Kappa - stan akumulatora a praca silnika benzynowego

jarecki82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - stan akumulatora a praca silnika benzynowego

Post autor: jarecki82 » 11 sty 2010, 10:09

witam wszystkich

mam pytanie, czy slaby lub w jakis sposob uszkodzony akumulator, (dziala ale nie tak jak powinien)
ma wplyw na prace silnika (2.4 benzyna)??

bo gdzies slyszalem ze jak jest za slaby prad z aku. ,to moga zle dzialac czujniki roznego rodzaju lub tez komputer... przez co moze nierowno chodzic...

jest w tym choc troche prawdy??

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Odp: stan akumulatora a praca silnika??

Post autor: stabraf » 11 sty 2010, 10:20

Mi w Kappie świrowały wskaźniki i autko nie chciało zapalić.Po wymianie aku jak ręką odjął : yesyes :

jarecki82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - stan akumulatora a praca silnika benzynowego

Post autor: jarecki82 » 11 sty 2010, 15:12

hmmm

tak myslalem :)

wiec mam tez drugie pytanie:

jaki powinien byc aku do silnika 2,4 benzyna
chodzi mi o pojemnosc, teraz mam 62Ah i mam wrazenie ze jakby troche za malo dla tego silnika...

gdzies wyczytalem ze do samochodow z duza iloscia elektroniki i z duzym silniekiem powinny byc zakladane moce aku rzedu 72, 74 Ah...

na forum znalazlem zestawienie aku ale tylko do diesli... (mam nadzieje ze dobrze napisalem :D)

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 11 sty 2010, 18:28

Witam
Według instrukcji do Kappy 2.4 benzyna 60 Ah, ale ja w swojej 2.0 zamontowałem 74 Ah i śmiga bez problemu. Musisz zwrócić tylko uwagę na wymiary akumulatora bo ja musiałem lekko powiększyć podstawę żeby akurat ten ktury dostałem tam zmieścić :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mariusz

Post autor: Mariusz91 » 11 sty 2010, 21:11

W 2.0 powinien być 60Ah. Znaczy to ze 74 Ah akumulator może być niedoładowywany przez Twój alternator :)

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 12 sty 2010, 19:00

Nie stwierdziłem żeby mi niedoładowywało akumulatora , jest na nim takie oczko stwierdzające stan naładowania akumulatora i praktycznie zawsze jest zielone (chyba że auto postoi ze 3 tygodnie).
Poza tym według istrukcji do diesla powinien być 70Ah a alternator w obydwóch silnikach daje 120A (według instrukcji od kappy). Pomijam już fakt że akumulator dostałem za darmo a darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, gdybym miał sam kupować to raczej ze względu na cenę bym takiego dużego nie brał.

argenta67

Post autor: argenta67 » 12 sty 2010, 19:32

stabraf pisze:Mi w Kappie świrowały wskaźniki i autko nie chciało zapalić.Po wymianie aku jak ręką odjął : yesyes :
Przy wymianie poruszyłeś klemy poprawiając styk i wszystko było ok, jeśli aku już tak słabe i nie chce zapalić to i wskaźniki warują.

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Post autor: samuel » 12 sty 2010, 19:57

argenta67 pisze:
stabraf pisze:Mi w Kappie świrowały wskaźniki i autko nie chciało zapalić.Po wymianie aku jak ręką odjął : yesyes :
Przy wymianie poruszyłeś klemy poprawiając styk i wszystko było ok, jeśli aku już tak słabe i nie chce zapalić to i wskaźniki warują.
To prawda. Ja miałem stare i zniszczone klemy i dlatego miałem słabe połączenie z aku. Działy się naprawdę dziwne rzeczy na desce rozdzielczej.
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 13 sty 2010, 9:13

argenta67 pisze:
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to czyszczenie złącz aku i wymiana klem.Nie pomogło więc wymieniłem aku na nowy.Panowie z mierniczkiem pomierzyli sprawność aku i się dziwili że udawało się w ogóle czsem zapalić ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”