Delta - Dosyć wysokie spalanie
Witam,
wydaje mi sie, że moje autko za dużo pali zalałem pełny zbiornik czyli ok 51 litrów, przejechałem 450km i juz mi sie pali rezerwa ;/ czyli spalanie wychodzi ok 10 l/100km. Wydaje mi sie, że to dosyc dużo, szczególnie, że używam go główie do dojazdu do roboty ok 15km w tym połowa tej trasy jest na obwodnicy, a połowa w trybie mieszanym. Zauważyłem też, że silnik muli sie na niskich obrotach ok 2000 autko dziwnie sie trzęsie nie wiem czy to normalne w mieście nie wiem czy jechać na 2 czy 3 biegu ;/, wygląda jakby dawał za dużo paliwa . Przeczyściłem wtryski preparatem, wymieniłem termostat, świece, przewody WN, pozostała sonda lambda i teraz moje pytanie ;P Jaką sonde polecacie, żeby sie nie rozleciała po pół roku, ale też jakąś w normalnej cenie i czy te objawy faktycznie mogą wskazywac na awarie sondy, niestety nie mam możliwości jej sprawdzenia wole odrazu wymienić i co jeszcze ewentualnie może być nie tak ? Uważam, że powinien palić ok 8 literów, aha biegi zmieniam max przy 3200 obr.
wydaje mi sie, że moje autko za dużo pali zalałem pełny zbiornik czyli ok 51 litrów, przejechałem 450km i juz mi sie pali rezerwa ;/ czyli spalanie wychodzi ok 10 l/100km. Wydaje mi sie, że to dosyc dużo, szczególnie, że używam go główie do dojazdu do roboty ok 15km w tym połowa tej trasy jest na obwodnicy, a połowa w trybie mieszanym. Zauważyłem też, że silnik muli sie na niskich obrotach ok 2000 autko dziwnie sie trzęsie nie wiem czy to normalne w mieście nie wiem czy jechać na 2 czy 3 biegu ;/, wygląda jakby dawał za dużo paliwa . Przeczyściłem wtryski preparatem, wymieniłem termostat, świece, przewody WN, pozostała sonda lambda i teraz moje pytanie ;P Jaką sonde polecacie, żeby sie nie rozleciała po pół roku, ale też jakąś w normalnej cenie i czy te objawy faktycznie mogą wskazywac na awarie sondy, niestety nie mam możliwości jej sprawdzenia wole odrazu wymienić i co jeszcze ewentualnie może być nie tak ? Uważam, że powinien palić ok 8 literów, aha biegi zmieniam max przy 3200 obr.
Z Twojego opisu wynika,że nie pali na wszystkie gary.Jak przyjedziesz z pracy szybko wykręć świece to zobaczysz na który e nie pali.
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
gary napewno sprawne niedlugo kupuje sąde i wymianiam jeśli nie pomoże to sie załamie ;P
10L spalanie to norma w zimie może jeszcze wzrosnąc, 8L to możesz w trasie osiągnać ale jadąc ta trasa min. 100km a nie 15 , a to ze nierówno pracuje musisz szukac przyczyny ale raczej to nie sonda mi tez się wydaje że nie pali na wszytkich cylindrach jak masz możliwośc sprawdz sobie ciśnienie sprężania
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
czemu 100 km silnik ma 90 stopni po 4-5 km to potem jadac 10 km ze stala predkoscia 90-110 powinien mało palić tak mi sie wydaje.
czyli połowe dystansu pokonujesz na niedogrzanym jak byś pojechał 100km to masz 4-5km niedogrzanym i 95km dogrzany a jadac 10km to 50% drogi przejeżdzasz na niedogrzanym chyba widac różnice"matias21" pisze:czemu 100 km silnik ma 90 stopni po 4-5 km to potem jadac 10 km ze stala predkoscia 90-110 powinien mało palić tak mi sie wydaje.

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Co do spalania 10 l / 100 km w cyklu mieszanym to za dużo.
1.6 16v przy dość ciężkiej nodze w trasie pali mi 6-7, w mieście około 10 a w cyklu mieszanym około 8 litrów. Dojeżdżam codziennie do pracy do Wrocławia i na zbiorniku robię spokojnie 600 km przy cyklu mieszanym i zawsze kilka litrów jeszcze zostaje rezerwy.
1.6 16v przy dość ciężkiej nodze w trasie pali mi 6-7, w mieście około 10 a w cyklu mieszanym około 8 litrów. Dojeżdżam codziennie do pracy do Wrocławia i na zbiorniku robię spokojnie 600 km przy cyklu mieszanym i zawsze kilka litrów jeszcze zostaje rezerwy.
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16V
Delta II HPE 1.6 16V
Lybra SW 1.9 JTD
Delta II HPE 1.6 16V
Lybra SW 1.9 JTD
czyli masz coś koło 50km do wrocka czyli można założyc że 80% dystansu to trasa wtedy spalanie 8L jest realne ale jak kolega jedzie 15km i gasi to wtedy spalanie bedzie zbliżone do tego jak w miescie (podam dane spalania dla tego modelu miasto 11.4L trasa 6.6L) dlatego uważam że 10L to normalne spalanie ,moi rodzice mają dedre 1.6 w mieście jak tata jeżdzi do pracy (ok 5km) spala od 10-12L w dłuższych trasach np: wyjazd wakcje spalała ok.7-8 L. Kończe temat o spalaniu bo to temat rzeka a wpływ na to ma mnustwo czynników przede wszystkim technika jazdy"dsocha" pisze:Co do spalania 10 l / 100 km w cyklu mieszanym to za dużo.
moim zdaniem szkoda twojej kasy, ale chcesz to spraw sobie nowa sonde (polecam jakomś markową by się potem nie okazało ze nowa bedzie gorzej pokazywac niż stara i bedzie wiecej spalał)