Lybra 1.9 JTD 110KM - problem z opaską przewodu chłodzenia

urden
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Tomek

Lybra 1.9 JTD 110KM - problem z opaską przewodu chłodzenia

Post autor: urden » 30 lip 2015, 12:47

Witam.

Mam problem z przewodem płynu chłodzącego wychodzącym zza silnika. Na odcinku na którym biegnie on pomiędzy blokiem silnika a akumulatorem znajduje się łącznik z plastikową śrubką z boku. Przewód ów bez przerwy zsuwa mi się z łącznika zalewając przy okazji akumulator, a ostatnio łepek śrubki został mi w ręku. Bez mojej winy, ponieważ jedyne co zrobiłem to chwyciłem ów łącznik żeby go przytrzymać i nasunąć przewód z opaską. Sądziłem że przewód zsuwa się z łącznika na skutek jazdy po nierównościach, ale kolega Jarek_Jarecki zwrócił moją uwagę na możliwość zbyt wysokiego ciśnienia w układzie chłodzącym. W zw. z tym mam pytanie: za co odpowiada ta śrubka, której łepek został ukręcony i czy ma ona związek np. z odpowietrzeniem układu? Poniżej zamieszczam screenY. Na pierwszym zaznaczony feralny łącznik:
DSC_0332_1.jpg
a na drugim widok na śrubkę i opaskę która spada:
DSC_0330_1.jpg
Opaska widoczna na drugim zdjęciu jest poluźniona - zdjęcie wykonane tuż po nasunięciu na łącznik, a przed skręceniem.

Proszę o pomoc, dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

urden
Imię: Tomek

Re: Lybra 1.9 JTD 110KM - problem z opaską przewodu chłodzen

Post autor: urden » 04 sie 2015, 12:54

Problem rozwiązany. Jak zwykle zawiódł człowiek, czyli tym razem ja. Po pierwszym wsunięciu opaski na miejsce i po każdym ponownym, nie odpowietrzyłem układu. Ów dwójnik ze śrubką, o który pytałem, to rzeczywiście odpowietrznik. Wymieniłem go na mosiężną rurkę o tym samym przekroju, i od kilku dni wszystko wróciło do normy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”