Kappa - centralny zamek

mirek0p
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - centralny zamek

Post autor: mirek0p » 22 paź 2005, 20:48

przeczytałem wszystkie posty było o kodowaniu czujnik jest umieszczony w podświetleniu na przednią szybą ale co zrobić gdy tego czujnika tam niema ,przyprowadziłem kappę 2 miesiące temu i zastanawiałem się dlaczego taka fura mająć centralny nie ma otwierania z pilota po lekturze wcześniejszych postów wiem że pilot jest w obudowie kluczyka rozebrałem go jest tam jakieś ustrojstwo po naciśnięciu znaczka firmowego świeci dioda którą wcześniej uznałem za podświetlenie zamka ale centralnego nie otwiera
pytanko gdzie może być czujnik odbierający sygnał z pilota
kappa 98 z rynku holenderskiego

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - centralny zamek

Post autor: Luckyy » 23 paź 2005, 16:38

nie jestem pewny ale chyba bylo to na forum juz poruszane - byly rozne wersje kluczykow, kazdy mial przycisk pod logo i diode (ale w roznych miejscach) ktore albo sluzyly do podswietlenia ('latarka') albo tylko informowala ze jest wcisniety przycisk i tylko ta wersja miala pilota do centralnego.
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

mirek0p
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - centralny zamek

Post autor: mirek0p » 23 paź 2005, 17:44

mam wersię z otwieraniem przy kluczyku ale niewiem jak lub gdzie aktywować tą funkcję

bartcho
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Kappa - centralny zamek

Post autor: bartcho » 14 lis 2005, 10:34

Niestety długo nie miałem spokoju z zamkami (patrz moje wpisy w tym wątku). Ostatnio zblokował mi się rygiel lewych tylnych dzwi (za kierowcą). Myślałem, że przesunęło się cięgno z siłownika uniwersalnego (został tam zamontowany z 2 miesiące temu). Niestety okazało się za zablokował się rygiel w samy zamku i nie pozwala blokowac drzwi. Póki co wypiąłem siłownik (aby się nie męczył ze zblkowanym ryglem) i wypiąłem cięgno z klamki (aby z zewnątrz nie dało się otworzyc samochodu).

Teraz pytanie, czy ktoś nie ma przypadkiem do oddania (lub sprzedania) uszkodzonego elektrycznie, ale sprawnego mechanicznie zamka do lewych tylnych drzwi, a może ktoś ma koncepcje jak to odblokowac?
Kappa 2.0 20V + LPG '98 - granatowa

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Kappa - centralny w kluczyku

Post autor: sloneczna » 15 gru 2005, 22:05

Byłem dzisiaj u elektryka aby zlokalizował usterkę dlaczego centralny i alarm nie działa z kluczyka .Niestety nie udało się znaleść przyczyny.Zaproponował zainstalowanie nowego oddzielnego pilota i urządzenia.
Może ktoś z klubowiczów ma jakie kolwiek info na ten temat co sprawdzać ?Jestem za tym aby wszystko było 100% orginał i muszę z tym poradzić sobie jakoś .Z góry dziękuje za jaką kolwiek nawet szczątkową pomoc rozwiązania problemiku.
Dodam ,że odkryłem brak jakiegoś guzika czy coś w tym stylu w pokrywie silnika ale czy to by miało wpływ ?
Jurek odszedł od nas na zawsze...

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - centralny zamek

Post autor: szarkiz » 16 gru 2005, 10:11

Mam podobny problem.

8 kluczykow czyli pelne dwa komplety. Jeden z nich, czarny, ma czerwoną dioda i teoretycznie powinien sterowac centralnym. Bylem u naszych lokalnych specy od alarmow i jedyne co stwierdzili to fakt ze centralka dziala, kluczyk wysyla ale jedno z drugim nie funguje i rozlozyli rece. Od jednego z forumowiczow dowiedzialem sie ze niby kluczyk rozkodowany i trza go zakodowac ponownie, po czym podal kolejnosc krokow jak to zrobic.. odsylam tu:

http://lanciapolska.org/modules.php?nam ... pic&t=2748

Problem pojawil sie zaraz po rozpoczeciu "procedury" kodowania.
Nie mam zadnego cholernego przycisku przy wewnetznym ostwietleniu. Nie moge zlokalizowac zadnego przelacznika w bagazniku.
Jutro, czyli w sobote, jade ze swiatlami, termostatem i pilotem do ADF-u we Wrocku. Moze ci cos mądrego powiedza.

pozdr.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - centralny zamek

Post autor: Roger7 » 16 gru 2005, 11:20

A tak z innej beczki:
Czy miałeś już może do czynienia z serwisem ADF we Wrocku i go polecasz do serwisowania Kappy, a przynajmniej do sprawdzenia przed zakupem?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - centralny zamek

