Kappa - nie odpala na benzynie :( pomocy !!!

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 25 sty 2008, 18:12

Witam
Kapiszonek przedwczoraj zrobił mi psikusa :( wychodzę z pracy do aut odpalam a on chodzi jakoś tak dziwnie jakby nie na wszystkie gary, wyjeżdżam z parkingu a on czuje ze słabnie i chce zgasnąć - no i zgasł :9 pdoala i dalej jeszcze bardziej kuśtyka z gazem to ja go szybko na gaz przełączam i nagle wszystko jest ok :)??? pierwsze co mi do głowy przyszło to zapchany filtr . Pod domem na drugi dzień już nie odpalił bo aby na gaz przełączyć musi reduktor sie podgrzać. No to autem teściów do pracy pojechałem a wracając kupiłem filtr paliwa ( 35 zł - made in italy ) i do mechanika zapchałem auto bo mam go naprzeciwko domu :) powiedział że dzis bedzie wymianiał
wracam z pracy a on mówi ze filtr wymieniony ale auto dalej nie odpala - jak psiknął auto starta to odpalił ale tylko na chwilę :( mówi ze pompa dostaje prąd - zresztą słychać ja jak sie przekręci kluczyk w stacyjce ze podaje ciśnienie - ale że trzeba sprawdzić pompę to już sam jutro chyba wymontuje pompę tylko co dalej ??????????

może macie jakieś sugestie co mogło sie stać że nie odpala - jak sprawdzić działanie pompy - czytałem coś o czyszczeniu jakiegoś sitka przy pompie .

a może wina leży gdzieś indziej ????

pomóżcie bo kiepsko sie jeździe meganką teściów :)
była KAPPA 3.0 V6 - jest AR 156 2.4 JTD
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 25 sty 2008, 19:00

Witam
Pompa paliwa jest zamontowana w zbiorniku w takim plastikowym koszyku i z dekielkiem zamykającym zbiornik od góry jest połączona elastycznym przewodem. Na obrazku jest to w zależności od rodzaju pompy część numer 2 lub 9. Ja miałem taki przypadek, efekt jest wtedy taki że pompa paliwo podaje ale przewód jest pęknięty i paliwo zpowrotem wraca do zbiornika przez dziurę w przewodzie.

http://images33.fotosik.pl/119/e61c4858faa45aae.png[/img]
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 25 sty 2008, 19:03

czyli sprawdzić przewody paliwowe podłączone do pompy ???
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 25 sty 2008, 19:13

Tak ale te w zbiorniku paliwa. Gdybyś miał uszkodzony któryś przewód na zewnątrz to paliwo uciekało by na ziemię i strasznie by śmierdziało paliwem wokół auta. Te przewody o których ci pisałem wcześniej dojżysz dopiero po wyjęciu pompy paliwa.

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kulu » 25 sty 2008, 19:19

I jeszcze część oznaczona numerem 7 to także przewód giętki. Ogólnie po wyjęciu pompy będą tam dwa przewody elastyczne i najlepiej wymieniać oba na raz. Ja jak wymieniałem pompe to niewymieniłem tychprzewodów i za parę miesięcy rozbierałem wszystko raz jeszcze bo jeden z nich nie wytrzymał.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 25 sty 2008, 20:59

Równie dobrze może sama pompa nie dawać ciśnienia. Elektrycznie będzie sprawna ale nie potrafi zaciągnąć paliwa. Ja tak miałem, a przewody były OK.
Obrazek

Awatar użytkownika
radek79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: radek79 » 25 sty 2008, 21:38

witam miałem podobny przypadek w BMW wtedy padł czujnik położenia wału też auto zaczeło szarpać przerywać aż zgasło i już nie odpaliło auto było bez gazu więc nie wiem czy by chodził na gazie a na benzynie nie
wcześniej
golf GTI
bmw e-34 525 24v
teraz
lancia kappa 2.4 benzyna

