Delta II - zamki w drzwiach

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 06 sty 2009, 21:47

Może ktoś mi podpowie? Help ...
Zamroziłem sobie zamki w drzwiach - była myjnia, nie zdążył widać dokładnie wyschnąć, po nocce na dworze otworzyłem zamki nieco na siłę i tak już zostałem - nie dało się zamknąć drzwi... Mechanik osuszył je dokładnie, rozebrał, przesmarował, złożył - działały znwou jakby nic sie nie stało. Działały ale w garażu lub zaraz po wyjeździe z niego. Postał kilka godzin na mrozie i znów qpa :-( Zamki na mrozie niby działają, zaskakują na centralny z pilota lub na kluczyk ale natychmiast "odbijają" (lub jeden z nich) z powrotem. Przed tą nieszczęsną myjnią działały bez problemu na dużym mrozie.
Nie wiem czy chodzi o niedokladne jednak osuszenie mechanizmów, czy może jednak np. siłownik prawie zdechł od mojej ciężkiej ręki i w tym mrozie nie wyrabia :(
A studiował ktoś temat wymiany mechanizmu? Jakie ewentualne koszty nowki/używki?
Z góry dzięki za sugestie
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT

nietoperz

Post autor: nietoperz » 06 sty 2009, 21:54

A podpięte są kostki od zamka? U mnie na przykład auto otwierało sie samo na postoju. A teraz przy mrozie nie otwierają sie prawe drzwi w których uszkodzony jest zamek.

alan0104
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: alan0104 » 06 sty 2009, 21:55

wg mnie woda i wilgoc w myjni zrobily swoje. wskazane dokladne osuszenie auta poprzez wstawienie do srodka dmuchawy z cieplym powietrzem-oczywiscie z nadzorem, co moze byc trudne do zrobienia pod chmurka i w takich temp. rzecz jasna moge sie mylic, jednak obstawiam następstwo myjni.

trigojunior
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigojunior » 06 sty 2009, 22:07

przy dużym mrozie mam tak samo...a pomaga mi odmrażacz do zamków...tylko trzeba sporo polać od kierowcy o od pasażera...

no i oczywiście jak się zrobi cieplej to mała konserwacja bo takie odmrażacze nie są zbyt dobre...
Była:
Lancia Delta II 1,6 16V
Lancia Lybra Intensa 2,4JTD
Jaguar X-Type 2,0D
Jest:
BMW E90 318i

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 06 sty 2009, 22:41

"nietoperz" pisze:A podpięte są kostki od zamka? U mnie na przykład auto otwierało sie samo na postoju. A teraz przy mrozie nie otwierają sie prawe drzwi w których uszkodzony jest zamek.
sure ... to nie kostki na bank - po odgłosach tak jakby siłownik (przynajmniej jeden chodzi, bo słychać) w ogóle nie poruszał zapadką w drzwiach ... zapadki zostają w pozycji 'otwarte' i ciężko nimi w ogóle ruszyć ... skutek jest taki że trzaskasz drzwiami a one się odbijają - jedne z nich tylko zaskakują częściowo ...
Pepe le Pew

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 06 sty 2009, 22:42

"trigojunior" pisze:przy dużym mrozie mam tak samo...a pomaga mi odmrażacz do zamków...tylko trzeba sporo polać od kierowcy o od pasażera...

no i oczywiście jak się zrobi cieplej to mała konserwacja bo takie odmrażacze nie są zbyt dobre...
nie pomogła nawet totalna konserwacja - na czynniki pierwsze :-( zresztą to jest wszystko zintegrowane - cała duża puszka, nie rozbieriosz ...
Pepe le Pew

bolger
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bolger » 06 sty 2009, 22:54

Mam ten sam problem, moja rada - nie kupuj używek, bo za chwilę może być to samo. Moim zdaniem trzeba się szarpać na nowe albo odpiąć sterowanie "master" - jeżeli to pomoże akurat.
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Fiat 131 Mirafiori Sport (Racing) 2.0 DOHC 82'
Lancia Beta HPE VX 84'

Czy ktoś widuje dwudrzwiowe 131 w swoich okolicach ? Proszę o priv.

