Kappa - brak ogrzewania
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - brak ogrzewania
Witam. Od niedawna mam Lancię Kappe. Latem było ok a teraz okazało się, że albo nie potrafię, albo jest coś nie tak. Nie mam ogrzewania, temperatura wody to raptem 50, 60 stopni. To jest klimatronik. Nie wiem może to termostat, bo przewody po trasie też są zimne. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2013, 19:41 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: nadużywanie dużych liter
Powód: nadużywanie dużych liter
Odp: Kappa - Brak ogrzewania
Odpowiedz zawarta w pytaniu, skoro przewody zimne to i klima-tronik nie nagrzeje auta a więc zostaje termostat. Postaw auto w miejscu gdzie wiatr nie będzie hulał i poczekaj z włączonym silnikiem na jakieś 2000obr i obserwuj wskaźnik temperatury oraz nadmuch powietrza czy rośnie temp, jeśli tak to termostat na "aut"aleksandra pisze:Witam. Od niedawna mam Lancię Kappe. Latem było ok a teraz okazało się, że albo nie potrafię, albo jest coś nie tak. Nie mam ogrzewania, temperatura wody to raptem 50, 60 stopni. To jest klimatronik. Nie wiem może to termostat, bo przewody po trasie też są zimne. Proszę o pomoc.

- sir-motorex
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Jeśli termostat będzie sprawny radziłbym pożądnie odpowietrzyć układ chłodzenia jeśli stwierdzisz, że jest odpowietrzony poczekaj aż wzrośnie temperatura i sprawdź czy węże od nagrzewnicy są ciepłe...
Jeśli będą zimne masz dwie możliwości...
Albo źle odpowietrzyłeś układ
Albo masz zapchaną nagrzewnice i wtedy zaczyna się dopiero HARDCORE ...
bo trzeba będzie wywalić nagrzewnicę i spróbować ją jakoś wyczyścić albo jest prostrze rozwiązanie ... Kupić nową
POZDRAWIAM
bo trzeba będzie wywalić nagrzewnicę i spróbować ją jakoś wyczyścić albo jest prostrze rozwiązanie ... Kupić nową
POZDRAWIAM

Delta 1.6
Załatwiłem dyspensę od biskupa na seks przedmałżeński.Nie było to trudne.Zadzwoniłem do niego o trzeciej w nocy i spytałem co sądzi o materialistycznej wizji świata w świetle teorii tomistycznej.
Odp.-pier**l się i nie zawracaj głowy!
Załatwiłem dyspensę od biskupa na seks przedmałżeński.Nie było to trudne.Zadzwoniłem do niego o trzeciej w nocy i spytałem co sądzi o materialistycznej wizji świata w świetle teorii tomistycznej.
Odp.-pier**l się i nie zawracaj głowy!
Hej sirsir-motorex pisze:Jeśli termostat będzie sprawny radziłbym pożądnie odpowietrzyć układ chłodzenia jeśli stwierdzisz, że jest odpowietrzony poczekaj aż wzrośnie temperatura i sprawdź czy węże od nagrzewnicy są ciepłe...
POZDRAWIAM

jest laguna II 3.0 V6 24V
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
Re: Kappa - Brak ogrzewania
Jaki jest układ węży chłodzenia w kappie? (2.0 16vT)? Dokładniej chodzi mi o to, czy istnieje taka możliwość, że termostat prawidłowo podaje ciepłą ciecz na chłodnicę, a nie przepuszcza na nagrzewnicę?
Drugie pytanie - jakie elementy są w układzie nagrzewnicy - czy to jest wąż od termostatu - nagrzewnica - wąż powrotny (gdzie?), czy też jest tam w linii coś jeszcze?

Drugie pytanie - jakie elementy są w układzie nagrzewnicy - czy to jest wąż od termostatu - nagrzewnica - wąż powrotny (gdzie?), czy też jest tam w linii coś jeszcze?
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
były:
Y10 1.1
Termostat nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem, oczywiście jak będzie uszkodzony to np zimą nie będzie temp i wewnątrz będzie chłodno.
To co jeszcze może być przyczyną braku ciepłego powietrza? Mechanik twierdzi, że nagrzewnica jest zimna. Co to jeszcze może być?
były:
Y10 1.1
były:
Y10 1.1
To co to za mechanik co twierdzi a nie zna przyczynybichon pisze:To co jeszcze może być przyczyną braku ciepłego powietrza? Mechanik twierdzi, że nagrzewnica jest zimna. Co to jeszcze może być?