Post autor: szarkiz » 16 gru 2005, 11:29

"Roger7" pisze:A tak z innej beczki:
Czy miałeś już może do czynienia z serwisem ADF we Wrocku i go polecasz do serwisowania Kappy, a przynajmniej do sprawdzenia przed zakupem?
nie.. zadnego. Jade tylko dlatego ze w serwisie fiata rozpłakali sie przy probie ustawienia swiatel i polecili ADF-a. Dzisiaj dorwalem jakies dwa namiary na ludzi od Lancii we wrocku .. jeden mial cos wspolnego z LanciaTeam a drugi to jakis niby "fachowiec" od Lucyn. Dowiem sie wiecej to cos podrzuce na forum.
Przyznam ze o dobrych zakladach na terenie Dolnegosląska nie wiem nic.
Wszyscy sie pochowali po krakowach, warszawach i łodziach .. cwaniaki.
I radz tu sobie sam. Glupich swiatel nie wiedza jak sprawdzic i czlowiek buja sie w ciemnościach widzac kilka metrow przed autem. Troche lipa zważając ze prawko mam od tygodnia.

pozdr.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - centralny zamek

Post autor: Roger7 » 16 gru 2005, 11:55

Mnie polecano www.fiatserwis.pl na ul. Partynickiej 21. Właściciel prywatnie ma Kappe i Alfe JTD.

Nie wiem z jakiego zakłady skorzystac?
A Tobie co polecano ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - centralny zamek

Post autor: szarkiz » 16 gru 2005, 12:15

"polecano" to moze za duze slowo, po prostu wieść gminna niesie ze taki to a taki zajmuje sie i jest niezły.

Fiatserwis jest podobniez jednym z nich. Szkoda ze ma "fiat" w nazwie
bo na serwisie fiata to sie przejchalem, ale z tego co mi wiadomo tylko ten fragment nazwy maja wspolne.
Drugi to "Autoprofil" ... nie wiem jak dla was ale dla mnie wyglada jak autofil. A moze to wina tej nagonki w mediach na zboczków. adres: kosmonautow 321, wrocław.

A'propos... jestes z wrocka.. ja jutro bede we wrocku, znajomek tez z wrocka rowniez bedzie swoją Lusi.. mini spotkanko moze? ponarzekamy na kobiety, pochwalimy wozy .. lub odwrotnie.
Jakbys byl zainteresowany daj znac na gadulcu lub zadzwon:
#GG: 5029411
kom: 694-279-309

pozdr.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - centralny zamek

Post autor: szarkiz » 16 gru 2005, 12:21

zly numer phona... powinno by 694-279-304 .. hmm... skleroza ?.. w tym wieku.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - centralny zamek

Post autor: Roger7 » 16 gru 2005, 13:08

OK, postaram się skontaktowac. W pracy nie mam gg.
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - centralny zamek

Post autor: Luckyy » 16 gru 2005, 18:13

"szarkiz" pisze: Przyznam ze o dobrych zakladach na terenie Dolnegosląska nie wiem nic.
Wszyscy sie pochowali po krakowach, warszawach i łodziach .. cwaniaki.
to ktaki dobry jest w Krakowie ??
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Kappa - centralny zamek

Post autor: sloneczna » 16 gru 2005, 21:45

Kluczyk mam zakodowany według opisu wyżej
mały otwór i obok niego zielono migająca dioda w lampie oświetlenia wewnątrz taka mała dziurka ,że zapałka go załącza ,gdy trzymam przycisk na kluczyku ona ta zielona dioda w lampce oświetlenia po sekundzie przestaje migać .Czyli komunikacja z kluczykiem jest.
Alarm mam załączony w bagażniku na ON .Przy przekręcaniu kluczyka alarmu odzywa się syrena .
Jurek odszedł od nas na zawsze...

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - problemy z centralnym

Post autor: szarkiz » 02 sty 2006, 9:50

Witam

Moja kappa zachorowała na zamek. Przypuszczam ze efekt wilgoci albo temperatur.
Na razie zdarzylo sie to 3 razy... zawszy gdy temperatura spadla ponizej zera i tylko gdy otwieram samochod pierwszy raz. Po otwraciu zamka (kluczem... pilot albo nie dziala albo go w ogole nie ma, jeszcze tego nie rozkminiłem) centralny zamyka i otwiera go 3 razy po czym zostawia w pozycji "zamkniety". Ponownie otwieram i znow to samo. Wiec wzialem sie na sposob przekrecam i szybko otwieram drzwi... centralny znow wykonuje swoj taniec ale tym razem zostawia w pozycji "owarty" i juz jest spokoj.

Fakt ze tak sie dzieje nie martwilby mnie specjalnie gdyby nie taki drobny szczegol. Dwa razy otwierajac auto po wizycie u znajomka (2 lub 3 godzinki) nie wyczulem charakterystycznego oporu jaki stawia silownik przy kreceniu zamkiem, no i nie uslyszalem centralnego zwalniającego blokady w drzwiach. Niestety nie dam głowy ze samochod zamykalem wiec moze byl otwarty , ale jesli zamknalem to moze dziad sam sie otworzyl? Trudno te sytuacje zasymulowac bo wystepuja sporadycznie. Ten objaw przyznaje martwi mnie niezmiernie.

Czytajac forum natknalem sie na problemy "dziwne" z natury... rzeklbym paraproblemy. Czasem proponowano sprawdzenie masy, tlumaczac ze bez niej moga sie dziac rozne rzeczy. Fajnie... tylko ze mnie mechanik jak z koziej dupy trąbka wiec bylbym wdzieczny, jesli ktos podalby miejsca gdzie mam sprawdzic polączenia "masowe". Akumulator sie rozumie.. a reszta ?

Pozdrawiam.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”