Nuova Delta - czujnik polozenia walu
witam
podczas podpiecia do komputera wyskoczyly mi 2 bledy:
- sonda lambda zwarcie do masy (lambda chodzila kiepsko wiec ja wymienilem i blad dal sie skasowac lambda zaczela pracowac prawidlowo ale nie jestem pewny czy blad sie nie powtorzy)
- czujnik polozenia walu brak sygnalu (blad nie da sie skasowac a samochod zapala i pracuje normalnie to samo wyswietla jezeli sie wypnie calkowicie ten czujnik)
prosze o jakies porady i opinie
podczas podpiecia do komputera wyskoczyly mi 2 bledy:
- sonda lambda zwarcie do masy (lambda chodzila kiepsko wiec ja wymienilem i blad dal sie skasowac lambda zaczela pracowac prawidlowo ale nie jestem pewny czy blad sie nie powtorzy)
- czujnik polozenia walu brak sygnalu (blad nie da sie skasowac a samochod zapala i pracuje normalnie to samo wyswietla jezeli sie wypnie calkowicie ten czujnik)
prosze o jakies porady i opinie
Nuova Delta 1.6 8V LPG
to moze zapytam inaczej
czy jest mozliwosc ze niby sprawny czujnik polozenia walu (sprawdzany miernikiem) moze powodowac jakies przeklamania i nie dzialac w 100% i dlatego samochod zapala ale podczas jazdy niby jedzie ale tak nie do konca

czy jest mozliwosc ze niby sprawny czujnik polozenia walu (sprawdzany miernikiem) moze powodowac jakies przeklamania i nie dzialac w 100% i dlatego samochod zapala ale podczas jazdy niby jedzie ale tak nie do konca

Nuova Delta 1.6 8V LPG
Czołem, kiedyś wysiadła mi pompa paliwa (spaliła się) i auto nie odpalało i podczas podłączenia do komputera, oczywiście komputer nie pokazał błędu pompy, ale pokazał błąd czujnika położenia wału korbowego. Po naprawie pompy auto odpaliło i po ponownym podłączeniu do komputera błędu już nie było. Lancia śmiga do tej pory bez żadnych problemów.
u mnie pompa jest sprawna i wszystko inne pozostale tez a nie chce kupowac bo pozniej moze sie okazac ze to nie to
czy czujnik polozenia walu a czujnik obrotow to jedno i to samo??
czlowieki poradzcie cos

czy czujnik polozenia walu a czujnik obrotow to jedno i to samo??
czlowieki poradzcie cos

Nuova Delta 1.6 8V LPG
Rozumiem, że chodzi Ci o taki czujnik???
Od strony układu rozrządu? W Lanci Delcie 1.6/8V LE (75 KM, monomotronik Bosch) jest tylko jeden czujnik położenia wału, prędkości obrotowej inaczej też nazywany impulsatorem obrotów. Natomiast co do przykładu opisanego przeze mnie o błędzie w kompie to nie sugerowałem Ci , że masz pompe do du...y, tylko że akurat u mnie ten błąd wystąpił w momencie jak auto było nie sprawne przez całkiem inny element, a nie czujnik położenia wału tak jak mi sugerował komputer!!!
Od strony układu rozrządu? W Lanci Delcie 1.6/8V LE (75 KM, monomotronik Bosch) jest tylko jeden czujnik położenia wału, prędkości obrotowej inaczej też nazywany impulsatorem obrotów. Natomiast co do przykładu opisanego przeze mnie o błędzie w kompie to nie sugerowałem Ci , że masz pompe do du...y, tylko że akurat u mnie ten błąd wystąpił w momencie jak auto było nie sprawne przez całkiem inny element, a nie czujnik położenia wału tak jak mi sugerował komputer!!!
tak chodzi o ten czujnik przy rozrzadzie i wszystkich innych paskach
a co do twojej wypowiedzi to zakumalem
i wlasnie dlatego myslalem ze moze ktos mi cos doradzi ze moze ktos mial podobne objawy i wie co jest grane
Rozmawialem z mechanikiem powiedzial ze moga byc trzy przyczyny:
- czujnik polozenia walu
- przewody WN
- aparat zaplonowy
czesci nie za bardzo da sie sprawdzic wiec pasuje wymieniac po kolei
a mi sie to nie usmiecha
a co do twojej wypowiedzi to zakumalem

Rozmawialem z mechanikiem powiedzial ze moga byc trzy przyczyny:
- czujnik polozenia walu
- przewody WN
- aparat zaplonowy
czesci nie za bardzo da sie sprawdzic wiec pasuje wymieniac po kolei

a mi sie to nie usmiecha

Nuova Delta 1.6 8V LPG
Jeśli czujnik położenia wału jest uszkodzony to auto staje i koniec, nie ma parametrów zastępczych jak w przypadku np. temp. Myślę, że gdy ECU zapisuje błędy z tego czujnika to są one spowodowane nienaturalnym kształtem przebiegu, a ten może być spowodowany np.: odległością czoła czujnika od koła, biciem koła itp. Wszystko to będzie powodowało np. wypadanie zapłonów, które przełożą się na drgania silnika na wolnych obrotach. Trzeba obserwować.
Określenie auto niby jedzie, ale nie do końca. Coś więcej.
Określenie auto niby jedzie, ale nie do końca. Coś więcej.
Ja w kappie miale tak ze jak czujnik sie zagrzal to sypal bledami ale nie zawsze, po jego wymianie problemow i bledow nie bylo.
Owszem są takie przypadki, że czujnik położenia wału działa wadliwie w podwyższonej temperaturze, auto zapala dopiero po ok 20 min. postoju i tak na przemian.
Wzmianka o takim, przypadku już była na forum.
Wzmianka o takim, przypadku już była na forum.
Twoja praktyka sprawdzila sie i umnie Wymienilem na nowy i wszystko gra"Luckyy" pisze:po jego wymianie problemow i bledow nie bylo.

Nuova Delta 1.6 8V LPG