Lybra - wskazania poziomu paliwa

Awatar użytkownika
Honza
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Honza

Lybra - wskazania poziomu paliwa

Post autor: Honza » 03 mar 2009, 20:36

Witam!
Dziś przydarzyła mi się sytuacja kompletnie dla mnie nie wytłumaczalna. Zatankowałem swoją Lybrę 1.8 za 40zł (nigdy nie patrze na ilośc litrów; kupiłem jak zwykle Vervę98 w Orlenie). Niestety wcześniej doprowadziłem do dość zaawansowanej rezerwy paliwa, więc po zatankowaniu wskazówka osiągnęła chyba pierwszą kreskę od dołu. Przejechałem jakieś 2km, wyłączyłem auto na ok 6h, po czym znów odpaliłem i przejechałem powiedzmy 3km. W pewnym momencie zauważyłem że wskazanie paliwa równa się zeru, a komputer pokazuje zasięg jakieś 60km i raptownie przyśpiesza w odliczaniu; po ok 10min. jazdy komputer nie pokazywał już żadnego kilometra zasięgu a wskazówka sięgała dna. Co ciekawe - zatankowałem powtórnie - tym razem za 30zł, przejechałem kilka km i wskazanie stanu paliwa utrzymywało normalny poziom.
Teraz już wiem że nic nie wiem.

Wspomnę tylko, że ta historia z nagłym traceniem paliwa zaczęła się zaraz po tym jak wycofywałem z bardzo stromego podjazdu; wówczas zauważyłem zbytnie opadnięcie wskazówki ale pomyślałem że tak zareagowała chwilowo na przechył stanu paliwa w baku; niestety później już nie chciała wrócić w swoje położenie.

Ok - opisałem się strasznie, ale nurtuje mnie ta sprawa. Jutro jadę do mechanika ale może ktoś z Was wie w czym rzecz?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 12:42 przez Taz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
Lancia Lybra 1,8 Berlina, Bordeaux Favignana

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra - Nagły ubytek paliwa

Post autor: dunin » 03 mar 2009, 21:02

może pływak zawiesił się w najniższej pozycji, a przy kolejnym tankowaniu wlewające się paliwo go jakoś poruszyło i już jest ok?
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
Duch-Dziadka
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Duch-Dziadka » 03 mar 2009, 21:06

Mysle ze Twoja odpowiedz na Twoje pytanie jest prosta...
Skoro wyjezdziles rezerwe, i zatankowales samochod, pozniej stales po skosie, pozniej jechales i paliwko chlustalo po zbiorniku to moze komp oszalal. Z drugiej strony byc moze i plywak na chwile sie zawiesil jak pisze dunin.
To zadna powazna awaria...nie ma co sie przejmowac... :D
Giulietta Veloce 2016r

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 03 mar 2009, 21:20

Według mnie jest ważne ile było paliwa w baku przed zjazdem - czy cofaniem z tego zjazdu.Następnie po zjeździe powinien wskaźnik wrócić do normy.
Jeśli było inaczej-mógł się zawiesić czujnik w baku i robi cię w bambuko.
Myślę jeszcze jak miałeś mało paliwa mógł się zapowietrzyć układ paliwowy ale teraz sam sobie zadaje pytanie
co to ma wspólnego z tymi wydarzeniami ,które opisałeś,\
Ciekawy jestem ustaleń u mechanika,

Awatar użytkownika
Honza
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Honza

Post autor: Honza » 03 mar 2009, 23:32

Dzięki za porady. Poszedłbym w stronę tego zawieszonego pływaka, ale jedno mnie frapuje: skoro miałem zatankowane za 40zł a nagle wskazanie pokazało niemal zero, to po powtórnym zatankowaniu (za30zł) wskazówka powinna powędrować do poziomu równego dwóm zatankowaniom (30+40), a pokazała mi tyle ile zazwyczaj pokazuje kiedy zatankuję za 30zł od poziomu rezerwy.
Żebym był dobrze zrozumiany:
najpierw miałem rezerwę (taką zaawansowaną rezerwę - jechałem na oparach), zatankowałem 40zł - pokazało ok. jedną kreskę (kontrolka rezerwy zgasła), przejechałem parę kilometrów przy normalnym prawie stałym wskazaniu, po czym nagle zaczęło lecieć w dół mniej więcej do podobnego poziomu (zaawansowanej rezerwy i kontrolki świecącej), zatankowałem za 30zł i pokazało jedną kreskę, czyli tak jakbym to poprzednie tankowanie całe wyjeżdził.
Ok nie zawracam głowy - mam nadzieję że jutro mechanik rzuci nieco światła na tę zagadkową sprawę; może się okaże że mam coś ze spalaniem nie tak (średnie spalanie w cyklu mieszanym mam na poziomie 12l, dużo?).
Zaznaczę że pojeżdziłem kilka km po mieście na tym ostatnim tankowaniu i wskazanie spokojnie pokazywało właściwy poziom.
Lancia Lybra 1,8 Berlina, Bordeaux Favignana

