Lybra 2.4 JTD - problem z V biegiem

Nitek
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 2.4 JTD - problem z V biegiem

Post autor: Nitek » 22 gru 2011, 22:48

Na forum sporo jest wątków dotyczących problemow ze zmiana biegu, ale nie udało mi się znaleźć niczego podobnego do mojej sytuacji.

Od niedawna miewam problemy z wrzuceniem piątki. W prawo do oporu lewarek idzie normalnie, lecz przy ruchu do przodu jakby w ścianę trafił. Siłowe rozwiązanie nic nie daje i nie chce pogarszać sytuacji. Wiec wycofanie do neutrum i kolejna próba, z reguły wejdzie nie później niż za 4 razem. Jak już wchodzi to bardzo łatwo bez ponadnormatywnych oporów. Z wyrzucaniem nie ma żadnych problemow, również wszystkie pozostałe biegi wchodzą jak należy.
Na chwile obecna problem ten "świeży" występuje tylko w "trasie" - raz wystąpił kilkakrotnie po ok 300km, teraz notorycznie po przejechaniu 150km
Lybra SW 2.4 JTD

nilam2

Re: Lybra 2.4 JTD - problem z V biegiem

Post autor: nilam2 » 23 gru 2011, 14:56

Sprawdź czy kiedy wbijasz wsteczny (po wbiciu) zapadka przy gałce biegów opada do dołu (tą którą trzeba pociągnąć do góry)
pewnie się sprężynka wyrobiła i zostaje w górze, wtedy 5 bieg nie wejdzie, natomiast wsteczny wejdzie bez wciskania tej zapadki.
Powinno to być to.
Pozdrawiam

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Post autor: Polej » 23 gru 2011, 15:19

Lub też poluzowało się (przesunęło) cięgno na skrzyni biegów, to także powoduje "przystawianie" skrajnego (ostatniego)biegu
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Nitek

Post autor: Nitek » 27 gru 2011, 19:18

Pogrzebałem tu i tam - znaczy się przy lewarku i skrzyni biegów od strony aku.
Wygląda na ta ze trzeba doregulować linka przekazująca ruch lewarka na boki - czasami jest za mały i piątka "jest za plastikiem". Jutro zabiorę się za auto od dołu bo od strony aku marny dostęp.

Polej W innym wątku na forum wspominałeś o braku piątki po wymianie sprzęgła i konieczności przeprowadzenia tego typu regulacji. Czy mógłbyś mi podrzucić namiary na zakład w którym to robiłeś na wypadek gdyby mi nie wystarczyło zdolności manualnych lub cierpliwości
Lybra SW 2.4 JTD

argenta67

Post autor: argenta67 » 27 gru 2011, 19:49

Nitek pisze: Jutro zabiorę się za auto od dołu bo od strony aku marny dostęp.
Dla zdolnych : brawo : ale ten trop fałszywy

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Post autor: Polej » 27 gru 2011, 19:50

Nitek pisze: Polej W innym wątku na forum wspominałeś o braku piątki po wymianie sprzęgła i konieczności przeprowadzenia tego typu regulacji. Czy mógłbyś mi podrzucić namiary na zakład w którym to robiłeś na wypadek gdyby mi nie wystarczyło zdolności manualnych lub cierpliwości
Robiłem to w zakładzie koło Rzeszowa, który już nie istnieje- został przeniesiony i zmieniła się kadra pracowników+fachowość+ ceny > z tego m.in. powodu nie polecam już tego zakładu, ale taką regulację zrobisz swobodnie sam, lub dowolny mechanik mający kilka kluczy- nic więcej nie trzeba ;)
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Nitek

Post autor: Nitek » 28 gru 2011, 20:13

argenta67 pisze: Dla zdolnych : brawo : ale ten trop fałszywy
nie mam pojęcia co miałeś na myśli, ale:
- po regulacji chodzi jak należy
- dostęp w skali trudności dostępu do czegokolwiek w komorze silnikowej Lybry 2.4JTD tak na poziomie 1,5/10
Lybra SW 2.4 JTD

argenta67

Post autor: argenta67 » 28 gru 2011, 20:32

Nitek pisze:
argenta67 pisze: Dla zdolnych : brawo : ale ten trop fałszywy
nie mam pojęcia co miałeś na myśli, ale:
- po regulacji chodzi jak należy
- dostęp w skali trudności dostępu do czegokolwiek w komorze silnikowej Lybry 2.4JTD tak na poziomie 1,5/10
Teraz to już wszystko nie jasne, na skrzyni biegów to nie bardzo wiem co można regulować ale z tego co napisałeś to tam coś wyregulowałeś więc : ok2 :

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”