Lybra 1.9 jtd - stuki na niskich obrotach i zimnym silniku
Lybra 1.9 jtd - stuki na niskich obrotach i zimnym silniku
Kiedy zapalam zimny silnik , na wolnych obrotach słuchać dość głośne stukanie . Zjawisko stukania znika kiedy dodam gazu , kiedy puszcze gaz i silnik wraca do wolnych obrotów znowu zaczyna stukać . Silnik cały czas pracuje równo , po rozgrzaniu do 50-60st/c stukanie ustępuje . Hałas dobiega od strony paska wielorowkowego , ale trudno mi dokładnie określić źródło . Czy ktoś się może spotkał z czymś podobnym ...?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: ROMAN
Re: Lybra 1.9 jtd - stuki na niskich obrotach i zimnym silni
witam,po uruchomieniu silnika alternator daje wysokie napięcie aby doładować akumulator w tym momencie jest duży nacisk napinacza na pasek wielorowkowy który napędzany jest przez koło pasowe ,jeśli masz jeszcze orginalne koło to z tyłu tego koła jest fasolka a w środku taki cyngielek z drugiej części tego koła między nimi jest guma , która amortyzuje drgania kiedy jest zużyta ta słychać metaliczne stukanie (cyngielek uderza w koniec fasolki) które ustępuje po czasie jak np.alternator nie musi już tak mocno pracować .Sprawdź koło pasowe ,ściągnij osłonę ty od prawej strony ,czy guma nie jest popękana . Daj znać jak ci idzie,nie kupuj z allegro w razie czego .POZDRAWIAM
Rozumiem że koło pasowe będzie do wymiany , dlaczego nie kupować z allegro . Gdzie najlepiej kupić ?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: ROMAN
ALE DLA PEWNOŚCI SPRAWDŹ CZY TO NA PEWNO KOŁO.A Z ALLEGRO BYM NIE KUPOWAŁ BO SĄ CZĘSTO WADLIWE ,MAJĄ ;ósemkę ;bicie na boki, i nie wiem czy wymiar ,obwód tego koła jest właściwy.Na allegro kosztuje coś koło 270-300 i drożej w motoryzacyjnym u mnie ponad 500zł .pozdrawiam .Ja bym kupował w jakimś dobrym sklepie moto,w razie czego szybciej do reklamacji ale nie powinno być problemów.Najlepiej żeby miało tą fasolkę co wcześniej opisywałem ,będzie dawało znak że się zbliża wymiana ,bo są w sprzedaży też bez tego.
...Witam , koło pasek i napinacz były do wymiany , w zasadzie w ostatniej chwili dojechałem do warsztatu bo w dzień na który umówiłem się z mechanikiem pasek nie był już w stanie uciągnąć wszystkiego . Wyłączyłem klimę i jeszcze jakoś się dotoczył . Mechanik zamówił sam koło pasowe na allegro w Polsce bo w Niemczech cena koła oscyluje w granicach 150 ?,a kompletny napinacz z przesyłką wychodził taniej niż sama rolka do tego napinacza w Niemczech. Był jeszcze mały problem bo śruby od starego koła nie pasowały ,ale z tym sobie mechanik poradził.
..w tej chwili wszystko w najlepszym porządku ... pozdrawiam
..w tej chwili wszystko w najlepszym porządku ... pozdrawiam