cos strzela- THEMA
cos strzela- THEMA
witam!!
mam maly problem, ostatnio mialem klopoty z odpaleniem silnika... zdenerwowalem sie i odpalilem go na LPG... a wiem ze przy mojej instalacji nie mozna tego robic... i wtedy cos mi strzelilo... brzmialo to jakby nazbieralo sie za duzo gazu i nie zostal spalony tylko wystrzelil z rury... a teraz jak jade, a raczej probuje jechac na LPG to samochod wogole nie wchodzi na obroty... tak jakby nie dostawal gazu... znajomy powiedzial ze mogla mi sie posypac jakas przeplywka... ma racje??
aha, na benzynie chodzi normalnie, wiec to napewno wina instalacji...
pozdrawiam
mam maly problem, ostatnio mialem klopoty z odpaleniem silnika... zdenerwowalem sie i odpalilem go na LPG... a wiem ze przy mojej instalacji nie mozna tego robic... i wtedy cos mi strzelilo... brzmialo to jakby nazbieralo sie za duzo gazu i nie zostal spalony tylko wystrzelil z rury... a teraz jak jade, a raczej probuje jechac na LPG to samochod wogole nie wchodzi na obroty... tak jakby nie dostawal gazu... znajomy powiedzial ze mogla mi sie posypac jakas przeplywka... ma racje??
aha, na benzynie chodzi normalnie, wiec to napewno wina instalacji...
pozdrawiam
cos strzela- THEMA
Po pierwsze - jaki masz rodzaj przepływomierza? Klapowy (duży), czy rurowy z gorącym drucikiem (podobny do rury). W kalpowym po wybuchu mieszanki może się zdażyc wygięcie osi przepustnicy, wtedy jest problem. Natomiast sądzę, ze jeżeli auto odpala i zachowuje się w miarę poprawnie na PB to myślę że tylko rozszczelnił sie układ dolotowy. W takim przypadku, będziesz musiał przeglądnąć wszystkie połączenia i sprawdzić czy niegdzie nie uległ pęknięciu przewód lub łącznik gumowy. Najmniejsza nieszczelność powoduje dostawanie się "lewego powietrza" i głupienie komputera sterującego wtryskiem.
Po za tym, sprawdź jeszcze świece, oraz przewody zapłonowe. To one są przeważnie odpowiedzialne za strzały w dolocie i puźniejsze kłopoty z tym związane.
Po za tym, sprawdź jeszcze świece, oraz przewody zapłonowe. To one są przeważnie odpowiedzialne za strzały w dolocie i puźniejsze kłopoty z tym związane.
----- > Yippe-ki-yay motherfucker im out of order < -----
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
cos strzela- THEMA
znajdź klapę przeciw wybuchową, na niej jest gumowy pierścień-zobacz czy jest szczelny
cos strzela- THEMA
Chwila - tylko jeśli byłaby nieszczelność w dolocie to tak samo na Pb by głupiał,przepłyka odpada bio i na Pb tez by oszalał - przecież ona jest po to aby ustalić skład mieszanki.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
- topcio
cos strzela- THEMA
na lekko oszukanej przepływance pb może chodzić a jeśli masz klapomikser to gaz będzie uciekał bokiem, ale to faktycznie dziwne , że pb chodzi a gaz nie- zwłaszcza po wystrzale. Opcja druga masz awarię instalacji LPG nie związaną z wystrzałem.
A jak przełączysz na gaz to co się dokładnie dzieje?
A jak przełączysz na gaz to co się dokładnie dzieje?
- mario09
- Klubowicz
cos strzela- THEMA
Jeszcze nigdy nie widzialem zeby ktokolwiek montowal do Themy klapomikser bo to bezsens skoro odrazu po podniesieniu maski widac, ze trzeba zastosowac mikser do przeplywomierza L-Jetronic. W sumie sa rozni magicy i juz roznych roznosci sie naogladalem ostatnimi czas 

Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
- topcio
cos strzela- THEMA
faktycznie nie otwierałem maski w themie, ale widziałem blachę 4 zamiast klocka hamulcowego z tyłu w Omedze i już nic mnie nie dziwi. Instalacja w mojej kappie też była z tych ciekawych, albo czy ktoś widział zmostkowany czujnik ABS z tyłu na dwa koła. Polska to kraj wynalazków 

cos strzela- THEMA
instalacja dopiero naprawiona... troche to trwalo ale nie bylo czasu
padniety byl reduktor. co ciekawe pan "gazownik" powiedzial mi,a raczej zapytal gdzie tankuje gaz na co ja ze: na statoil. i uswiadomil mnie ze maja tam niezbyt wysoka jakosc LPG. co bylo, po czesci, przyczyna "zasyfienia" rurek doprowadzajacych gaz do silnika... i teraz mam banie
bo czy lepiej tankowac na mniej renomowanych stacjach? czy uznac ze wszyscy maja taka sama lipe? trzeba sie nad tym zastanowic
pozdrawiam

padniety byl reduktor. co ciekawe pan "gazownik" powiedzial mi,a raczej zapytal gdzie tankuje gaz na co ja ze: na statoil. i uswiadomil mnie ze maja tam niezbyt wysoka jakosc LPG. co bylo, po czesci, przyczyna "zasyfienia" rurek doprowadzajacych gaz do silnika... i teraz mam banie

pozdrawiam
- kowis
- Dopiero zaczyna na naszym forum
cos strzela- THEMA
Witam moja Themcia 2.0 16v vis również strzelała zazwyczaj jak przyspieszałem na zaniskim biegu.
Po wymianie przewodów wysokiego napięcia przystosowanych do instalazji gazowej problem zniknął
koszt 100zl
Od tamten pory nawet nie parskneła
pozdrawiam
Po wymianie przewodów wysokiego napięcia przystosowanych do instalazji gazowej problem zniknął

Od tamten pory nawet nie parskneła
pozdrawiam
cos strzela- THEMA
tyle ze u mnie n gazie nawet nie wchodzila na obroty, nie mowiac juz o ruszeniu
ale teraz smiga
pozdrawiam

pozdrawiam