Lybra - nie chce odpalić
Lybra - nie chce odpalić
Witajcie.
Po ostatniej zabawie z zasilaczem w gnieździe zapalniczki, zrobiłem zwarcie i chyba padł bezpiecznik (pisałem o tym).
ale auto chodziło.
Wczoraj chce odpalić auto i nic- światła sie nie świecą, nawet centralny ani bagażnik nie działają.
Dziś podłączyłem od kogoś kable rozruchowe- światła zaświeciły ale rozrusznik raz przekręcił i nic.
jest ewentualność, że te kable (za 28zł) były za cieńkie, albo powierzchnia styku była za mała-bo podpiąłem do małej śrubki.
Co mogę zrobić? Bo auto stoi pod domem i nawet nie mam jak podjechać do mechanika.
Bardzo proszę o pomoc
Po ostatniej zabawie z zasilaczem w gnieździe zapalniczki, zrobiłem zwarcie i chyba padł bezpiecznik (pisałem o tym).
ale auto chodziło.
Wczoraj chce odpalić auto i nic- światła sie nie świecą, nawet centralny ani bagażnik nie działają.
Dziś podłączyłem od kogoś kable rozruchowe- światła zaświeciły ale rozrusznik raz przekręcił i nic.
jest ewentualność, że te kable (za 28zł) były za cieńkie, albo powierzchnia styku była za mała-bo podpiąłem do małej śrubki.
Co mogę zrobić? Bo auto stoi pod domem i nawet nie mam jak podjechać do mechanika.
Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 19:18 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Uczymy się poprawnie tytułować tematy
Powód: Uczymy się poprawnie tytułować tematy
Re: lybra- nie odpala. POMOCY
Kup prostownik (koszt około 50zł), zanieś akumulator do domu i podładuj przez noc. Powinien odpalić. Te kable za 28 zł są do d...
z zewnątrz jest gruba izolacja a w środku kilka drucików.

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Lybra - nie chce odpalić
Jak akumulator jest dętka to nie pomogą najlepsze kable 

dlatego właśnie pomyślałem, że to może mieć związek.
ale czy jest szansa że za mało napięcia dawały? -nawet jak gość dodawał gazu.
czemu akumulator miał by paść do 0 w jeden dzień?
ale czy jest szansa że za mało napięcia dawały? -nawet jak gość dodawał gazu.
czemu akumulator miał by paść do 0 w jeden dzień?
Re: lybra- nie odpala. POMOCY
Jeżeli masz tylko te kable do dyspozycji to znajdź kogoś z dizlem (aku mocniejszy),podłącz (może być pod tą mała śrubkęJakuda pisze:Witajcie.
ale auto chodziło.
Bardzo proszę o pomoc

Kable do d

Jeżeli z autem jest ok. to odpali. Dudi-też miałem akumulator ,,dętka"nawet dnia nie trzymał
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
akumulator jest nowy z czerwca (auto part- nie wiem czy to dobre, bo to jeszcze po poprzednim właścicielu).
przed chwilą od innego gościa odpalałem- na podobnych kablach, może troszke lepszych.
niestety ani sie nie przekręci rozrusznik.
kurcze to coś poważniejszego. ale jak do tego dojść jak nawet nie mogę do mechanika podjechać.
czy to może być jakiś bezpiecznik? -po podłączeniu cała elektronika i oświetlenie działa, ale odpalić nie idzie
przed chwilą od innego gościa odpalałem- na podobnych kablach, może troszke lepszych.
kurcze to coś poważniejszego. ale jak do tego dojść jak nawet nie mogę do mechanika podjechać.
czy to może być jakiś bezpiecznik? -po podłączeniu cała elektronika i oświetlenie działa, ale odpalić nie idzie
Żeby wykluczyć akumulator i te kableJakuda pisze:akumulator jest nowy z czerwca (auto part- nie wiem czy to dobre, bo to jeszcze po poprzednim właścicielu).

Chociaż metoda na kable powinna zadziałać jezeli jest wszystko ok z samochodem.
Długo niech chodzi na wyższych obrotach potem start i musi zagadać chyba że coś nie halo.
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
generalnie jeśli kable są za słabe to się przepalą/ stopią . Jak podłączałeś to bardzo się nagrzały?
no nagrzały się troche.
jakieś dziadki tam pdeszły i dogadywały, że skoro sie nagrzały i auto nie odpaliło to znaczy że coś poważniejszego.
co może dać podłaczenie innego aku, skoro na kablach nic nawet nie zakręcił?
i tak samo co da długie trzymanie podłączonego drugiego auta- od dawcy powinno odpalić od razu.
ech jeszcze sie zima nie zaczęła a już problemy z lyberką.
mam nadzieje że to nic poważnego ale nie wiem nawet jak do tego dość:/
jakieś dziadki tam pdeszły i dogadywały, że skoro sie nagrzały i auto nie odpaliło to znaczy że coś poważniejszego.
i tak samo co da długie trzymanie podłączonego drugiego auta- od dawcy powinno odpalić od razu.
- topcio
jeśli się bardzo nagrzały a silnik nawet nie zakręcił może oznaczać, że były zbyt słabe.
Inne aku wykluczy brak/niskie napięcie.
Inne aku wykluczy brak/niskie napięcie.
hmm mam 200 m od domu 2 mechaników,
ale jedni bardziej prymitywni od drugich.
aż sie boje zostawiać u nich auta- ale nie mam nawet jak podjechać gdzie indziej:/
no nic, może podłączą mi inne aku.
ale coś mi sie nie widzi żeby oba komplety były tak cieńkie żeby nawet rozrusznik sie nie przekręcił
ale jedni bardziej prymitywni od drugich.
aż sie boje zostawiać u nich auta- ale nie mam nawet jak podjechać gdzie indziej:/
no nic, może podłączą mi inne aku.
ale coś mi sie nie widzi żeby oba komplety były tak cieńkie żeby nawet rozrusznik sie nie przekręcił
- topcio
Ale łyso będzie jak mechanik naładuje aku i skasuje 50 pln
?

no łyso... ale cóż poradzć moge?
oby sie tylko na 50zł skończyło:/
oby sie tylko na 50zł skończyło:/
Długie trzymanie podłączonego drugiego auta daje tyle,że po prostu podładowuje twój i wtedy w momencie rozruchu prąd idzie z dwóch akumulatorów.Jest łatwiej .Nie było by problemu gdybyś kable miał odpowiednio grube a nie marketowe.Ale wiesz co nie chce mi się pisać w koło to samo,skoro ty i tak robisz po swojemu a tak to możesz zapalić lampki w samochodzie a nie odpalić dizla .Opisałem ci jak na marketowych kablach przy -20 odpalałem a aku był złom.Podmiana da to ,że może masz zwarcie na klemach,albo przerwę.Rób jak uważasz.Jakuda pisze:no nagrzały się troche.
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
aaa teraz zajarzyłem:]
bo wtedy sie będzie odpalał z mojego aku. niby proste, ale myślałem jakoś innymi torami.
aha- moja lyberka to benzynka a nie diesel.
dobrze, jutro podjade do mechanika co mi poradzą- bo i tak nie mam innego aku.
najwyżej dam im żeby podłączyli do prostownika.
dzięki za sugestie, rano będę węszył co sie stało sie.
Pozdrawiam
bo wtedy sie będzie odpalał z mojego aku. niby proste, ale myślałem jakoś innymi torami.
aha- moja lyberka to benzynka a nie diesel.
dobrze, jutro podjade do mechanika co mi poradzą- bo i tak nie mam innego aku.
najwyżej dam im żeby podłączyli do prostownika.
dzięki za sugestie, rano będę węszył co sie stało sie.
Pozdrawiam