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 03 mar 2009, 23:37

zatantuj na full i
tyle w temacie :wink:
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

rain
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotrek

Post autor: rain » 04 mar 2009, 7:23

Mi ostanio jak zatankowałem na full to wskazówka koło 15-20 minut dochodziła do samej góry.... pierwszy raz tak miałem.
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v

Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 04 mar 2009, 8:12

Niestety albo stety :roll: w Lybrach trzeba od czasu do czasu zatankować na full, żeby wskazania były poprawne. Szczególnie w zimie.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

kartonik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kartonik » 04 mar 2009, 8:44

"rain" pisze:Mi ostanio jak zatankowałem na full to wskazówka koło 15-20 minut dochodziła do samej góry.... pierwszy raz tak miałem.
U mnie tez tak czasami bywa, ale przewaznie po jezdzie na glebokiej rezerwie :wink: W poprzedniej lybrze to wskazowka poziomu paliwa szalala niemilosiernie.

Kondziu
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: Kondziu » 04 mar 2009, 9:15

Jak jeździłem maluchem to tankowałem często po kilka złotych, jak sobie przeliczyłem ile kosztują mnie same dojazdy na stację to stwierdziłem, że to jest głupota. Zawsze tankuję do pełna, tak jest szybciej i wygodniej.
Fiat Linea 1.4 + Niewiadów N126E

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Nagły ubytek paliwa

Post autor: Nat » 04 mar 2009, 10:04

"Honza" pisze:Witam!
Dziś przydarzyła mi się sytuacja kompletnie dla mnie nie wytłumaczalna.
Dla mnie to nic dziwnego.
Ustalmy fakty:
1. Miałes sucho w baku.
2. Zatankowałes najdroższe paliwo ale za 40 złotych czyli zapewne sporo poniżej 10 litrów.
3. autonomia pokazuje na ile wystarczy jeszcze benzyny zakladając spalanie z ostatnich paru minut.
4. autonomia pokazuje kreski jeśli uważa, że paliwa wystarczy na 50 km albo mniej.
5. Odpalałes zimny silnik, byc może mocniej depnąłeś czyli spalanie chwilowe mogło być niemałe.

Auto na podstawie tych danych mogło pokazać niski zasięg.
Nie ma co się dziwić.

Oczywiście nie wykluczone, że z powodu postoju na spadzistym terenie czujnik tez chwilowo zgłupiał.

Przy okazji rada ode mnie- przy polskiej jakości paliwa w autach nie najmlodszych na samym dnie zbiornika paliwa gromadzą się różne zanieczyszczenia. Jeżdżenie na rezerwie to przerzucanie tych swiństw z baku do komory spalania silnika. Ożywczo na niego nie działa. Może lepiej tankowac rzadziej, a na full?
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 04 mar 2009, 10:33

Ja miałem tak tylko,że w dieslu 2.4 jtd 136 koni. Po zatankowaniu do pełna, wskazówka poszła prawidłowo do góry ale komputer mi na cały dzień zgłupiał i nadal pokazywał zasięg 92 kilometry i schodził z tej wartości.Doszedł do 50 kilometrów , potem (zgodnie z instrukcją) przestał pokazywać jakikolwiek zasięg, a w końcu po jakimś czasie oprzytomniał i wskazał kolo 1000 kilometrów zasięgu.Taka przygoda!
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 04 mar 2009, 12:13

Tez zauważyłem w swojej Lybrze ze jak zatankuje za full to wskazówka potrzebuje paru minut żeby wskazać pełny zbiornik, więc ja bym zastosował sztandarowe określenie3 "ten typ tak ma" :)

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 04 mar 2009, 12:31

albo jak mawiał znajomy taksówkarz "Połatać grata i opchnąć" :D
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 04 mar 2009, 12:36

"STOD" pisze:albo jak mawiał znajomy taksówkarz "Połatać grata i opchnąć" :D
Nic z tych rzeczy. Po prostu radze tankować przynajmniej raz w miesiącu do pełna, a Wasze problemy znikną. I będzie to korzystniejsze dla Waszych silników i filtrów (szczególnie dla Diesel'a) :wink:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”