cos strzela- THEMA

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

cos strzela- THEMA

Post autor: maki » 27 cze 2007, 23:55

witam!!

mam maly problem, ostatnio mialem klopoty z odpaleniem silnika... zdenerwowalem sie i odpalilem go na LPG... a wiem ze przy mojej instalacji nie mozna tego robic... i wtedy cos mi strzelilo... brzmialo to jakby nazbieralo sie za duzo gazu i nie zostal spalony tylko wystrzelil z rury... a teraz jak jade, a raczej probuje jechac na LPG to samochod wogole nie wchodzi na obroty... tak jakby nie dostawal gazu... znajomy powiedzial ze mogla mi sie posypac jakas przeplywka... ma racje??

aha, na benzynie chodzi normalnie, wiec to napewno wina instalacji...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
vazyl
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

cos strzela- THEMA

Post autor: vazyl » 28 cze 2007, 9:55

Po pierwsze - jaki masz rodzaj przepływomierza? Klapowy (duży), czy rurowy z gorącym drucikiem (podobny do rury). W kalpowym po wybuchu mieszanki może się zdażyc wygięcie osi przepustnicy, wtedy jest problem. Natomiast sądzę, ze jeżeli auto odpala i zachowuje się w miarę poprawnie na PB to myślę że tylko rozszczelnił sie układ dolotowy. W takim przypadku, będziesz musiał przeglądnąć wszystkie połączenia i sprawdzić czy niegdzie nie uległ pęknięciu przewód lub łącznik gumowy. Najmniejsza nieszczelność powoduje dostawanie się "lewego powietrza" i głupienie komputera sterującego wtryskiem.
Po za tym, sprawdź jeszcze świece, oraz przewody zapłonowe. To one są przeważnie odpowiedzialne za strzały w dolocie i puźniejsze kłopoty z tym związane.
----- > Yippe-ki-yay motherfucker im out of order < -----

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska

cos strzela- THEMA

Post autor: topcio » 29 sie 2007, 23:51

znajdź klapę przeciw wybuchową, na niej jest gumowy pierścień-zobacz czy jest szczelny
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

cos strzela- THEMA

Post autor: Marcin_D » 30 sie 2007, 10:01

Chwila - tylko jeśli byłaby nieszczelność w dolocie to tak samo na Pb by głupiał,przepłyka odpada bio i na Pb tez by oszalał - przecież ona jest po to aby ustalić skład mieszanki.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
topcio

cos strzela- THEMA

Post autor: topcio » 30 sie 2007, 10:18

na lekko oszukanej przepływance pb może chodzić a jeśli masz klapomikser to gaz będzie uciekał bokiem, ale to faktycznie dziwne , że pb chodzi a gaz nie- zwłaszcza po wystrzale. Opcja druga masz awarię instalacji LPG nie związaną z wystrzałem.
A jak przełączysz na gaz to co się dokładnie dzieje?
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
mario09
Klubowicz
Klubowicz

cos strzela- THEMA

Post autor: mario09 » 30 sie 2007, 23:05

Jeszcze nigdy nie widzialem zeby ktokolwiek montowal do Themy klapomikser bo to bezsens skoro odrazu po podniesieniu maski widac, ze trzeba zastosowac mikser do przeplywomierza L-Jetronic. W sumie sa rozni magicy i juz roznych roznosci sie naogladalem ostatnimi czas :wink:
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS

Awatar użytkownika
topcio

cos strzela- THEMA

Post autor: topcio » 01 wrz 2007, 14:51

faktycznie nie otwierałem maski w themie, ale widziałem blachę 4 zamiast klocka hamulcowego z tyłu w Omedze i już nic mnie nie dziwi. Instalacja w mojej kappie też była z tych ciekawych, albo czy ktoś widział zmostkowany czujnik ABS z tyłu na dwa koła. Polska to kraj wynalazków :wink:
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

cos strzela- THEMA

Post autor: maki » 14 wrz 2007, 15:24

instalacja dopiero naprawiona... troche to trwalo ale nie bylo czasu :?
padniety byl reduktor. co ciekawe pan "gazownik" powiedzial mi,a raczej zapytal gdzie tankuje gaz na co ja ze: na statoil. i uswiadomil mnie ze maja tam niezbyt wysoka jakosc LPG. co bylo, po czesci, przyczyna "zasyfienia" rurek doprowadzajacych gaz do silnika... i teraz mam banie :? bo czy lepiej tankowac na mniej renomowanych stacjach? czy uznac ze wszyscy maja taka sama lipe? trzeba sie nad tym zastanowic

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowis
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

cos strzela- THEMA

Post autor: kowis » 18 wrz 2007, 15:46

Witam moja Themcia 2.0 16v vis również strzelała zazwyczaj jak przyspieszałem na zaniskim biegu.

Po wymianie przewodów wysokiego napięcia przystosowanych do instalazji gazowej problem zniknął :D koszt 100zl

Od tamten pory nawet nie parskneła

pozdrawiam

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

cos strzela- THEMA

Post autor: maki » 18 wrz 2007, 16:16

tyle ze u mnie n gazie nawet nie wchodzila na obroty, nie mowiac juz o ruszeniu :wink: ale teraz smiga : yesyes :

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”