Kappa - Problem z wentylatorem

Awatar użytkownika
hary171
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Kappa - Problem z wentylatorem

Post autor: hary171 » 02 sie 2011, 18:04

Witam koledzy dziś spotkała mnie nie mila sytuacja.Wracam z pracy już mam wsiadać do auta a słyszę chodzi wentylator pod maska.Otwieram maskę i faktycznie ciągle się kreci akumulator już slaby odpalam auto chwile chodzi wyłączam a wentylator dalej chodzi. Zajeżdżam do domu wyłączam auto a wentylator ciągle pracuje pomogło dopiero zdjęcie klem z aku.Koledzy gdzie może leżeć przyczyna??
Ona jest nietypowa niepowtarzalna jednorazowa i oryginalna... Lancia...
Kappa 2.0 lpg

Awatar użytkownika
Przemek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Przemek
Kontakt:

Re: Kappa - Problem z wentylatorem

Post autor: Przemek » 02 sie 2011, 18:23

Lewe przednie nadkole, tam jest puszka w której są dwa przekaźniki sterujące wentylatorem. Najprawdopodobniej jeden z nich się "zespawał", czyli skleiły mu się styki podczas pracy i nie przerwał obwodu po wychłodzeniu silnika. Zajrzyj tam, sprawdź te przekaźniki.

Awatar użytkownika
hary171
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: hary171 » 02 sie 2011, 18:25

Przemek pisze:Lewe przednie nadkole, tam jest puszka w której są dwa przekaźniki sterujące wentylatorem. Najprawdopodobniej jeden z nich się "zespawał", czyli skleiły mu się styki podczas pracy i nie przerwał obwodu po wychłodzeniu silnika. Zajrzyj tam, sprawdź te przekaźniki.
Oko sprawdzę nawet zaraz tylko jeszcze powiedz kolego jak je wyciągnąć bo sprawdzałem tam dziś bezpieczniki i te przekaźniki tak siedzą ze nie chce czegoś wyrwać:)
Kappa 2.0 lpg

Awatar użytkownika
Przemek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Przemek » 02 sie 2011, 18:31

Powinny dać się wyjąć z normalną siłą, jeśli nie to być może od przegrzania stopiły się razem z podstawą? Tak na odległość więcej nie pomogę... Przed szarpaniem się z nimi odłącz akumulator.

Awatar użytkownika
hary171
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: hary171 » 02 sie 2011, 19:12

Przemek pisze:Lewe przednie nadkole, tam jest puszka w której są dwa przekaźniki sterujące wentylatorem. Najprawdopodobniej jeden z nich się "zespawał", czyli skleiły mu się styki podczas pracy i nie przerwał obwodu po wychłodzeniu silnika. Zajrzyj tam, sprawdź te przekaźniki.
Jak będziesz w Lomzy masz u mnie piwo :D. Obudowa od przekaznika była troszkę zgnieciona co powodowalo ze się załączał. Wczoraj auto bylo u gazowników a wiązka idzie obok skrzyneczki jak ja odkręcili pewnie ktoś się opierał na nich i taka przyczyna dziękuje za pomoc : ok2 :
Kappa 2.0 lpg

Awatar użytkownika
Przemek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Przemek » 02 sie 2011, 19:29

Prosie : zawstydzony :

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”