Lybra 1.8 16v - samodzielna wymiana oleju
Czy samodzielna wymiana oleju silnikowego w aucie [model jak w tytule] to jakaś mocno skomplikowana czynność? Czy ktoś kto ma podstawowe umiejętności jeżeli chodzi o mechanikę samochodową [mowa o mnie], poradzi z tym sobie?
Mam dostęp do kanału - na co należy uważać przy wymianie oleju? Czy filtr musi być wymieniony przy każdej wymianie? Ostatnia była 12 tys km temu.
Mam dostęp do kanału - na co należy uważać przy wymianie oleju? Czy filtr musi być wymieniony przy każdej wymianie? Ostatnia była 12 tys km temu.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2015, 9:28 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami! Co to jest 1.7B???!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami! Co to jest 1.7B???!!!
Re: Lybra 1.7 B - samodzielna wymiana oleju
1.7B? Niech ktoś mnie oświeci.
Co do wymiany oleju to nie jest to skomplikowana czynność. Spokojnie sam dasz radę.
Filtr należy wymienić za każdym razem. Mniemam że klucz posiadasz do wykręcenia / wkręcenia filtra.
Tylko uważaj aby uszczelka pod filtrem się nie podwinęła bo silnik będzie do mycia plus dodatkowa dawka oleju.
Co do wymiany oleju to nie jest to skomplikowana czynność. Spokojnie sam dasz radę.
Filtr należy wymienić za każdym razem. Mniemam że klucz posiadasz do wykręcenia / wkręcenia filtra.
Tylko uważaj aby uszczelka pod filtrem się nie podwinęła bo silnik będzie do mycia plus dodatkowa dawka oleju.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Re: Lybra 1.7 B - samodzielna wymiana oleju
Klucz jest potrzebny TYLKO do odkręcania filtra - dokręcamy ręką. Jeśli nie ma klucza można wbić w filtr śrubokręt i dźwignią odkręcić.
Uszczelkę filtra trzeba posmarować olejem co zapobieganie podwinięciu.
Uszczelkę filtra trzeba posmarować olejem co zapobieganie podwinięciu.
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Re: Lybra 1.8 16v - samodzielna wymiana oleju
Udało się wymienić? To 1,7B ?
Sama wymiana oleju to banalnie prosta czynność. Okręcasz korek (tam idzie chyba klucz nr 24). Pewnie wpadnie razem z ciurkiem oleju do zbiornika. Ważne, aby olej nie był zimny tylko lekko ciepły, aby wszystko zeszło. Później filtr, smarujesz wokół brzegów, dokręcasz korek. Wlewasz małymi partiamy, sprawdzając na bagnecie poziom. Od razu po nalaniu oleju nie uruchamiasz silnika.
Sama wymiana oleju to banalnie prosta czynność. Okręcasz korek (tam idzie chyba klucz nr 24). Pewnie wpadnie razem z ciurkiem oleju do zbiornika. Ważne, aby olej nie był zimny tylko lekko ciepły, aby wszystko zeszło. Później filtr, smarujesz wokół brzegów, dokręcasz korek. Wlewasz małymi partiamy, sprawdzając na bagnecie poziom. Od razu po nalaniu oleju nie uruchamiasz silnika.
Jeszcze nie wymieniałem. Większość rzeczy już mam w głowie. Boję się trochę tego etapu z tym filtrem paliwa, że coś tam zrobię nie tak jak trzeba i później z małej rzeczy powstanie duży problem. W sobotę będę miał trochę więcej czasu to już się tym zajmę na 100%.
A co zwykle robicie ze zużytym olejem silnikowym?
Ja u siebie przy wymianie oleju wraz z filtrem użyłem trochę siły i żaden klucz nie był mi potrzebny, aby odkręcić filtr. Dodam też że do tego silnika wchodzi 4,3l oleju.
Lancia Lybra 1.8 131KM + LPG
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Łukasz
arhyy pisze:Jeszcze nie wymieniałem. Większość rzeczy już mam w głowie. Boję się trochę tego etapu z tym filtrem paliwa, że coś tam zrobię nie tak jak trzeba i później z małej rzeczy powstanie duży problem. W sobotę będę miał trochę więcej czasu to już się tym zajmę na 100%.
Arturooooo !!!!! A nie lepiej poprosić znajomych z forum np. mnie, niech podjadą doradzą lub nawet pomogą. Czasami miło z kimś nowym piwko wypić przy ciężkich pracach wymiany OLEJU

Na siłę jeśli masz ochotę parę kilometrów pod STOLYCE zrobić to i kanał ogrzewany się znajdzie u mnie w domku.
Jak coś to pisz na priv.
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Postępuj według poniższego algorytmu a na pewno Ci się uda:
Nagrzewasz delikatnie silni, wkładasz michę pod korek spustowy, odkręcasz (pewnie wpadnie Ci razem z olejem do michy). Czekasz aż dokładnie ścieknie. Wykręcasz stary filtr, wkładasz nowy. Na palucha trochę smaru i jedziesz nim po uszczelce wokół świeżego filtra oleju. Zakręcasz korek. Wlewasz w odstępach świeży olej. Sprawdzasz bagnetem czy styka. Daj mu kilka minut, niech dokładnie ułoży się w silniku.
Jak coś to tutaj masz filmik instruktażowy http://teamtotal.pl/blog/dowiedz-sie-ja ... -zawodowcy
Powodzenia!
Nagrzewasz delikatnie silni, wkładasz michę pod korek spustowy, odkręcasz (pewnie wpadnie Ci razem z olejem do michy). Czekasz aż dokładnie ścieknie. Wykręcasz stary filtr, wkładasz nowy. Na palucha trochę smaru i jedziesz nim po uszczelce wokół świeżego filtra oleju. Zakręcasz korek. Wlewasz w odstępach świeży olej. Sprawdzasz bagnetem czy styka. Daj mu kilka minut, niech dokładnie ułoży się w silniku.
Jak coś to tutaj masz filmik instruktażowy http://teamtotal.pl/blog/dowiedz-sie-ja ... -zawodowcy
Powodzenia!
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
Ale robicie ceregiele z najprostrzej na świecie wymiany. Czy do wymiany bezpieczników też będzie trzeba napisać instrukcję? 

Nie każdy jest oblatany w takich sprawach. Kolega chce sie nauczyć i nie popełnić błędu. Chwała mu za to.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była: Lybra 1.8 LPG, Lybra 2.4jtd CF3 - 2000r
Jest: Alfa Romeo 156SW 2.5 V6
Jest: Alfa Romeo 156SW 2.5 V6
Pamiętajcie o jednej rzeczy: jeśli robimy to po raz pierwszy w danym aucie, to często zdarza się zerwany gwint w aluminiowej misce od korka oleju; warto zaopatrzyć się w klej do metalu, w razie czego ratuje sprawę.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, 23:44 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: To jeszcze jakiś przecinek by się przydał!!!
Powód: To jeszcze jakiś przecinek by się przydał!!!
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system