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol1125 » 26 sty 2008, 22:00

"radek79" pisze:witam miałem podobny przypadek w BMW wtedy padł czujnik położenia wału też auto zaczeło szarpać przerywać aż zgasło i już nie odpaliło auto było bez gazu więc nie wiem czy by chodził na gazie a na benzynie nie
Jeżeli padłby czujnik wału, to ani na benzynie, ani na gazie. Ja miałem podobny problem w kadecie również z gazem. Na benzynie słabo, a na gazie w porządku. Z tym ze ja mogłem odpalać na gazie. Okazało się że pompa działała, ale nie dawała odpowiedniego ciśnienia i jak wlałem benzyny do gardzieli to palił jak nowy. Ja bym sprawdził na twoim miejscu ciśnienie na pompie. Wielopunkty mają duże ciśnienie wtrysku. A na naszym paliwie pompy lubią siadać.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
darkobo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darkobo » 26 sty 2008, 22:37

A jeździłeś ostatnio trochę na benzynie, czy tylko odpalałeś ? Jak się wtedy zachowywał ? Rozumiem, że padł nagle, ale czy były wcześniej jakieś nipokojące objawy podczas pracy na benzynie ?
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie ;) )

Awatar użytkownika
maciej
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: maciej » 27 sty 2008, 7:24

Widzę norbiwolow mamy taki sam problemik, ja niestety niemam LPG podłaczone bo jakos kolega P.. nie ma czasu przesłac mi kompa do gazu, ale podobnie jest z moja niunia, to że mam trzepniety przepływomierz i silnik pracuje sobie tak jak chce, cewka daje przebicie bo widać ładnie iskrę która przechodzi na silniczek, to do tego w piatek odmówiła sobie posłuszeństwa odpalenie, pogoda narazie jest do "cenzura"- widać to zaoknem - więc nic samemu nie zrobie, najgorsze to że niunia najpierw chciała odpalić a potem jak by wogóle do niej paliwo niedochodziło, możliwe że umnie filterek się zapchał albo i nawet pompa za małe ciśnionko daje, napisz prosze co przyczyna było u ciebie a ja jak znjade chwilę to opiszę swoją naprawę, pozdrawiam.
lancia x 3, narazie tylko wiadomości na PW

narazie poza polską

Awatar użytkownika
Łukasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Łukasz » 27 sty 2008, 10:12

Pisalem juz o tym kilka razy. Trzeba sprawdzic cisnienie na listwie wtryskowej. Zakonczona jest podobnym wetylkiem jak w kole a zabezpieczona czarnym kapselkiem. Jak trzeba, zrobie zdjecia tyle ze w V-ce nie wiem jak to jest.
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 27 sty 2008, 10:59

właśnie w v-ce nie mogę znaleźć tego wentylka do sprawdzenia czy daje ciśnienie pompa

filtr wymieniony i bez zmian :(

pogoda faktycznie do dupy i samemu pod domem nie będę w bagażniku siedział a do garażu żeby wepchać to przynajmniej 3 chłopa potrzeba :)

wcześniej żadnych objawów nie było - stało sie to nagle - wczesnej paliła na dotyk

wymienione mam świece, cewki, przepływomierz, sondę lambda, filtry, umyty silnik krokowy tak wiec podejrzewam ze wina leży w zasilaniu paliwem tylko gdzie ??
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Kontakt:

Post autor: bogdan » 27 sty 2008, 18:14

Witam
Miałem też ten problem, zdiołem przewód zasilający z listwy wtrysków i kręciłem silnikiem a paliwo nie płynęło. Jeżeli to pompa to jest trochę z nią zabawy, tak jak na zdięciu eper.
Pozdrawiam.
TYLKO L A N C I A

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol1125 » 27 sty 2008, 19:50

"bogdan" pisze:Witam
Miałem też ten problem, zdiołem przewód zasilający z listwy wtrysków i kręciłem silnikiem a paliwo nie płynęło. Jeżeli to pompa to jest trochę z nią zabawy, tak jak na zdięciu eper.
Pozdrawiam.
No tu widać, że pompa była dobita. Ale można ściągnąć przewód i paliwo będzie się lało jak nie wiem, ale jeżeli nie będzie odpowiednio dużego ciśnienia to i tak nie zapali.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
darkobo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darkobo » 27 sty 2008, 22:31

Nie bardzo mam czas szukać, ale chyba swego czasu bodajże ś.p. Wujek pisał coś na ten temat w Poradach Technicznych.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”