Witam, temat wałkowany tysiące razy, jednak ja chcę zacząć temat jakby od drugiej strony. Czeka mnie w święta długa podróż, z 1200 km w jedną stronę, chcę więc wymienić olej w silniku, bo i już pora i na "zaś" też by można wymienić. Mam niedaleko serwis Castrol, oleje tanie, wymiana w cenie i tylko ten dźwięczący w pamięci głos mechanika z serwisu "
zalałem swoją delte Castrolem kiedyś i omal nie zatarłem silnika. Jak lać to tylko Selenię..." Zresztą
na Alfaholikach tez nie przepadają za Castrolem, tyle, że nikt nie potrafi uzasadnić dlaczego. Co do Seleni to uważam,że grupa Fiat leje ją ,ponieważ to włoski produkt i tyle ,Mobil jest chyba niemiecki ,więc go leją w grupie VW ,ja jestem patriotą i gdybyśmy mieli sensowną markę samochodów, pewnie takim bym jeździł, a zalany byłby pewnikiem Lotosem, bo polski. Może więć moją Lyberkę zalać
Lotosem, choć widzę ,że na tym niezbyt zaoszczędzę ( 5 litrów 5w40 do diesla kosztuje ze 120 zeta ).
Podeślijcie ludziska jakiś link do testów olejów silnikowych, bo mam mętlik w głowie Ja znalazłem to:
a) krótki opis kilku marek olejów
b) klasyfikacja olejów silnikowych
c) jak czytać etykiety