Kappa 2.0T 220KM - problem z ABS
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Andrzej
Kappa 2.0T 220KM - problem z ABS
witam wszystkich,
potrzebuję pomocy z moim autem (tj. żony autem)
mieszkam w Norwegii i moj domorosły mechanik - robiąc jakąś naprawę w Lancii - odpiął abs... bez wypięcia z akumulatora.
Teraz "świeci się" cały czas kontrolka a abs nie działa.Rok czasu próbuję walczyć z nim o naprawienie usterki - której podobno nie umie zlokalizować - "bo nie jest elektrykiem". Nie mam możliwości znaleźć innego mechanika... Czy istnieje taka możliwość ze mi pomożecie?
moze kupie jakiś kabel diagnostyczny - tylko jaki? i spróbuje podłączyć auto pod kompa ....
żona nie ma abs teraz w aucie - a w warunkach zimowych jest to problem...
z góry dziękuje za pomoc
potrzebuję pomocy z moim autem (tj. żony autem)
mieszkam w Norwegii i moj domorosły mechanik - robiąc jakąś naprawę w Lancii - odpiął abs... bez wypięcia z akumulatora.
Teraz "świeci się" cały czas kontrolka a abs nie działa.Rok czasu próbuję walczyć z nim o naprawienie usterki - której podobno nie umie zlokalizować - "bo nie jest elektrykiem". Nie mam możliwości znaleźć innego mechanika... Czy istnieje taka możliwość ze mi pomożecie?
moze kupie jakiś kabel diagnostyczny - tylko jaki? i spróbuje podłączyć auto pod kompa ....
żona nie ma abs teraz w aucie - a w warunkach zimowych jest to problem...
z góry dziękuje za pomoc
- stabraf
- Administrator
Re: Kappa 2.0T 220KM - problem z ABS
Z ABS-em jest tak, że nawet po wypięciu jakiegoś czujnika i wywaleniu błędu jak się czujnik spowrotem wepnie to błąd powinien zgasnąć.
Zwróć uwagę, czy błąd się zaświeca i cały czas świeci nawet jak nie ruszysz, czy może zaświeca po przekręceniu stacyjki, gaśnie i zaświeca się znów po przejechaniu paru metrów.
Zwróć uwagę, czy błąd się zaświeca i cały czas świeci nawet jak nie ruszysz, czy może zaświeca po przekręceniu stacyjki, gaśnie i zaświeca się znów po przejechaniu paru metrów.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
caly czas sie pali kontrolka
i abs nie działa - równie dobrze mógł się jakiś kabelek uszkodzić
i abs nie działa - równie dobrze mógł się jakiś kabelek uszkodzić
- stabraf
- Administrator
Ja tak miałem, dodatkowo nie mogłem się kompem połączyć. Okazała się być uszkodzona pompa. Wymieniłem jednak tylko jej elektronikę bez rozszczelnienia układu 
Najlepiej by było podpiąć auto pod kompa.
Poczytaj jeszcze ten wątek:

Najlepiej by było podpiąć auto pod kompa.
Poczytaj jeszcze ten wątek:

Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

-
- Klubowicz
Nie ma co gdybać bez podłączenia pod komputer. Radze kupić taki interface i wtedy się wszystko wyjaśni. Pytanie tylko czy kappa ma już OBD2 czy nie ?

Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- stabraf
- Administrator
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

A możesz powiedzieć, jaką naprawę wykonywał? Może będzie łatwiej dojść, co się mogło uszkodzić przy okazji..
Ja również mam poliftową Kappę z tym samym absem i również miałam błąd ciągły- po naprawieniu błąd z deski zniknął i abs zaczął działać poprawnie, więc to raczej trwałe uszkodzenie czegoś.. Warto zdiagnozować Fiat Ecu Scanem.
Ja również mam poliftową Kappę z tym samym absem i również miałam błąd ciągły- po naprawieniu błąd z deski zniknął i abs zaczął działać poprawnie, więc to raczej trwałe uszkodzenie czegoś.. Warto zdiagnozować Fiat Ecu Scanem.
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
.... dokładnie tak! Moim zdaniem kluczem do sukcesu jest odtworzenie tego co robił mechanik, jeśli masz kłopot z podłączeniem się do komputera to wykluczając awarię elektroniki, o której pisze Stabraf uszkodzenie jest uszkodzeniem typowo mechanicznym, zerwany (uszkodzony) przewód od abs przy którymś kole itd .....Polej pisze:A możesz powiedzieć, jaką naprawę wykonywał? Może będzie łatwiej dojść, co się mogło uszkodzić przy okazji..
Na 99,99% procent źródłem problemu może byc mechanik więc ..... niech sobie przypomni co robił.
-
- Klubowicz
Do ABS bez komputera nie ma co podchodzić, na oko nic tam nie zdiagnozujemy.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

