Szukam dobrego mechanika

Grupa Śląsk i Małopolska

Moderatorzy: ciociaE, andrzej1

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Szukam dobrego mechanika

Post autor: madamaxx » 14 wrz 2010, 19:31

Witam. Potrzebuje zrobić rozrząd w Lybrze 1.8, szukam dobrego mechanika co wymieni go wachowo ( łącznie z wariatorem ) Jak możecie to dajcie jakieś namiery na kogoś z okolicy jastrzębia,bielska,rybnika,żor,pszczyny. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Re: Szukam dobrego mechanika

Post autor: bufi » 14 wrz 2010, 20:48

W Olkuszu Sławek i jego Autoitalia , budząc go w nocy o 3-ej , wstaje i robi to z zawiązaną opaską na oczach w ciągu 2-3 godzin : ok2 : :D

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 11:40

A ktoś bliżej?

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 12:14

A słyszał ktoś o takim warsztacie jak Lancia Konsolidero. Znajduje się w Górkach Wielkich. Robił tam ktoś jakieś naprawy? Tutaj link do informacji o nich http://allegro.pl/my_page.php?uid=3206058

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 15 wrz 2010, 12:25

Jeśli zawsze tak mijają się z prawdą jak w pierwszym zdaniu reklamy:
"Jesteśmy jedyną firmą w Polsce

która zamuje sie kompleksowo sprzedażą ,naprawą, sprowadzaniem samochodów i czesci do aut marki

LANCIA"
to mam wątpliwości ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 12:32

Mnie już z tym rozrządem troszku się spieszy bo wariator coraz głośniej klepie.....a jeździć czymś muszę. Więc jeżeli możecie to piszcie u kogo mógł bym to zrobić żeby spokojnie jeździć, bo w aso za wymianę rozrządu z wariatorem, pompą wody i paskiem na wałki balansujące zaśpiewali prawie 800zł (sama robocizna):/

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 15 wrz 2010, 13:02

Jedź do aso...znajdziesz jakiegos pseudo mechaniora, nie bedzie mial blokad zrobi ci z dupy za 500zł i bedzie płacz i zgrzytanie zębów...
Imho raz an 60k km nie ma co oszczędzać!
A jak juz szukasz mechanika to pytaj profilaktycznie czy maja blokady do tego silnika. Jak ci powie :PANIE BEZ BLOKAD USTAWIMY.. to lepiej jedz do ASO.
ps. da sie ustawic bez blokad, ale mechanik musi byc wybitnie kumaty, no i zawsze pozostaje RYZYKO.
QV...soon:)

Codee

Post autor: Codee » 15 wrz 2010, 13:11

Heathen pisze:Jedź do aso...znajdziesz jakiegos pseudo mechaniora, nie bedzie mial blokad zrobi ci z dupy za 500zł i bedzie płacz i zgrzytanie zębów...
A jak juz szukasz mechanika to pytaj profilaktycznie czy maja blokady do tego silnika. Jak ci powie :PANIE BEZ BLOKAD USTAWIMY.. to lepiej jedz do ASO.
ps. da sie ustawic bez blokad, ale mechanik musi byc wybitnie kumaty, no i zawsze pozostaje RYZYKO.
Z całym szacunkiem kolego ale ja sam zmieniałem u siebie rozrząd BEZ BLOKAD w 8v i nie jest to żadna filozofia - tylko umiejętność logicznego myślenia. Całość na spokojnie zajęła mi 4 godziny z pompą wody - jak się robi dla siebie to 5 razy się myśli i nie śpieszy bo to nie na zarobek.
Sprawa zapewne skomplikowała by się gdybym miał 16v czytaj dwa wałki w głowicy, ale dla mnie nie ma stwierdzenia: "że się nie da".

Taka moja opinia w temacie. Ja dobrego mechanika, który naprawia również ciężarówki i autobusy mam na Jurze krakowsko-częstochowskiej. Daleko ( 70 km w jedną stronę ode mnie ) ale jego robota jest dla mnie na wagę złota.

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Heathen » 15 wrz 2010, 13:20

Codee pisze:
Heathen pisze:Jedź do aso...znajdziesz jakiegos pseudo mechaniora, nie bedzie mial blokad zrobi ci z dupy za 500zł i bedzie płacz i zgrzytanie zębów...
Z całym szacunkiem kolego ale ja sam zmieniałem u siebie rozrząd BEZ BLOKAD w 8v i nie jest to żadna filozofia - tylko umiejętność logicznego myślenia. Całość na spokojnie zajęła mi 4 godziny z pompą wody - jak się robi dla siebie to 5 razy się myśli i nie śpieszy bo to nie na zarobek.
Sprawa zapewne skomplikowała by się gdybym miał 16v czytaj dwa wałki w głowicy, ale dla mnie nie ma stwierdzenia: "że się nie da".
Z całym szacunkiem ale nie mówiny tu o agroklekocie 8 zaworowym bez wariatora ok?
Sam ze swoim mechanikiem u siebie to robiłem w 1,8 16V bez blokad, i wyraźnie napisałem DA SIĘ (czytaj uważnie a nie filozuj) ustawić jeno wykręcanie samego wariatora komplikuje sprawe.. a niepewność była do momentu w którym pod kompem podpiąłem lybre i sprawdzilem czy nie ma błędu faz rozrzadu.
Jak chcesz możesz wymieniać wszystko sam, mnie to rybka. Ja tylko doradzam koledze biorąc pod uwagę swoje doświadczenia i opinie choćby Jana12345 który na forum sam wyraźnie pisał że się da, ale to juz wyższa szkoła jazdy, z która nie zawsze poradzi sobie mechanik od ciężarówek.
Na koniec zadać sobie należy pytanie, biorąc pod uwagę ilu tu na forum jeździło z przestawionym rozrządem w benzyniakach, czy warto? Moim zdaniem nie warto...a przypadki były takie że ktos blokady sam kupił i mechanikowi zawiózł (nie pamietam kto)
Wiec ja odrazu bym takiego mechanika z podejściem Codee olał. Co to twierdzi ze sie wszystko da i nie widzi problemów... no chyba ze ktos lubi ryzyko i adrenalinke.
ps. blokady kosztują 150zl

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 13:42

Prawda z wariatorem gorsza sprawa. Ja wole nie ryzykować i jak się nikt nie znajdzie to aso mi pozostanie....choć moim zdaniem cholernie zdzierają. A może ma ktoś blokady pożyczyć?

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Heathen » 15 wrz 2010, 15:07

Wpierw poszukaj mechanika ktory ma blokady, wtedy to już połowa sukcesu:)
ten silnik to w coupe siedzial, w bravo wiec nie jest to jakas egzotyka. Ogolnie mechanik obeznany w fiacie da rade.
Uderz do Rafako wydaje mi się że on swego czasu kupił blokady

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 15 wrz 2010, 15:31

ZTCW to po robocie je sprzedał.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 17:04

No tak bravo miało silnik 1.8, tylko że bez wariatora i z tego co wiem to krzywki wałka też były troszkę inne

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Heathen » 15 wrz 2010, 18:42

sorki chodziło o punto GT:), w kazdym razie silnik to Fiatowska padaka;) z ktora sobie powinni poradzic;)

madamaxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: madamaxx » 15 wrz 2010, 18:49

A to co innego. W stilo 1.8 to też były chyba te motory, o ile dobrze kojarze

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Śląsk i Małopolska :::”