Kappa TDS - woda mi sie grzeje
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa TDS - woda mi sie grzeje
Siemka Mam taki problem ze mi sie woda grzeje Lancia kappa 2.4 tds!! Wymienilem pape wodna bo miala wirnik uszkodzony!! Ale dalej jest lipa bo czasem przejade 50 kilometow i jest ok 70 C plyn a czesciej jak przejade 5 km woda sie grzeje na 100 C!!! Plynu nie ubywa ze zbiorniczka Olej tez ok !! i co jeszcze to jak temperatura przekroczy 75 C to nie dmucha mi cieplym powietrzem!! Niewiem co moze byc moze ktos pomoze!!! pozdro
Kappa TDS - Woda mi sie grzeje
według mnie musisz wymienić termostat
-
wyciagalem termostat i go gotowalem w wodzie i niby dziala powtarzalem dla pewnosci kilka razy i za karzdym razem sie otwieral!!!!
Wygląda na to, że w układzie jest powietrze. Może słabo odpowietrzona, ale ja stawiam na problem z głowicą lub uszczelką. Jeśli jeździłeś na uszkodzonej pompie i przegrzałeś silnik to najprawdopodobniej pęknięcie w głowicy, bo uszczelka jest metalowa i rzadko zawodzi...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
-
wsumie to nie jezdzilem wrucilem do domu jakies 10 kilometrow alej jak woda osiagala 90-100 stopni to sie zatrzymywalem ochlodzilo do 60 stopni i jechalem kawalek !!!
Napisałeś ,że przy 75 stopniach nie grzeje ciepłem - a powinno już gdy się ruszy wskazówka temp. myślę ,że masz zapowietrzony układ a może być tak jak napisał volf mogła iść uszczelka pod głowicą .
Ja bym wyjął całkiem termostat i bez niego próbuj .... może będzie ok.
lancia dedra 19td 1995
-
Grzeje do 75 stopni a po wyzej przestaje !!! Prubowalem odpowietrzac i dalj to samo!!! ale jak zlapie 100 stopni to sie woda nie gotuje !!! sprawdze bez termostatu co sie bedzie dzialo!!
To co piszesz to się trochę nie trzyma kupy... Pytanie zasadnicze jest takie czy wywala (ubywa) płyn chłodniczy. Po drugie, czy jak przestaje grzać w środku nawet jak dasz temp na max(32*C) to nadal zimno? Czy przy tych 100 stopniach jest gorąca cała chłodnica i kiedy załączają się wentylatory na chłodnicy (są 2 biegi-wolny i szybki)-dla tych prób klima musi być wyłączona (tryb economo). Ogólnie temperatura na wskaźniku nie powinna przekraczać 70-80 stopni C przy normalnej jeździe i obecnych temperaturach powietrza."mamonka86" pisze:Grzeje do 75 stopni a po wyzej przestaje !!! Prubowalem odpowietrzac i dalj to samo!!! ale jak zlapie 100 stopni to sie woda nie gotuje !!! sprawdze bez termostatu co sie bedzie dzialo!!
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
chyba raczej powinno być 90 stopni. przynajmniej tak mnie uczyli i tak mam u siebie, nieważe czy stoje w korku, czy jade sobie jak emeryt. musi być 90, jak bedzie mniej to i wozik będzie więcej palił.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
A masz Kolego kappę TDS? Te typy tak mają"kretekpodnietek" pisze:chyba raczej powinno być 90 stopni. przynajmniej tak mnie uczyli i tak mam u siebie, nieważe czy stoje w korku, czy jade sobie jak emeryt. musi być 90, jak bedzie mniej to i wozik będzie więcej palił.

KAPPA TDS & JTD
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
no w sumie nie mam
skoro tak mówisz to widocznie tak jest.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
-
Nie wywala mi plynu i nie ubywa!!! Przestaje grzac w srutku jak dam temp. 32 stpnie ja plyn przekroczy 75 stopni!! do 75 stopni grzeje!!! Wentylatory zalaczaja sie gdzies przy temperatuze 2 bieg gdzies przy 98 stopniach a pierwszy cos troche poza 90 stopni!!! Sprawdze i napisze dokladnie!!! Wlasnie do tej pory nie przekraczala mi 70 stopni C zaczelo mi sie to robic jak mi papa wodna sie rozwalila wymienilem pape i praktycznie to samo po za tym ze trochge zadziej grzeje polyn!!!
-
A i zapomnialem dodac ze chlodnica jest troche chlodniejsza od reszty wezy!!!
Skoro płynu nie ubywa, to wychodzi, że głowica ok. Czy jedynym objawem Twych kłopotów z autem jest brak grzania? Przy spokojnej jeździe w trasie silnik się przegrzewa czy utrzymuje normalną temperaturę? Jeśli jedynym problemem jest ogrzewanie to może usterka jest w tym układzie. Przeprowadź autodiagnozę klimatronika (wciśnij i trzymaj przycisk KLIMA/DATE i włącz zapłon, po kilku sekundach na wyświetlaczu infocenter wyświetli się kod usterki lub "-00-" gdy ok.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
-
przy spokojnej jezdzie jst ok temperatura 70 stopni C !! zaczyna grzac wode jak jade powyzej 110 km/h odrazu przestaje cieplym grzac w srodku i woda idzie w gure na 100 stopni C !!! Wlasnie sprawdzalem w infocenter autodiagnozę wysfietlil mi sie blad -34- nie wiem co oznacza