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 06 sty 2009, 22:59

osuszyć suszarką, farelą, etc nie używać żadnych smarowideł w sprayu i itp
zamek jest smarowany smarem stałym do nich, raz ma życie :wink: i tylko tym smarować ale przed tym musi być suchy.
też miałem w niedzielę myjnia i zamek się nie zamykał suszenie farelą ale delikatnie nie na maxa bo różnica temp
:D
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 06 sty 2009, 23:06

Mi delta taki numer wyciela w wigilie. Otworzyla sie bez problemow, rodzinka wysiadla, ja do zamykania, a tam zamek w drzwiach kierowcy mi 'odbija'. Zamknalem go w koncu od srodka bolcem, centralny zamknalem od strony pasazera. Z otwieraniem tez jaja, bo znowu odbija, czyli zamyka:-) ale udalo mi sie w koncu otworzyc drzwi pasazera. Zaczalem dochodzic co dokladnie nie dziala i po kilku próbach stwierdzilem ze juz wszystko działa... Lancia zrobiła mi 'a ku ku'. Ona tak czasem lubi :-)
Po pierwszym porządnym mrozie przeczyściłem i przesmarowałem olejem wszystkie zewnętrzne części zamków (tzn te, które widać po otworzeniu drzwi).

Jakoś tak się też stało, ze w drzwiach od strony pasażera nie mam zaślepki na dziurkę kluczyka. I przy takich mrozach jak teraz nie mogę obrócic w tych drzwiach kluczyka (centralny działa bez problemów). Dzisiaj po półgodzinnej jeździe dalej nie dało się niz zrobić z tym zamkiem, wiec zrobiłem mały eksperyment - strzykawką z igłą zaaplikowałem tam troche płynu do spryskiwaczy (na -22C). Po kilku minutach dało się otworzyć :-D ciekawy jestem tylko, co z tym płynem się stało, gdzie spłynie :/ tą samą metodą wtłoczyłem do zamka trochę gliceryny - za radą mojego mechanika. Gliceryna tamtej zimy działała.

PS.
a jak juz jestesmy przy drzwiach - kiedyś padł mi akumulator i przy tej okazji zauwazylem, ze tylnich drzwi nie da sie zamknac od srodka tym bolcem. Reaguja tylko na centralny. Jakies wskazówki, dlaczego tak moze byc? Bolce sie wciskaja w miare normalnie, tylko efektu brak - drzwi pozostaja otwarte.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
strang
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: strang » 06 sty 2009, 23:10

"skyblu" pisze:osuszyć suszarką, farelą, etc nie używać żadnych smarowideł w sprayu i itp
zamek jest smarowany smarem stałym do nich, raz ma życie :wink: i tylko tym smarować ale przed tym musi być suchy.
też miałem w niedzielę myjnia i zamek się nie zamykał suszenie farelą ale delikatnie nie na maxa bo różnica temp
:D
Dokładnie. Po osuszeniu ustaje. Mnie też wigilijną porą dopadło kiedys po myjni i drzwi od środka sznurkiem do foteli wiązałem, Przeszło po tygodniu wysuszone w garażu kolegi.
Strang Delta 1,9td
Obrazek

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 06 sty 2009, 23:17

Ja już z tym nie walcze - odpuściłem jej - zakupiłem na stacji gumy do mocowania bagażu i jak się nie zamyka zakładam pająka , pół godziny i drzwi się zamykają - pie...le tego nie robie.

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 06 sty 2009, 23:18

sznurkiem do foteli mówisz? ciekawa koncepcja, mi brat trzymał (prawe drzwi ręką, lewe sznurkiem) :lol: ale brat nie zawsze może, idę szukać sznurka 8)
a garaż pożyczyłem akurat Natowi, dobrze że te mrozy jeszcze tylko dwa dni :D
wychodzi na to że porządne i długie osuszanie a potem jak się kłopot tylko lekko powtórzy to wymienić zamki na nowe :-(
Pepe le Pew

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 06 sty 2009, 23:22

ale mówię Wam koledzy nie ma to jak skrobanie szyb OD ŚRODKA :lol:
Pepe le Pew

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 07 sty 2009, 0:54

kup sonax do szyb mrożonych, dwie sek i zero mrozu w środku i na zewnątrz, na szybkach
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
wacho_czk
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Post autor: wacho_czk » 07 sty 2009, 1:17

Heh a myślałem że tylko moja mi takie numery wycina, wsiadanie przez bagażnik mam opanowane do perfekcji : yesyes :

Skrobanie szyb od wewnątrz to standard, ja dziś musiałem oskrobać boczki deski rozdzielczej :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”