....oczywiście zgadzam się, że z kompem jest zdecydowanie najprościej ale czasem przy odrobinie szczęścia diagnoza możliwa jest i bez tego "życiowego niezbędnika".Lukasz_TG pisze:Do ABS bez komputera nie ma co podchodzić, na oko nic tam nie zdiagnozujemy.
Tak na marginesie Twoje podejście do sprawy (jak najbardziej słuszne) jest wyznacznikiem dzisiejszych czasów ale musisz wiedzieć, że jeszcze nie tak dawno ABS diagnozowało się i naprawiało przy użyciu zwykłego multimetra i to w większości z sukcesem choć niestety, zazwyczaj po paru godzinach.

Witam wszystkich
...właśnie rzuciłem swój mini warsztat w nerwach
bo jak zwykle w wyciąganiu czujnków ABS ze zwrotnic popisałem się 50% sprawnością czyli jeden wyszedł drugi s
g trafił choć procedura jego wyciągania trwała od soboty. Mam pytanie (tak na przyszłość) czy ma ktoś może jakiś sprawdzony sposób na wyciąganie czujników bez strat oczywiście bez rozcinania ich obsady w zwrotnicy? Trochę to przypomina życie włożyć można ale z wyciaganiem same kłopoty ....
Pozdrawiam
...właśnie rzuciłem swój mini warsztat w nerwach

Pozdrawiam
- MiniMy
- Forumowicz/ka
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Panowie,adamM20 pisze:....oczywiście zgadzam się, że z kompem jest zdecydowanie najprościej ale czasem przy odrobinie szczęścia diagnoza możliwa jest i bez tego "życiowego niezbędnika".Lukasz_TG pisze:Do ABS bez komputera nie ma co podchodzić, na oko nic tam nie zdiagnozujemy.
Tak na marginesie Twoje podejście do sprawy (jak najbardziej słuszne) jest wyznacznikiem dzisiejszych czasów ale musisz wiedzieć, że jeszcze nie tak dawno ABS diagnozowało się i naprawiało przy użyciu zwykłego multimetra i to w większości z sukcesem choć niestety, zazwyczaj po paru godzinach.
Diagnozowałem multimetrem dzisiaj na pinach od wtycznki ABS'u i nie zajęło to więcej niż 3 minuty.
Przednie mają ok 1700 ohm
Tylne mają ok 1300 ohm, a konkretnie jeden miał, a drugi niestety muszę wymienić.
Czy naprawdę nie da się wymienić samego czujnika tylko z piastą? Ktoś próbował rozebrać wersję przedliftową?
Przecież jak się dało zmontować to mis się dać w drugą stronę?!
MiniMy
Jest Volvo V70 99r.
Były:
>> Kappa 2.0 VIS << R.I.P.
Nissan 100NX 1.6 92r
Chrysler Voyager 3.0 LE V6 91r
Skoda Felicja 1.3 GLXi 2000r - do tej pory nie rozumiem dlaczego kupiłem te auto
Toyota Corolla Liftback 1.3 91r.
Opel Kadett D - Kanciak 1.6 80r. - do tej pory nie rozumiem dlaczego go sprzedałem
Jest Volvo V70 99r.
Były:
>> Kappa 2.0 VIS << R.I.P.

Nissan 100NX 1.6 92r
Chrysler Voyager 3.0 LE V6 91r
Skoda Felicja 1.3 GLXi 2000r - do tej pory nie rozumiem dlaczego kupiłem te auto

Toyota Corolla Liftback 1.3 91r.
Opel Kadett D - Kanciak 1.6 80r. - do tej pory nie rozumiem dlaczego go sprzedałem

-
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
Kup piastę używaną, odśwież i będziesz miał tanio i abs bedzie działał.Ja dałem 40 zł za piastę 16 za przesyłkę, trochę farby i piasta jak nowa.