Jestem posiadaczem Lybry 1,9 JTD 105 KM, kupiłem sobie kabel do diagnostyki auta na "alegroszu" i wczoraj zrobiłem kilka testów przy użyciu FiatEcuScan.
W temacie diagnostyki auta jest na razie laikiem więc z góry przepraszam jeśli pytania będą głupie.
Problemy jakie mam z autem:
1. Dwukrotnie zdarzyło mi się że podczas bardzo intensywnej jazdy zapaliła się kontrolka silnika auto momentalnie starciło moc, a sekundę później silnik zgasł.
Zaraz po tych zdarzenia silnik odpalał jednak normalnie i bez problemu mogłem jechać dalej, kontrolka silnika również znikała.
2. Samochód dość ciężko odpala, zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Nie ma tragedii, bo nie trzeba go kręcić np. po kilka razy, jednak uważam że coś jest nie tak, trzeba go przytrzymać na rozruszniku jakąś sekundę dłużej niż to powinno normalnie wyglądać.
3. Auto dość słabo przyspiesza poniżej 2 tys. obrotów, doładowanie czuję odpiero powyżej tej wartości.
Wczoraj podpiąłem auto pod lapka, w pamięci był tylko jeden błąd:
P0191 - Czujnik wysokiego ciśnienia paliwa, w opisie usterki jest info że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Pytanie co mam sprawdzić w tej sytuacji bo wydaje mi się że ten błąd bardzo ogólnie odnosi się do usterek układu wtryskowego (czujnik ciśnienia, regulator ciśnienia w pompie CR, same wtryski, pompka przy zbiorniku paliwa, nie wiem co jeszcze). Co mogę sprawdzić sam żeby poszukać przyczyny gaśnięcia silnika i ciężkiego odpalania?
Zrobiłem też próbę drogową, jazda z kompem.
Plik w wynikami:
plik
Będę wdzięczny jeśli Koledzy rzucicie fachowym okiem na wyniki.

Wątpliwości jakie mam sam po obejrzeniu wyników:
1. Rysuje mi się zerowy wykres Desired Boost Pressure (docelowego ciśnienia doładowania). Pytanie brzmi czy tak ma być, w przypadku tej wersji silnika, czy jest to oznaka jakiejś usterki. Na logikę wykres Desired Boost Pressure powinien się pokrywać Boost Pressure czyli faktycznym ciśnieniem jakie generuje turbina.
2. Ta sama sytuacja jest z parametrem procentowego otwarcia zaworu overboost również podczas całej próby drogowej ten parametr ani drgnął. Czy tak ma być?
3. Wykres mierzonej i docelowej masy pokrywa się tylko do pewnego momentu (około 2,3 tys. obrotów) powyżej tego jest już kicha.
4. Czy ciśnienie doładowania jakie generuje turbo jest ok? W jakim zakresie powinno się zamykać (u mnie to było od 0,9 po ruszeniu z parkingu do 2,0 przy około 3,5 tys. obrotów)? Czy na podstawie tego parametru można ocenić stan techniczny turbiny?
5. Jak oceniacie pracę zaworu EGR?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam!