Uprzedzam! Ostrzegam - "wulkanizacja"... PPHU JARBET

Polecane i odradzane serwisy i sklepy, polecane części zamienne i regeneracje miejsca w których można je kupić bądź zregenerować, rabaty oraz ulgi dla klubowiczów
Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Uprzedzam! Ostrzegam - "wulkanizacja"... PPHU JARBET

Post autor: bassman » 22 cze 2011, 18:19

Witam!

Nie myślałem, że mnie to spotka, a jednak spotkało - piszę to aby nikt inny z naszego grona nie musiał przechodzić przez to samo.

Sprawa dotyczy tego zakładu wulkanizacyjnego mieszczącego się:
95-200 Pabianice
ul. Rypułtowicka 48
Miałem ich za lepszych w swoim fachu, aż do dziś (byłem stałym klientem od kilku lat).
Sprawa banalna - wydawać by się mogło:
W drodze do pracy złapana guma na przednim kole - szybka zmiana na dojazdówkę i do pracy dalej szpula. Jako że moje miejsce zatrudnienia jest w bezpośrednim sąsiedztwie z wspomnianą wulkanizacją, zajeżdżam tam i zlecam naprawę koła.
Pyk, pyk kółko szybciutko naprawione, wulkanizator zaczyna je instalować na samochodzie, spoglądam co robi i zauważam podnośnik pneumatyczny nieudolnie podłożony nie pod punkt konstrukcyjny do podnoszenia auta, tylko pod progiem. Jakby tego było mało górna część podnośnika jest ze stalowego kółka o małej średnicy, które skutecznie wygięło łączenie progu zewnętrznego z wewnętrznym, naciskiem punktowym skutecznie zaginając równocześnie poszycie progu... Samochód jest leciwy, ale zadbany i nie ma na nim korozji, a w szczególności na/w progach.
Po zwróceniu uwagi, pracownikowi, że podnośnik jest źle podłożony i nie ma na nim żadnej podkładki, wulkanizator złośliwie przykręcił naprawione koło w taki sposób, że przeciągnął wszystkie gwinty w pieście koła - o czym dowiedziałem się już w pracy, przy oględzinach powstałych zniszczeń.
Po zwróceniu uwagi padło: "to na progu to już takie było..."
Jak do : cenzura : było, jak chwilę wcześniej patrzyłem gdzie oryginalny lewarek podłożyć przy zmianie koła na dojazdowe! - w dodatku podkładając go przez kawałek gumy z dętki samochodowej.
Traf chciał, że na teren wchodził jego kierownik, po udowodnieniu z wspomnianym wyżej ich podnośnikiem jakie powstały uszkodzenia i dlaczego, zaciekle bronił racji swojego pracownika i udowadniał, że auto już takie było...

Dziwi mnie cała sytuacja o tyle, że znają mnie w tym zakładzie bardzo dobrze i nie od dziś, kojarzą samochód z sezonowych wymian ogumienia zawsze było wszystko ok. Podnośnik w dobrym miejscu, z podkładką i śruby normalnie dokręcone.
Dziwi mnie ta sytuacja, gdyż nie awanturowałem się i nie zabiegałem o żadne zadośćuczynienie w jakiejkolwiek formie, pragnąłem tylko przeprosin i obietnicy, że następnym razem podłożą podkładkę, czy coś w tym stylu.
Jednak stałego klienta potraktowali jak opisałem.

Finał jest taki, że mam do naprawy łączenie progów i prostowanie jego poszycia.
I do wymiany piastę przedniego koła plus cztery śruby do alufelgi.
Zwracam uwagę, że jeśli nie musicie tam jechać, to wybierzcie inny zakład, w waszym przekonaniu bardziej odpowiedni, moje przekonanie do nich się nie sprawdziło.
Jednak jeśli musicie tam jechać to patrzcie na ręce wulkanizatorom, i wybierajcie tych najmłodszych, bo odbywając tam praktyki się starają.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Gros
Klubowicz
Klubowicz
Imię: BogdanA

Re: Uprzedzam! Ostrzegam - "wulkanizacja"... PPHU JARBET

Post autor: Gros » 22 cze 2011, 23:01

Nie napisałeś żadnej nowiny -smutna to prawda przeżyło to też nie raz nie dwa
:lol: : gafa : :bitwa:

Awatar użytkownika
szopen1
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Post autor: szopen1 » 22 cze 2011, 23:14

Jako znawca w tych sprawach powiem tak, jak zobaczysz jakąś żabę( podnośnik) bez odpowiedniej gumy nie pozwalaj podnieść auta. Pamiętaj uszkodzenia nigdy tego nie doprowadzisz do stanu pierwotnego.
Obecnie Lancia Delta 2.0 Turbo Fiat Ulysse 2.0 Lada 2107 Doszła Lancia Thema 3.0 v6 sw Fiat 125p Pickup i Syrenka Bosto.Nowy nabytek Honda Shadow Vt 750 Classic

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Post autor: bassman » 23 cze 2011, 15:36

Niestety, to wiem, sprawa o tyle optymistyczna, ze nie ma rdzy i da się to dobrze zabezpieczyć.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Serwisy, sklepy, zamienniki i regeneracje :::”