Nagrzewnica została wymieniona, mechanik podejrzewał, że to ona jest zapchana. I dalej to samo - więc okazuje się, ze niepotrzebnie... Przy wymianie, jak rozebrał całe podszybie to powinien mieć tam dojście.
Klapka regulacyjna obiegu podobno też działa.
Jakie są inne możliwości braku ciepłego powietrza?
Klapka regulacyjna obiegu podobno też działa.
Jakie są inne możliwości braku ciepłego powietrza?
były:
Y10 1.1
były:
Y10 1.1
Uszkodzony może być termostat. W kappie w termostacie są dwa grzybki jeden większy który otwiera duży obieg, a drugi mniejszy przy bardzo wysokiej temperaturze zamyka obieg na nagrzewnicę żeby zwiększyć obieg płynu na chłodnicę (być może jest cały czas zamknięty).
Co do mechanika proponuję go zmienić, żeby sprawdzić czy nagrzewnica jest zapchana wystarczy zdjąć przewody idące do niej i w nie dmuchnąć a nie narażać klienta na niepotrzebne koszty.
Co do mechanika proponuję go zmienić, żeby sprawdzić czy nagrzewnica jest zapchana wystarczy zdjąć przewody idące do niej i w nie dmuchnąć a nie narażać klienta na niepotrzebne koszty.
Ale w ten sposób nie sprawdzi się już, jak bardzo jest zakamieniona.kulu pisze: Co do mechanika proponuję go zmienić, żeby sprawdzić czy nagrzewnica jest zapchana wystarczy zdjąć przewody idące do niej i w nie dmuchnąć a nie narażać klienta na niepotrzebne koszty.
Jak dasz mi namiary na mechanika w Krakowie, który się na swojej robocie zna, podejmie się serwisowania lancii za rozsądne pieniądze i nie będzie wyjeżdżał z hasłami typu 'nietypowe auto, kup pan lepiej VW' - to chętnie rozważę jego kandydaturę.
były:
Y10 1.1
były:
Y10 1.1
Witam
podlacze sie pod temat
Kappa '98 2000 5.20 T
Temperatura podczas jazdy wygalda tak:

na postoju potrafi sie rozgrzac do pionowej kreski (90), wentylatory pracuja az milo, problem jest z ogrzewaniem.
Jesli wlacze na tryb FULL AUTO to aby czuc cieple powietrze musze ustawic prawie na 27 st temperature (jesli jest na dworeze chlodniej - 17 st) ,

jak ustawie tryb ECON to cieplo potrafi od razu leciec jednak szyby lubia zaparowac.
Doczytalem sie ze to moze byc termostat a dokladniej jego ten mniejszy grzybek od nagrzewnicy.
Ktos to moze potwierdzic?
Aha problemu nie ma jesli na dworze jest cieplo (26) a w srodku chce miec 22 - klima pracuje az milo.
podlacze sie pod temat
Kappa '98 2000 5.20 T
Temperatura podczas jazdy wygalda tak:

na postoju potrafi sie rozgrzac do pionowej kreski (90), wentylatory pracuja az milo, problem jest z ogrzewaniem.
Jesli wlacze na tryb FULL AUTO to aby czuc cieple powietrze musze ustawic prawie na 27 st temperature (jesli jest na dworeze chlodniej - 17 st) ,

jak ustawie tryb ECON to cieplo potrafi od razu leciec jednak szyby lubia zaparowac.
Doczytalem sie ze to moze byc termostat a dokladniej jego ten mniejszy grzybek od nagrzewnicy.
Ktos to moze potwierdzic?
Aha problemu nie ma jesli na dworze jest cieplo (26) a w srodku chce miec 22 - klima pracuje az milo.
pozdrawiam
wladakov
Kappa 5.20 T
wladakov
Kappa 5.20 T