzy:
1. fotki robione komórą, zatem jakość jaka jest, każdy widzi
2. tak, auto zostało poddane tzw. "tunningowi" przez poprzedniego właściciela. Zabawy z usuwaniem jest więcej, niż to warte. Dlatego za światła nie brałem już się. Tak jeździ, jak widać, mnie to nie przeszkadza. Ważniejsza jest sprawność auta niż jego wygląd.
3. Nie zgodzę się z faktem, że LED jest gorzej widoczny w dzień niż klasyczna żarówka
4. Zgodzę się, że żaróka wygląda ładniej, bo ma rozproszone światło, LED dość skupione
5. LED ma wg mnie ładniejszy kolor (głęboką czerwień)

Na chwilę obecną wróciłem do żarówki żarnikowej, jako że symbol spalonej żarówki an ICS doprowadzał mnie do szału : cenzura :

pozdr
M.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 08 wrz 2010, 12:16

Testowo wstawiłem led-a zamiast kierunkowskazu. Led "mrugał" chyba z 10 razy szybciej. Czym prędzej wstawiłem z powrotem klasyczną żarówkę.
trzonek: Bau15s
piny asymetryczne
oznaczenia: RY10W PY21W
jednowłóknowa
barwa emitowanego światła: ŻÓŁTA
rodzaj diod: multi LED
ilość diod: 3szt multi LED
kąt świecenia: 180 stopni
napięcie pracy: 12V DC
pobór prądu: 100mA
pobór mocy: 1,2W
zasilanie: (+) na pinie; (-) na obudowie

sztuk 2, ledy wykonane bardzo solidnie.

jak ktoś che to mu je oddam. (ewentualną dobrowolną wpłatę niech przeznaczy na LKP)

Codee

Post autor: Codee » 08 wrz 2010, 16:59

Nie ma się co oszukiwać ale nasze autka nie są instalacją przygotowane na taki skok - LED. Domyślam się że aby oLEDować auto gdzie się da nie obędzie się w ingerencję w elektronikę i wszelkie czujniki. Tak po prostu wymiana może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

ps. LED bierze mniej prądu więc migacz migał szybciej bo LED miał taki zapas i musiał go wykorzystać :lol: : yesyes :

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Scott

Post autor: dr_scott » 09 wrz 2010, 14:03

letnik22 pisze:Testowo wstawiłem led-a zamiast kierunkowskazu. Led "mrugał" chyba z 10 razy szybciej. Czym prędzej wstawiłem z powrotem klasyczną żarówkę.
trzonek: Bau15s
piny asymetryczne
oznaczenia: RY10W PY21W
jednowłóknowa
barwa emitowanego światła: ŻÓŁTA
rodzaj diod: multi LED
ilość diod: 3szt multi LED
kąt świecenia: 180 stopni
napięcie pracy: 12V DC
pobór prądu: 100mA
pobór mocy: 1,2W
zasilanie: (+) na pinie; (-) na obudowie

sztuk 2, ledy wykonane bardzo solidnie.

jak ktoś che to mu je oddam. (ewentualną dobrowolną wpłatę niech przeznaczy na LKP)
To nie wina LEDa, że migał 2x szybciej. To normalna diagnostyka spalonej żarówki w starszych autach. Przerywacz kierunkowskazów jest tak skonstruowany, że jeśli jedna z żarówek się spali to działa 2x szybciej (albo jeszcze szybciej) i tym samym kierowca wie, że coś jest nie tak. Zrób test bez jednej żarówki a zobaczysz, że będzie identycznie :)
Sumaryczna moc żarówek 21W + 21W + 5W musi być zachowana (pobór prądu około 4A). Mniejszy pobór prądu oznacza spaloną żarówkę (lub LED zamiast żarówki).
Przerywacz w bardzo prosty sposób można zmodyfikować aby działał normalnie z LEDami (zmiana jednego rezystora). Niestety trzeba w obwodzie zostawić przynajmniej jedną żarówkę (najlepiej tą małą 5W z boku) inaczej układ nie działa. No i diagnostyka już też nie będzie działać, bo są to za małe prądy.
Możesz się tym pobawić, ale wydaje mi się, że bez PowerLEDów efekty będą mizerne.
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06

Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 10 wrz 2010, 23:00

Lampy wieczorem. Jakosc niestety, słaba :-?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, 18:00 przez mallcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Post autor: markiz » 11 wrz 2010, 18:06

Musiał byś wkleić zdjęcie z normalnymi żarówkami wtedy by było porównanie,a tak :?:
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 13 wrz 2010, 17:58

Po lewej żarówka klasyczna,
po prawej LED
Jest