Kappa -przestroga klocki hamulcowe.

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 14 maja 2007, 23:39

Byłem zmuszony do nagłej wymiany klocków z tyłu ,tuż przed wyjazdem na zlot . Kupiłem ,to co było od ręki za 60zł kpl(firmy nie znam,ale zapodam jutro fotke opakowania) .Na zlot jechałem wmiarę wolno, max 120 i wszystko było OK.Dzisaj troszkę mi się spieszyło na odcinku 35km , miałem kilka hamowań z prędkości 160-180 . I z przykrością stwierdzam ,że nowe lewe klocki tego nie wytrzymały .Stojac na skrzyżowaniu ,zauważyłem z tyłu samochodu kłęby dymu (aż wstyd) ,zekam i widzę jarające się klocki (jak z świecy dymnej o smrodzie mie wspominam ) .Został mi jeszcze 1 km do domu ,to powoli sie dowlokłem . Sypie się z nich pył po potarciu palcem jak z węgla drzewnego.
Szczęście ,że nie było takich na przodzie .Co za szajs produkują i sprzedają . :evil:
Dodam ,że z przodu mam LUKASSA.
Jurek odszedł od nas na zawsze...

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 15 maja 2007, 11:17

Ja kupowałem u nas w EKONAFCIE polkiej produkcji firmy TOMEX, przejeździły od jesieni tamtego roku i nie bardzo widać róznice w porównaniu do nowych (mierzyłem bo miałme drugie takie same), a hamują bardzo dobrze. Nic nie smierdzi, nic nie sypie tak że mogę z czystym sercem polecić. Płaciłem za nie równe 50 zł.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Przemo » 15 maja 2007, 18:59

"Marcin_D" pisze:Ja kupowałem u nas w EKONAFCIE polkiej produkcji firmy TOMEX, przejeździły od jesieni tamtego roku i nie bardzo widać róznice w porównaniu do nowych (mierzyłem bo miałme drugie takie same), a hamują bardzo dobrze. Nic nie smierdzi, nic nie sypie tak że mogę z czystym sercem polecić. Płaciłem za nie równe 50 zł.
Skoro piszesz ze nie widac zbyt duzej róznicy w starci to moze okazac sie że są za twarde i zdziera się tarcza a nie klocek. :)
Według mnie hamulce to rzecz na której nei wolno oszczędzac :!: To w głównej mierze od nich zależy nasze bezpieczeństwo, podobnie jest z oponami. Uzywam tylko klocków FERODO na przód i tył i są rewewlacyjne. Nie warto oszczędzac lepiej wydac raz parę złotych więcej i miec spokój.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 16 maja 2007, 14:20

Tarcze załozyłem nowe i po misiącu uzytkowania nie widać na nich żadnych śladów wytarcia. Z tym zużyciem to chodziło mi o to żż
nowe klocki mają okładzinę grubości 1 cm
po 5 miesiącach użytkowania grubośc ta zmniejszyła się do 7 mm
czyli zużycie jest, ale nie takie jak na niektórych klockach.
W Tipo po założeniu jakiegoś niemieckiego szajsu po 2 miesiącach musiałem zmieniać klocki na nowe bo nie było czym hamować.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”